Ook Wormerland wil vluchtelingen op gaan vangen

De gemeenteraad van Wormerland nam gisteravond unaniem een motie aan waarin de gemeente gevraagd wordt om voorbereidingen te gaan treffen om vluchtelingen op te gaan nemen.

De gemeente zou moeten onderzoeken of 72-uurs opvang mogelijk is (eventueel in leegstaande kantoorpanden) en of op langere termijn semipermanente opvang voor mensen met een verblijfsstatus gerealiseerd kan worden.

Dat zou de gemeente onder meer moeten doen in samenspraak met woningbouwvereniging Wormer Wonen.

De motie opvang vluchtelingen en statushouders (link naar pdf) werd ondertekend door VVD, SP, Groenlinks, VLW, CDA en PvdA.

VVD-raadslid Rob Berkhout deelde de raadsstukken via zijn Twitter-account.

Ook de D66-afdeling in Wormerland ondersteunde het initiatief via Twitter

 

 

Deel dit artikel:

28 reacties

 • myname

  Liever niet dus, Wormer is nu een mooi rustig dorpje waarbij de nederlandse cultuur van molens,gras, kaas en de markt op vrijdag nog steeds dominant is.

  We willen toch niet dat onze kinderen zich anders moeten gaan kleden omdat dat de vluchtelingen kan beledigen.

  Of dat er straks een moskee in de achtertuin staat in plaats van een molen. Voor het zelfde geld moeten de slagers nog halal vlees gaan verkopen. Belachelijk.

  Wormer wonen moet zorgen voor een plan zodat de wachtlijst niet langer wordt. Maar voor een redelijk huisje moet je minimaal 10 jaar staan ingeschreven.
  Dan vind ik het knap als de vluchtelingen komen dat er binnen 2 dagen een huisje klaar staat voor hun.

  Ook worden de kosten opgevangen door het COA maar ik vertrouw er niet op dat er niet hier en daar toch kosten van de Wormerlandse gemeente naar die mensen gaat.

  Maar prima, dan komen ze, gaan ze dan wel gemeente belasting betalen, honden belasting, gas licht water, verzekeringen zoals iedereen dat moet?

  Maar als laatste zeikpunt, Als er wel oorlog in Nederland komt en wij zouden met ze alle naar syrie, irak, iran en de andere islamitische landen gaan zou onze kop er afgehakt worden omdat we niet geloofig zijn.

  Lang verhaal kort, Laat wormer zoals wormer nu is. Perfect, rustig met de heerlijke oerhollandse cultuur. Voorkom de burger oorlog.

  • Hans Kuyper

   Waar ligt Wormer? Ligt het niet ergens in de wereld? En rijden de auto’s er op turf? Beste myname, zelfs jullie mólen komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Je kunt een kussen over je hoofd trekken en stampvoeten dat je het niet wilt, écht niet, écht niet, maar er gebeurt van alles op maar een paar uur vliegen bij je vandaan. Laat je navel geen Gat van Wormer worden en wees trots op je gemeenteraad die meer gevoel voor urgentie heeft dan jijzelf.

   • Bezorgde Wormernees

    Zaanstad, Krommenie, heeft een vriendin van mij uit haar huisje gezet ivm met ombouwen tot luxere appartementen. Geen week later werd er bekend gemaakt dat er vluchtelingen in komen. De gemeente Wormerland ligt naast deze vreselijke gemeente die zijn inwoners het huis uit plaatst om er gelukzoekers in te plaatsen daar ligt dus Wormerland, ergens op de wereld waar anderen hun wereld zien instorten.

    • De Orkaan

     Dit bericht gaat over tijdelijke opvang in Wormer. Hoe je er bij komt dat mensen hun huis uit gezet worden om om vluchtelingen in te huisvesten is bizar. Daar is helemaal geen sprake van. Behalve in jouw hoofd kennelijk.

  • Guus van der Vlugt

   Natuurlijk gaat de slager halal vlees verkopen, goed voor de omzet.
   Voor zo ver ik heb kunnen zijn zijn er geen honden meegekomen.

   Bekijk dit maar eens. Nee geen Syriërs maar Europeanen die naar Afrika vluchtten om de Nazis te ontvluchten tijdens WOII.

   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1183926414967110&set=pcb.1183927084967043&type=3

  • King H

   Schaam je (met je zogenaamde vrijheid van meningsuiting)!
   Je weet niet eens wat je schrijft!!
   Er zit geen argument in je verhaal,waarin ik je gelijk zou moeten geven! Zoveel taalfouten in een onnozel kortzichtig verhaal. Leer eerst je moers taal beter schrijven!
   En sinds wanneer hoort kaas bij Wormer?
   Als je get over de verbonden hoofd zou beginnen, daar kan ik mij nog enigzins wat bij voorstellen!

   Een Turk dat al meer dan 40 jaar in Wormer woont..en zich als een echte Wormernees diep schaamt dat er mensen zoals jij in Wormer wonen en pretenderen de normen en waarden van Wormer te waarborgen..!!

   Shame on you..!!!

   King H

  • Robert Schaap

   Zo is het en niet anders. Laat de meiden veilig op straat lopen. Het moet maar eens afgelopen zijn met het politiek correcte en ontkennende gezwam. Verantwoordelijkheid nemen? Welke verantwoordelijkheid? Een opgedrongen verantwoordelijkheid ja. Laat Slowakije b.v. ook maar eens wat ‘vluchtelingen’ opnemen, tot nu toe 8 was het niet? Zouden de lieve ‘vluchtelingen” toch een economische voorkeur hebben in plaats van de zo geliefde ‘veiligheid’ onder de kleffe niet bestaande solidariteit. Slowakije lijkt mij veiliger als Amsterdam of Zaandam bijvoorbeeld. Of zou men Nederland verkiezen door het aangename klimaat…

 • Greet Bos

  Ieder mens heeft recht op een veilige plek. Het is moeilijk genoeg om huis en haard te moeten ontvluchten vanwege oorlogsgeweld.

 • Het college mag pas beginnen als er eerst een onderzoek is geweest door de raad onder de bevolking.
  en als er voldoende draagvlak is onder de wormernesen dan kan het college stappen ondernemen u moet de motie wel goed lezen.

 • vaartje197

  waar aken de meeste mensen zich hier druk om? Wormerland gaat ze opvangen, dat wil zeggen ze springen van een toren af en de wethouders vangen ze om beurten op, kortom ze gaan ze dus niet huisvesten dus mensen maak je niet druk er gebeurd hier niks zoals gewoonlijk

 • anoniem

  Binnenkort wordt onze huurwoning gesloopt en worden mijn moeder, zusje en ik op straat gezet. Er is namelijk geen woning in Wormer beschikbaar als je niet in aanmerking voor een urgentie komt. De wachtrij voor een woning is rond de 5/10 jaar. Waarom zou er dan wel plek zijn voor vluchtenlingen. En waarom zouden hun wel recht hebben op een woonplek en wij niet?

  • p

   Ik zie hier toch wel bedroevende reacties zeg! Die mensen laten alles achter omdat er in hun land dingen gebeuren die het daglicht niet waardig zijn. Laten we een beetje blij zijn dat die mensen hier heel misschien nog een deel van hun familie terug vinden, als die niet al afgeslacht zijn!

   @anoniem. Dat is bij wet verboden. Ga op onderzoek uit en zie dat jouw statement gewoon onzin is. Misschien niet in Wormer, dat is (met je eens hoor) ronduit klote maar om dat met deze situatie te vergelijken… Het spijt me, triest.

  • Hans Kuyper

   Het is lastig antwoorden als je de details van de situatie niet kent. Hier lijkt iets vreemds aan de hand. In principe ben je natuurlijk urgent als je huurwoning wordt gesloopt. Daarom zijn ook vluchtelingen urgent: die hebben immers al helemaal geen huis. Overigens verblijven vluchtelingen vijf jaar in centra voor ze in aanmerking komen voor een eigen huis.

  • De Orkaan

   Allemaal fantasie. Er is geen enkel plan in Wormer om mensen uit hun huurwoning te zetten om vluchtelingen te huisvesten.

 • Deminderheid

  Kijk eens in het park in Zaandam waar nu 700 man opgevangen wordt. Die mensen lopen op de weg en al bier drinkend doelloos rond te zwerven. Serieus, wat moeten die mensen hier in godsnaam. In de achtersluis polder hebben we nog eens een prachtige opvang voor 3000 mensen. Waarom wordt dit niet volop gebruikt?! En welke leegstaande kantoorpanden? Welke eventuele huurwoningen in Wormer kunnen gebruikt worden? Ik woon al m’n hele leven in deze streek en ik heb NERGENS recht op. Dat van die wachtlijsten is 100% waar. Er zal of een tentenkamp opgezet moeten worden of de sporthal zal gebruikt moeten worden. En opvangen is 1 ding maar wat gaan jullie die mensen vervolgens aanbieden als dagbesteding? Lekker naar de kinderboerderij met anderhalve geit? Wat gaan jullie doen om deze gelukszoekers en echte vluchtelingen te helpen? Opeens banen creëeren die jullie in de crisis geeneens voor de bestaande inwoners konden creëeren? Opeens wel dertig torenflats a la koningsvaren flat neerzetten? Van een polder dorp een tweede Damascus maken en de natuur maar aan de kant zetten? Hoezo opvang?! In Zaandam staan gigantische fabriekspanden leeg, volledig gerenoveerd, de oude munitiefabrieken. Hier kan je duizenden mensen huisvesten! Gebruik je verstand. Douw geen mensen met een totaal andere cultuur in een dorp met overwegend blanke kaaskoppen die al brand en moord schreeuwen als ze een Surinamer op de fiets voorbij zien gaan. En wat is dit voor middelbare huisvrouwen onzin dat iedereen recht heeft op een veilig huis? Er sterven dagelijks prachtige jonge mannen en vrouwen in de woestijnen van Mali Irak Afghanistan en allerlei andere oorden om deze vrede “waar iedereen recht op heeft” te bewaken. Dus nee niet iedereen heeft recht op een veilig huis en omgeving. Het is niet “toeval” dat in Europa welvaart en vrede heerst. Het heeft twee wereldoorlogen en tal van andere conflicten gekost om het nationalisme de kop in te drukken en met veel pijn en moeite een kolen en gas unie op te richte. Wat uiteindelijk de EU is geworden. Hier zijn miljoenen van onze voorvaderen voor gestorven. Wat een NON argument dat iedereen recht heeft op een veilig thuis. Vrede kost geld, samenwerking, militaire kracht en offers van je landgenoten. Stem vooral weer lekker NEE bij een volgend eu referendum. Lekker je vaderlandse trots gebruiken ipv je verstand. Wel zijn voor het vergooien van je cultuur en leefomgeving maar tegen samenwerking, lees vrede, in de EU. Heerlijk die tegenstrijdigheid die ik in elk vluchtelingen debat lees. Als t onze overheid echt wat kon schelen wat er met hun burgers en met de mensen in Syrië gebeurd hadden we oorlog moeten verklaren aan het regime en de mensen DAAR helpen!!! Nee hoor, laat de boek maar klappen en vervolgens trotse Arabische mannen, want ja t zijn overwegend mannen, waar zijn de meiskes?! In een kantoorpanden douwen in Wormer. Nou daar zitten ze op te wachten joh! Gooi de kerken maar vol, maak er moskeeën van, de christenen hebben nog wat goed te maken na al die kruisvaarttochten van rond t jaar 1200. Toen de moslim de kop inhakken en nu verwelkomen in je dorp. Hypocrisie!!!

  • Sandra Looren de Jong

   Ik heb overal over 500 op te vangen vluchtelingen gelezen. En mensen niet langer ‘de kop inhakken’, maar verwelkomen lijkt mij een teken van vooruitgang en beschaving.

 • De Orkaan

  700? Wij dachten 500.

 • Corine Gorter

  Lopen er nu al 700 mensen doelloos en bier drinkend over de weg in Zaandam? Ik dacht dat die mensen vandaag pas arriveerden? Is er zo’n overlast van vluchtelingen in Zaandam?

 • Inwonervanwormer

  Als inwoner van Wormer juich ik het raadsbesluit van harte toe!
  We leven in een rijke gemeente, in een van de 5 rijkste landen ter wereld, en dan moeilijk doen en eigen ‘klein’ leed gebruiken als argument om oorlogsslachtoffers te weren? Ach, ach, ach….

 • kopper

  Wordt tijd voor de PVV in Wormer geen plaats in Wormer

 • vaartje197

  Inwonervanwormer je zal maar in een straat wonen als bijstand trekker waar 3 miljonairs wonen dan is je inkomen dus ver boven het bijstands niveau volgens jou want ja het gemiddelde telt tenslotte,we wonen toch in een rijk land is het niet ? je vergeet er alleen bij te vertellen dat het grootste deel in Nederland het niet zo best heeft maar ja als een van het rijkste land ter wereld moeten de arme zich maar aanpassen aan de rijke,want dat is toch wat je zegt?

 • Ook anoniem

  Noodopvang is nodig en dat gaat dus ook gewoon goed. Voorbeeld in andere kleine gemeente met molens, gras, kaas, een weekmarkt en die zgn gewone oerhollandse cultuur:
  http://www.hetkontakt.nl/land-van-heusden-en-altena/nieuws/noodopvang-vluchtelingen-duurt-tot-woensdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *