Het coalitieakkoord in Zaanstad heet ‘Slagen Maken’, of dat een geslaagde titel is, moet nog blijken, vooralsnog houden wij een slag om de arm bij de beoordeling.

Het werd niet ondertekend door de huidige fractievoorzitters die alleen doorschuiven naar het pluche van de wethouderszetel, maar door hun plaatsvervangers op aarde.

Dat zouden best eens de nieuwe fractievoorzitters kunnen zijn. Maar wij slaan er maar een slag naar natuurlijk. Het akkoord werd ondertekend alsof het een trouwerij met blije getuigen of een diploma-uitreiking met trotse ouders was, door:

  • Jaap Keijser (POV, opvolger Harrie van der Laan)
  • Eylem Köseoglu (PvdA, opvolger René Tuijn)
  • Fidel Lopes (VVD, opvolger Stephanie), een nieuweling die dus ervaren krachten als Annemarie van Nieuwamerongen en Tjeerd Rienstra even in de coulissen laat, ook vier jaar geleden trad de VVD-fractie aan met een nieuweling: Marianne de Boer, maar daar hebben ze weinig lol van gehad.
  • Hans Kuyper (opvolger Natacha Groothuismink)
  • Kıvılcım Özmen (GroenLinks, opvolger Wessel Breunesse), ook nieuwkomer, maar in de fractie zitten alleen maar nieuwkomers (al heeft Natascha Stroo al een paar weken ervaring, maar zij is officieel nog tijdelijk)
  • Julie van ‘t Veer (CDA) is niet alleen nieuwkomer maar ook het enig overgebleven fractielid door het wethouderschap van Gerard Slegers. Zij krijgt binnenkort gezelschap van ervaren ‘rot’ Marc Wit.

De gezichten van de oppositie hebben we nog niet scherp, keken die ook zo blij?

Boven de ’trouwfoto’ van Hans Kuyper en Eylem Köseoglu met op de achtergrond ‘getuige’ Fidel Lopes; onder de ‘diploma-uitreiking’ van Julie van ’t Veer met ’trotse ouders’ Kıvılcım Özmen en Jaap Keijser. Foto’s: Edwin Kleiss.