Ondernemers en bewoners zijn uit het bestuur van de Stichting De Zaanse Schans gestapt en gaan zelf een orgaan oprichten om hun belangen te vertegenwoordigen.

Het huidige bestuur zou de belangen van ondernemers en bewoners niet bewaken, een financieel wanbeleid voeren en een nieuw bestuursmodel zonder medezeggenschap van ondernemers en bewoners er door willen drukken.

Marc van Dorth van Ondernemersvereniging 1509 en Guillaume van Grinsven van Ondernemersvereniging Zaanse Schans schrijven:

“Het vertrouwen in het het bestuur van de Stichting de Zaanse Schans is dermate geminimaliseerd dat wij ons genoodzaakt achten het heft in eigen handen te nemen en zelf een overlegorgaan met bewoners en andere betrokken partijen in het leven te roepen.”

Het gedoe rond de ‘Retributieheffing’ heeft de verhoudingen recent op scherp gezet. Het alternatief dat nu door de Stichting ontwikkeld wordt, een toegangskaart voor het gebied, is onacceptabel volgen de ondernemers: “we worden opgesloten in een openluchtmuseum.” Ook het vertrouwen in de gemeente – die immers kwam met de Retributieheffing – is tot een dieptepunt gezakt.

‘Vertrouwen praktisch nihil’

De ondernemers vinden dat ze in het bestuur van de Stichting (2 van de 7 zetels) nu al te weinig te vertellen hebben. De ‘onafhankelijke’ bestuursleden zouden te weinig oog voor belangengroepen hebben. Dat wordt in de toekomst nog minder. De door Zaanstad ingehuurde jurist Goos Minderman heeft een nieuw bestuursmodel voorgesteld waarin de ondernemers en bewoners helemaal geen zitting hebben, dat plan is aangenomen zonder steun van ondernemers en bewoners. Het vertrouwen is ‘praktisch nihil’ volgens de ondernemers.

In het nieuwe bestuursmodel hebben ondernemers en bewoners alleen een adviesrecht via een Overleg Zaanse Schans. De ondernemers hebben al aangekondigd dat overleg te boycotten.

Bewoners zouden zich teruggetrokken hebben omdat allerlei praktische zaken slecht geregeld zouden zijn en omdat de communicatie onvoldoende zou zijn.

Wanbeleid

Daarnaast stellen Van Dorth en Van Grinsven dat alle besluiten van de laatste maanden niet rechtsgeldig zijn omdat bestuursleden af hadden moeten treden omdat hun maximale termijn erop zit, dat geldt voor Piet Middelhoven (Zaans Museum), penningmeester Hans Gerson (onafhankelijk lid) en André Drost van Vereniging De Zaansche Molen.

Ook beschuldigen de ondernemers Stichting De Zaanse Schans van financieel wanbeleid. Dat zou onder meer gebeurd zijn bij de verkoop van 23 panden aan Stadsherstel (“een financieel debacle”) in 2010 en de terugkoop van de panden in 2017 voor een veel hogere prijs waarvoor een lening is aangegaan.

De stijging van de parkeertarieven zit de ondernemers ook niet lekker, hun voorstellen voor gedifferentieerde tarieven zouden zonder meer terzijde zijn geschoven.

zaanse schans vrede klomp feb 2020 orkaan