Het Openbaar Ministerie heeft vandaag bekend gemaakt dat de fietsster die op 6 februari 2015 verongelukte bij de Den Uylbrug, niet gezien is door de brugwachter. Er was geen sprake van een storing, de brug is niet vanzelf open gegaan.

De brugwachter heeft de brug open gezet toen de fietsster al op de brug stond, “het lijkt erop dat hij haar niet heeft opgemerkt” aldus het Openbaar Ministerie. Later wordt beslist of er vervolging wordt ingesteld.

Er zijn wel alarmsignalen geweest, maar die heeft Marijke Fontijn niet opgemerkt en is toch de brug op gefietst, het OM:

“Toen de slagboom die bij het afrijden van de brug staat omlaag ging, is de vrouw van haar fiets gestapt om te wachten. Mogelijk dacht zij dat ze bij de slagboom bij het oprijden van de brug stond. De brugwachter, die zich ervan moet vergewissen dat de brug leeg is, heeft de vrouw kennelijk niet opgemerkt. Hij opende de brug. Daarop viel de vrouw naar beneden en kwam om.”

In het Dagblad Zaanstreek zegt de zoon van Marijke Fontijn dat de brugwachter tegen de politie verklaarde “dat hij tijdens de openstelling te veel werk had“.

Kosten gehalveerd
Eind 2006 ging Zaanstad over tot centrale bediening van 16 bruggen. Zij waren de voorloper. Jan Stender, Beheerder Civiele kunstwerken, zegt in 2011 in een folder van Eurofiber, het bedrijf dat voor de glasvezelverbindingen zorgde: “We zijn de enige gemeente in Nederland die centrale brugbediening op deze schaal toepast. Onze buurgemeenten komen zelfs kijken hoe we het hier hebben opgelost.”

Volgens Eurofiber werden de kosten gehalveerd, Uko Souverein, Senior Beheerder Civiele Kunstwerken, legt in dezelfde folder uit:

“Doordat we minder mensen nodig hebben voor de brugbediening zijn de personeelskosten flink teruggelopen. Met die besparing verdienen we de complete investering in het netwerk, inclusief verbindingen, in vier à vijf jaar terug.”

Veiligheid
Dagblad Zaanstreek meldt ook dat een klokkenluider in de beginperiode al incidenten meldde. Daarop gaf in 2007 onderzoeksbureau DHV de gemeente het advies “om te zorgen dat brugwachters geconcentreerder konden werken.”

De Onderzoeksraad verricht ook een eigen onderzoek naar het ongeluk.

De gemeente Zaanstad zegt in een persbericht dat “de veiligheid van de brug steeds voorop gesteld” is, “meteen na het ongeval is uitvoerig gecontroleerd of de brug goed functioneerde. Dat bleek het geval. De brug is daarna weer in gebruik genomen.”

eurofiber