Oops… NS in de fout met station “Zaandam Zaanse Schans”

We hadden ons nog zo voorgenomen de eerste weken niks meer over het nieuwe station Zaandijk Zaanse Schans te schrijven… na de aankondigingen, de borden, de onthullingen, de koffiezaken…

Maar dankzij deze uitglijder van de NS maken we graag een uitzondering. Volgens de NS gaat het nameliijk over station “Zaandam Zaanse Schans”… oops…

De oplettende Orkaan-lezer Rob Berkhout spotte het ‘foutje’ op station Amsterdam Sloterdijk en zette de foto op Twitter:

De NS reageerde snel…

Ingrijpen is overigens niet zo eenvoudig. Rob Berkhout zocht ook nog even uit op hoeveel stations die foute borden zouden hangen…

Wij maken het af op 3000….

Maar het is ingewikkeld:

 • het station heet Zaandijk Zaanse Schans
 • de gemeente heet Zaanstad
 • de Zaanse Schans ligt op gebied van de voormalige gemeente Zaandam
 • het station ligt op het voormalig grondgebied van de gemeente Koog a/d Zaan
 • in de treinen heet het station “Zaanse Schans”
Deel dit artikel:

21 reacties op Oops… NS in de fout met station “Zaandam Zaanse Schans”

 1. Geke schreef:

  En maandag viel me dat op het schermpje in de trein alleen het station ‘Zaanse Schans’ wordt vermeld. En het woord Zaandijk wordt niet vermeld. Lijkt me ook nogal verwarrend.

 2. yede schreef:

  en dat voor een luttele 200.000 euro toch knap.

 3. Dick Visser schreef:

  Alle websites geven ‘Zaandam’ aan hoor als locatie

 4. Angelique schreef:

  Was dat voorheen station koog bloemwijk? Er was vanmorgen een hoop verwarring op Amsterdam centraal, niemand wist waar de trein nou zou stoppen. Zelfs het ns personeelwist het niet

 5. Boon schreef:

  He,he eindelijk een instantie die het snapt. Gewoon alles Zaandam noemen met een toevoeging en eindelijk loopt de fusie op zijn eind. Nog even alle Staionsstraten,kerkstraten enz omkatten en de gemeente ZNSTD is een feit.

 6. ooooo wat fijn ga met de trein waar we heen gaan Jelle zal wel zien

 7. Ernst Debets schreef:

  Bovenstaande reacties maken voor mij een aantal zaken duidelijk:
  – Uitglijders van de NS komen veelvuldig voor (met name als er blaadjes op de rails liggen)
  – Het is kennelijk noodzakelijk om fors in het Nederlandse onderwijs te investeren zodat de topografische kennis van de gemiddelde Nederlander weer gaat worden wat hij zou moeten zijn. Dit geldt met name voor (toekomstig) NS personeel.
  – Overigens: zowel station Koog-Zaandijk a/d Zaan als Zaandijk Zaanse Schans worden correct omgeroepen in de trein, alleen de displays in de trein geven slechts de aanduiding “Zaanse Schans” , dus zonder “Zaandijk”.

 8. altijd wat met de ns kan nooit goed gaan dan weer di en dan weer dat

 9. ooo jee bij mij ging het ook niet goed de t staat er niet op

 10. Joop Vet schreef:

  Station Zaandijk-Zaanseschans ligt in grondgebied Zaandijk en Koog aan de zaan

 11. yede schreef:

  dus er kunnen strak ook nog duizenden folders de versnipperaar in want daar zit waarschijnlijk ook die drukfout in de spoornetkaart en wat te denken in de machinisten kaart van stations

 12. TRU schreef:

  ohh Q Dat is een misser of een bewuste fout om Zaanstad meer in het licht {Duisternis} te zetten?! Leuk voor alle toeristen die compleet de weg kwijt raken nu als ze arriveren in ZAANSTAD!!

 13. Dwarsligger schreef:

  De naam ‘Zaandijk Zaanse Schans’ is een pleonasme (denk aan ‘witte sneeuw’); de benaming ‘Zaandijk Schans’ is voldoende en scheelt ruimte in de papieren en digitale informatievoorzieningen van NS en Prorail.

 14. Corrie van Sijl schreef:

  Tja, en dan heb je driehoog achter in Singapore of zo een reispakketje naar Europa geboekt. Je leent van je zusje die dat twee jaar geleden heeft gedaan een reisgidsje, en daarin zie je dat je voor de Zaanse Schans op station Koog Zaandijk moet uitstappen. Zit je in die trein, al wat er langskomt, geen Station Koog Zaandijk. Wel Koog aan de Zaan. Daar dan maar eruit? Sta je op een perronnetje met niks. Mag je hopen dat een vriendelijke inboorling je duidelijk kan maken dat je met de eerstvolgende trein nog een halte verder moet….

  • Dwarsligger schreef:

   Andersom komt wel voor: Ik heb vorige week op station Wormerveer verdwaalde Aziatische toeristen opgevangen die zo gefixeerd waren op de oude naam ‘Koog Zaandijk’ dat ze niet op het juiste station uitstapten.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.