De aanleg van een nieuwe Zaanbrug is ‘on hold’ gezet door de provincie wegens de stikstof-uitspraak (PAS) van de Raad van State. 

Ook dreigt er uitstel voor de hoogfrequente spoorverbinding tussen Alkmaar en Amsterdam (en dus voor de Guiswegtunnel).

Totaal in Nederland zouden 18.000 bouwprojecten gevaar lopen vertraagd te worden. In Noord-Holland zou het gaan om zeker 650 projecten waaronder de Zaanbrug.

Het Parool bericht over schattingen van de provincie: 10.000 woningen, 24 wegen, 39 vergunningen voor landbouw, 18 voor recreatie en 62 vergunningen op het gebied van industrie.

RTL vroeg bij ministeries de getroffen projecten op en kreeg te horen dat de hoogfrequente spoorverbinding ook op het lijstje stond, net als het vliegtijdenbesluit van Schiphol.

Ook projecten die zelf voor geen of weinig stilstofuitstoot zorgen (spoorlijn, sportpark, brug, tunnel) stoten wel stikstof uit tijdens de bouw.

In Zaanstad gaat het om dat deel van de bouwprojecten waarvoor het bestemmingsplan nog niet definitief is vastgesteld. De gemeente kan zelf weinig doen om de plannen langs de Raad van State te loodsen als er bezwaar wordt aangetekend.

Het Rijk broedt op plannen om bij projecten daadwerkelijk minder stikstofuitstoot te realiseren of harde garanties voor compensatie te geven. Want daarom sneuvelde het PAS, er werd alleen maar gehoopt op compensatie in de toekomst.

Er worden plannen gemaakt om kleine projecten toch door te laten gaan door stikstofuitstoot anders te gaan berekenen. Ook wordt gedacht aan het uitzonderen van woningbouw en het aanpakken van intensieve veeteelt.

Milieuorganisaties willen overigens met terugwerkende kracht de PAS-uitspraak toepassen, bv bij kolencentrales.