Onrust na ‘aanslag’ Blokschaaf (Zaandam)

Dit weekend werden bewoners van de Blokschaaf en omgeving (Houtveld, Zaandam) opgeschrikt door een enorme knal, een ‘aanslag’ aldus medewerker van de politie*.

Het explosief vernielde een groot deel van een portiek. De brievenbussen werden uit de muur geblazen. Ook werd de muur beklad, onder meer met een hakenkruis.

Het lijkt op een gerichte aanslag gezien de teksten op de muur. Woningbouwcorporatie Parteon is op de hoogte van langer spelende problemen maar zegt weinig te kunnen doen.

De buurt wordt wel vaker opgeschrikt door enorme knallen (“alsof er een bom afgaat”) maar afgelopen zaterdag was wat dat betreft een ‘dieptepunt’. Vorig jaar ging in een van de portieken een vuurwerkbom af waardoor een deur zodanig ontzet werd dat er een nieuw slot in moest. Ook werd er eerder brand gesticht in een auto van een van de bewoners van hetzelfde portiek.

* Eerder schreven we dat de uitspraak kwam van de agent die de schade opnam; dat blijkt niet het geval. Het gaat om een agent die bij een andere eenheid werkt en op basis van de foto’s en informatie het over een ‘aanslag’ had. Volgens hem zouden bewoners eigenlijk aangifte van brandstichting moeten doen.

De resten van de brievenbus
Deel dit artikel:

8 reacties

 • R. de Vries

  En dan zijn er toch nog mensen die vuurwerkoverlast geneuzel vinden, en het liever hebben over een paar auto’s in 1 straatje…

  • Karin Singeling

   Auto’s in een straatje, daarover gesproken, eerder werd in dezelfde straat een voertuig in de fik gestoken… En verderop in de buurt werd een moord gepleegd. De Schavenbuurt: een moordbuurt!

  • R. Kreuger

   Dit heeft niets te maken met het legale vuurwerk in de oudejaarsnacht.

 • Henk Visser

  En nog altijd zijn er mensen die geloven dat een vuurwerk verbod zal leiden tot excessen.
  Welke excessen? Die we nu zien gebeuren in Zaanstad? Waar politie controle en handhaving dermate is wegbezuinigd dat de gepropageerde neo-liberale, individuele mens de zorg voor de samenleving maar moet overnemen.

  Buren in de Kompasbuurt in Scheveningen zijn zaterdagavond met elkaar op de vuist gegaan nadat een feestje van een bewoner compleet uit de hand liep door het afsteken van vuurwerkbommen, die in de verre omtrek werden gehoord. De rust is een dag later in het wijkje weer weergekeerd. 
  AD: 12 sep. 2021

  Een 35-jarige man uit Zuilichem hoeft toch niet de cel in voor het afsteken van twee vuurwerkbommen in Brakel en in zijn woonplaats. De rechtbank in Arnhem legt hem de maximale werkstraf op van 240 uur.
  bd.nl, 29-07-21

  Zomaar twee nieuwsartikel die de impact van ‘onbezonnen’ jeugdige terreur openbaren.

  Op 14 oktober kwamen de fracties van PvdD, GL, DENK, ROSA en SP met een motie voor vuurwerkverbod. Jos Kerkhoven (DZ) vond het maar ‘’betutteling’’ en uitte meer onzinnigheden, zoals u kunt lezen op zaanstad-brandt-zich-niet-aan-vuurwerk
  Een argument, het zou niet te handhaven zijn, is doorspekt met ironie. Er wordt immers amper op iets gehandhaaft in Zaanstad. Of het nu gaat om ’raceboot’ overlast, vervuiling op straat en bij woningcomplexen, achtergelaten geparkeerde auto’s. Makkelijke prooien zijn er altijd wel te vinden voor deze gemeentelijke dienst. Zoals het bekeuren van de bloemist op station Zaandam die zijn voertuig met waren even naast de lift zet (uit 2de hand vernomen rond 2011)

  Welnu blijkt dat helemaal geen vuurwerk verbod het probleem alleen maar verergerd. En zijn het weer de burgers die de lasten ondervinden en voor de kosten opdraaien. We leven in een evolutionele fase waarin de individuele vrijheid, aangespoord door 11 jaar Rutte, door met name jeugdige elementen wordt opgerekt naar nieuwe grenzen. De draagbaarheid en acceptatievermogen van de medeburger wordt zwaar op de proef gesteld. Wat knalt, knalt nooit hard genoeg.

  Vuurwerkbommen zijn geen vergulde rotjes maar terreur middelen waarmee de maatschappij ernstig bedreigd wordt. In die zin moet het ook aangepakt worden. De website van het NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) zegt het volgende:
  ‘Zelfgemaakte explosieven zijn een veelgebruikt wapen voor terroristen en andere criminelen. Dit komt door de relatief vrije verkrijgbaarheid van veel grondstoffen. De beschikbaarheid van deze stoffen wordt beperkt door EU verordening 98/2013 en aanvullende Nederlandse wetgeving.’

  Als de overheid eerst eens de stap durft te zetten maatschappelijk ontspoorde individuen met vuurwerkbommen te classificeren als terroristen, dan verscherpt dat de focus van de politie.
  En zien we hopelijk niet eenzelfde verhaal zoals ik in het 2de media bericht aangaf.
  Anders geformuleerd: Elke ontploffende vuurwerkbom is een terroristische aanslag.
  En daar moet het Zaanstad bestuur met alle macht op reageren. Het heeft tenslotte een zorgplicht tegenover haar inwoners.

  • A. te Nooije Leijne

   Lees ik in dit schrijven van u dat de handhavers zijn wegbezuinigd?

   Nee hoor, ga maar even staan te wachten met auto aan de achterzijde van het station op iemand. Er staat in no-time een BOA bij je, klaar met zijn device om je een bon te geven. Mede omdat er daar niets goed geregeld is mbt het afhalen van OV-gangers.

   Als diezelfde BOA gasten nu ook eens vaker door de fietsen-droogschuur naar beneden zouden lopen, ipv de lift te nemen, dan worden er waarschijnlijk minder fietsen daar gejat. Naar boven gaan ze steevast met de roltrap. Een gezonde oefening voor de BOA’s om de krul door die foeilelijke droogschuur naar boven te nemen schijnt te inspannend te zijn. Of ze zijn bang dat hij instort dit de bouwtechnische gebreken als zij dat lopen, dat kan ook.

   Maar out-of-the-box denken gebeurd nu eenmaal niet niet op lager niveau. Dat doet alleen de pluche-zittende elite als er weer eens een idioot plan, van een ‘vrindje’, ter tafel wordt gebracht, welke heel veel geld kost.

 • Peter van Haasen - Zaanse PVV

  Extreem-rechtse idioten die zaken opblazen en bekladden hebben natuurlijk niets met een vuuurwerkverbod te maken.
  Vuurwerk mag alleen legaal verkocht worden enkele dagen voor de oud en nieuwviering, die (vuurwerk)bommen die deze groepen of individuen gebruiken zijn illegaal, dus verboden. Nu, gisteren, morgen en ook met oud en nieuw.
  Dus roepen om een vuurwerkverbod voor verboden vuurwerk is een beetje overbodig.

  • Henk Visser

   Beste heer P van Haasen,

   Dank voor uw reactie.
   U weet dat een vonk tot een vuurzee kan leiden?
   U bent ook bekend met de wet van oorzaak en gevolg?
   En misschien weet u ook iets over de evolutie van de mensheid sinds het begin
   van het industrieel tijdperk. Zo niet, dan geef ik u hier een voorbeeld dat de correlatie tussen
   traditioneel vuurwerk en vuurwerkbommen illustreert. Al in de 9de eeuw werden explosieve mengsels gemaakt in China. Evolutie heeft geleid tot de waterstofbom in de 20ste eeuw.
   In mijn jeugd, 50 jaar geleden, vierden we oud en nieuw met rotjes en vuurpijltjes. Dat is de traditie waar de PVV zo voor pleit, toch? Minimale impact op omgeving en leven voor mens en dier.
   Uit die onschuldige rotjes zijn nu ware bommen ontwikkeld. Dat is equivalent aan evolutie.
   Conclusio: vuurwerk (verbod) en vuurwerkbommen hebben alles met elkaar te maken.
   Het een komt uit het ander voort.
   U pretendeert op de PVV website dat u zich ‘’erg veel zorgen maakt’’ over de veiligheid in Zaanstad.
   Zou een vuurwerkverbod hier niet goed in passen? Ter wille van de veiligheid van medeburgers en dieren? De Google site staat vol berichten over slachtoffers door de uitwassen van de, door uw partij, zo gekoesterde traditie. U klaagt dat er ‘’geen knopen worden doorgehakt’’.
   Als u de motie van de PvdD, GL, DENK, ROSA en SP van 14 oktober had gesteund, dan was er een knoop doorgehakt.
   Een knoop die de veiligheid en rust van Zaanse bewoners ten goede zou zijn gekomen.

   U gaat in uw reactie volkomen voorbij de impact van vuurwerkbommen en refereert gemakshalve aan wettelijke regels. Omwille van een traditie? Afschuiven op “Extreem-rechtse idioten’’.
   Wonderlijk dat uw partij bij elke landelijke verkiezing buiten een coalitievorming wordt gesloten.
   Misschien dat een vuurwerkbom uw electoraat tot astronomische omvang doet stijgen.
   Dan hebben we het nog eens over veiligheid.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *