Woensdag verscheen er een verontrustend bericht op de Facebookgroep van Ducktopia Oostzaan. Cor Hottentot meldde dat het einde oefening is voor het toevluchtsoort voor de muskuseenden van het dorp. Een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie leek met de grond te worden gelijkgemaakt, want een van de ambtenaren had gemeld dat de opvang dicht moet omdat er overlast is voor omwonenden. De boodschap kwam als donderslag bij heldere hemel en ook wij schrokken ons een hoedje. 

In 2019 leerden we Cor kennen. En, je zou het bijna vergeten, maar toen, nog maar vier jaar geleden, spleten de waggelende lobbessen het dorp achter de ophaalbrug in tweeën. Het ene kamp vertroetelde ze en voerde ze bij, het andere kamp schopte ze lam of reed ze dood. 

Cor Hottentot besloot er iets aan te doen. De historische band die Cor heeft met Oostzaan, gaat minstens zo ver terug als die van de eenden en hij wist precies wat er misging. Hij nam contact op met De Orkaan om zijn kennis te delen, en wij maakten filmpjes van een minuut (onder dit stuk te zien).

Gelukkig zaten er op dat moment slimme mensen bij OVER-Gemeenten die zagen dat de kennis van Cor onderdeel zou kunnen zijn van een oplossing. Zij gaven hem en de eenden een kans, en hij kreeg hulp, een plekje onder de hoogspanningsmast, er ontstond een bloeiende groep van mensen die op de juiste plaats (slootkant) het goede voer gaven, en elkaar informeerden. Het effect was niet alleen dat de overlast in het dorp verdween, maar ook dat de populatie kleiner en de eendensoort gezonder en (nog) vrolijker werd. 

Wij konden dus eigenlijk niet geloven dat het nieuws van Cor waar was. Wij belden de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Rozemarijn Dral. Tot onze schrik bevestigde ze het verhaal in eerste instantie. Ducktopia zou onderdeel zijn van een ‘waterbergingslocatie’ ten bate van de uitbreiding van een nieuw hoogspanningsstation van Tennet. 

Maar gelukkig bleek de soep niet zo heet gegeten als ze werd opgediend: de woordvoerder belde terug en vertelde dat er nog helemaal geen besluit is genomen. Er zouden wel gesprekken zijn geweest, maar dat wethouder Dral eenzijdig, zonder inspraak van de raad, zoiets belangrijks zou besluiten is natuurlijk niet aan de orde. Even later ontvingen we per mail de bevestiging: 

‘Wethouder Dral is zeer begaan met beide partijen en is op zoek naar de beste oplossing voor de omwonenden, Ducktopia en de eenden. Pas als daar antwoord op is zal een definitief besluit worden genomen. In elk geval zal er van het ruimen of vergassen van eenden geen sprake zijn.’

Wel wordt benadrukt dat omwonenden overlast ervaren. Dat zou niet moeten. 

Dat er overlast is, is geen verrassing. Cor Hottentot geeft aan dat er simpele oplossingen zijn om de overlast terug te dringen, maar juist in afwachting van de herinrichtingsplannen voor de waterberging voor Tennet stond alles stil. Het onderhoud, het zaaien van gras, uitdiepen van het water en het aansluiten van de vijver op buitenwater werd uitgesteld. 

Hoe dan ook, het lijkt erop dat er een miscommunicatie is tussen de wethouder en Ducktopia. De wethouder laat via haar woordvoerder weten dat ze zich sterk zal maken voor een oplossing voor nu en voor in de toekomst. 

2019

Een jaar later mochten we Ducktopia bezoeken: