Ook de SP en GroenLinks hebben vragen gesteld over de grote kluisjescontrole op Zaanse middelbare scholen van afgelopen dinsdag. Daarbij werden hamers, messen, vals geld, vuurwerk, een stroomstootwapen en pepperspray gevonden. De laatste drie zaken waren ‘strafbaar’ volgens het OVO-schoolbestuur.

Eerder stelde PvdA en CDA vragen. Roland van Braam van SP en Hildr Vogelesang van GL willen het naadje van de kous weten van burgemeester Hamming: waarom is de controle uitgevoerd, hebben de scholen daar zelf om gevraagd en wat is de wettelijke basis van de doorzoeking?

De partijen vragen zich ook af, gezien de geringe opbrengst van de actie (drie vondsten die een strafbaar feit opleverden), of het wel een efficiënte inzet van de politie is geweest: “Hoeveel uren inzet van de politie kostte het doorzoeken van 8000 kluisjes” en “op welke wijze kunt u garanderen dat deze grootschalige actie niet ten koste gaat van de reguliere politie-taken of strafonderzoeken?”

Ook willen Van Braam en Vogelesang weten tegen hoeveel minderjarige verdachten proces verbaal is opgemaakt en waarvan zij worden verdacht. En hoe zit het met de drie gevonden hamers: “Kunt u toelichten of de leerlingen die de hamers in de kluisjes hadden, deze hamer als gereedschap of als wapen bewaarden.”

Schoolcops

De vragen van het CDA waren vooral een oproep om speciale politieteams voor scholen op te richten die preventief scholieren kunnen gaan fouilleren en regelmatig onaangekondigd kluisjescontroles kunnen gaan uitvoeren.

De PvdA zei de grootschalige kluisjescontrole te steunen en vroeg het college of dergelijk acties zullen worden voortgezet.