Onweer kwam na 38 dagen zonder regen

Tot afgelopen dinsdag was er in 38 dagen geen druppel regen gevallen in de Zaanstreek. Het record voor weerstation Zaandam-Peldersveld dateert uit 2007 toen het 45 dagen droog bleef. Dat record werd dus niet gebroken.

Dinsdag kwam er een einde aan de droge periode toen in de loop van de middag de lucht steeds donkerder werd en er om kwart over vijf een behoorlijk onweer loskwam. In iets minder dan een uur viel er 22,6 mm regen, wat in de loop van de avond nog opliep tot 26,6 mm.

Het onweer hing de hele dag eigenlijk al in de lucht, want met een broeierige warmte liep de temperatuur op tot 31,1 graden en werd daarmee de vierde tropische dag een feit.

De vraag is of hiermee dan nu ook een einde is gekomen aan de hittegolf die nu zijn twaalfde dag beleefde. Met 14 zomerse juni-dagen is 2021 nog steeds koploper deze eeuw.

Door Hessel Kraaij. Foto: Twitter Andrew Meyer (Zaanse Schans vanaf de Showboat)

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Hessel Kraaij

    Het onweersfront van dinsdagmiddag heeft het zomerweer niet verdreven, maar de hitte was wel uit de lucht. Met weer een super zonnige dag (96%) kwam de temperatuur woensdag echter niet hoger dan het aangename maximum van 24,5 graden. Daarmee is een eind gekomen aan de hittegolf met 12 zomerse dagen, waarvan 4 dagen zelfs boven de tropische temperatuur van 30 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *