Ons jeugdpanel over ‘Razend’

De mensen van het Zaantheater doen er alles aan om leuke, spannende, prikkelende en soms zelfs stiekem leerzame voorstellingen binnen te halen voor ‘de jeugd’.

 Maar is ‘de jeugd’ zelf ook zo enthousiast over hun keuzes?

Om daarachter te komen bezoekt ons jeugdige Orkaanpanel bestaande uit Leana Umboh (13), Jenske Eikema (16) en Joseph Krol (14) samen met Orkaankracht Dennis van den Berg, vijf voorstellingen van de nieuwe ZaantheaterDeal.

Afgelopen zaterdag trapte het panel af met ‘Razend’, een musical gebaseerd op een boek van Carry Slee.

Het Zaantheater
We hebben ons panel ingeprent zich niet in de luren te laten leggen door de mensen van het Zaantheater, hoe vriendelijk ook. Helaas… we krijgen alleen maar terug dat het goed was. En verbazend laagdrempelig. En waardevol ten opzichte van de bios. Het geluid was perfect. En het komt meer binnen. Maar niet duurder dan een film, en met echte mensen en die waren na de voorstelling nog toegankelijk ook… goed. Nu dan over ‘Razend’.

Razend
In Razend wordt Sven geslagen door zijn vader en Roosmarijn speelt in zijn hoofd een hoofdrol. In werkelijkheid heeft Roosmarijn haar eigen problemen. Ons panel vond de acteurs die allen meerdere rollen op zich namen, heel goed. Toch was het, zeker in het begin, verwarrend wie op dat moment welke rol speelde. Mede omdat er geen onderscheid werd gemaakt door middel van –bijvoorbeeld- kleding. Joseph:

‘De vader was ook een leraar. Het was handig geweest als de vader bijvoorbeeld een hoed had opgehad die hij af zou zetten als leraar, waarna hij een pen achter zijn oor zou kunnen steken of een bril op zou zetten.’

Leana zou het anders aanpakken:

‘Soms raakte ik even kwijt wie iemand speelde, en of het gedachten waren of een droom. Misschien zou het duidelijker zijn met meer acteurs.’

Jenske is onder de indruk van het feit dat het verhaal met slechts zes acteurs werd overgebracht:

‘Het waren leuke liedjes die terugkwamen in een zwaarbeladen onderwerp dat op een lichte manier werd gebracht, maar toch aan het denken zette’.

Het einde vond Jenske ietwat cheesy, Joseph noemde het een ‘Eind goed al goed-einde’ waaraan hij toevoegt dat dat niet persé slecht hoeft te zijn en Leana beschrijft Razend als ontroerend, romantisch en ook wel weer zielig.

Gaan? 
Op de vraag of ze nog eens naar een soortgelijke voorstelling zouden gaan antwoordt Leana: JAAAH! Joseph: Mwah… ik zou het niet erg vinden, en Jenske: Een serieus onderwerp, goed overgebracht en gespeeld met daarbij leuke liedjes… dus ja.

De komende tijd bezoekt ons panel de volgende voorstellingen (jouw mening is ook welkom):

  • Dinsdag 7 maart (‘Guerilla’ Danstheater AYA & DOX de voorstelling)
  • Donderdag 30 maart (‘LEAR’ klassieker van Shakespeare, De Toneelmakerij)
  • Zaterdag 8 april (‘Unforgettable – One Night in Manhattan’ dansvoorstelling)
  • woensdag 24 mei (‘Chousensha / Challengers’ percussiespektakel van Yamato).
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *