Ons jeugdpanel over ‘Guerrilla’

De mensen van het Zaantheater doen er alles aan om leuke, spannende, prikkelende en soms zelfs stiekem leerzame voorstellingen binnen te halen voor ‘de jeugd’. 
 
Maar  is ‘de jeugd’ zelf ook zo enthousiast over hun keuzes?
 

Om daarachter te komen bezoekt ons jeugdige Orkaanpanel bestaande uit Leana Umboh (13), Jenske Eikema (16) en Joseph Krol (15) samen met Orkaankracht Dennis van den Berg, vijf voorstellingen van de nieuwe ZaantheaterDeal.

Dinsdagavond was de tweede voorstelling. Ditmaal Guerrilla van Danstheater AYA en DOX. Een dansvoorstelling dus.

Het Zaantheater
Deze voorstelling is speciaal gericht op jongeren. Er is veel interactie met het publiek (de dansers duiken zelfs het publiek in en beginnen midden in de voorstelling gesprekken over lastige onderwerpen als dierproeven en Trump), het zijn moeilijke thema’s die behandeld worden maar ze worden begrijpelijk overgebracht. Wordt er nog wel gedanst dan? Jazeker, de energie spat ervan af en dat merk je ook aan hun reacties. Ze zijn – op enkele puntjes na – vooral positief:

Jenske
“Indrukwekkend, fascinerend.” Begint Jenske. Dat liegt er niet om. “Deze voorstelling zet tot denken aan. De show komt met een duidelijk boodschap: Een gevoel van eenheid en samen sta je sterk. Dat vind ik knap gedaan. De choreografie zat ook erg goed in elkaar.” Wel vond ze het erg rustig in de zaal. “Voor zo een goede voorstelling waren er erg weinig mensen. Misschien helpt het om meer aandacht voor deze voorstelling te genereren, met name bij de jeugd.” Dan is een artikel als dit natuurlijk een goede stap in de richting.

Joseph

Voor Joseph is het een nieuw fenomeen, zo een dansvoorstelling. “Ik ben nog nooit naar zoiets geweest maar deze mensen gebruiken de dans om dingen uit te beelden die niet of erg slecht zijn over te brengen in woorden. Weer eens wat anders!” Op de vraag of hij geraakt is door de voorstelling antwoordt hij: “Ik ben niet geraakt, ik vond het erg interessant maar ik ben niet geraakt.” Maar vond je het wel leuk dan? “Ja, ik vond het een leuke voorstelling. Erg interessant.” Zou je zoiets vaker bezoeken? “Mwa, onder de juiste omstandigheden, wie weet. Ik denk alleen niet zo snel uit mezelf.”

Leana
“Deze voorstelling gaat over de slechte dingen in het leven en hoe je die kunt oplossen. Dat vond ik heel fascinerend. Ze deden gave dingen zoals de handstand, op hun hoofd staan en dat soort dingen. Tegelijkertijd stemt het tot nadenken.” Is alles dan positief? Nee. “Wel kon het geluid wat beter, er was een storing ofzo.” Maar ze besluit: “Ik wil echt meer van dit soort voorstellingen zien. En ik zou het verfilmen!”

De komende tijd bezoekt ons panel de volgende voorstellingen (jouw mening is ook welkom):

Eerder bezocht ons jeugdpanel Razend.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *