Derde-divisionist OFC heeft voor dit seizoen zeven nieuwe spelers in dienst genomen waarvan minstens één in loondienst. Wat dat allemaal kost voor een vereniging die zegt geen geld in kas te hebben, is onbekend.

Dat wil zeggen, de gemeente Oostzaan weet het wel omdat OFC financiële stukken aan de gemeente heeft gestuurd, maar zegt die niet openbaar te kunnen maken.

Hoeveel OFC aan de spelers van het eerst elftal betaalt en waar dat geld vandaan komt blijft dus geheim.

Op de vraag van Bert Jongert (GroenLinks) naar de begroting van OFC en de daaraan gelieerde Stichting Topsport Oostzaan, zegt burgemeester Polak:

“De gevraagde informatie is door OFC verstrekt vanwege de (controle op de) voorschriften die naar aanleiding van een Bibob-procedure aan de vergunning zijn verbonden. Ik ben op grond van artikel 28 Wet Bibob verplicht tot geheimhouding hiervan.

Polak kan het zelfs niet in vertrouwen aan de gemeenteraad vertellen. Als Jongert vraagt hoe de geldstromen lopen bij OFC herhaalt Polak het nog maar eens een keertje:

“Het is niet toegestaan om deze informatie met u te delen, aangezien het bedrijfsmatige, financiële gegevens betreffen en daarbij de Wet Bibob tot geheimhouding verplicht.”

Het antwoord is bijzonder omdat het om gegevens gaat die in de jaarverslagen en jaarrekeningen van de vereniging OFC en de Stichting Topsport Oostzaan staan, en die zijn openbaar. Ook heeft Oostzaan (gesteund door de hele raad) al eerder om jaarverslagen, jaarrekeningen en sponsorcontracten gevraagd (en niet in het kader van een Bibob-onderzoek). Zijn die stukken toen niet door OFC en STO geleverd?

Het lijkt erop dat Oostzaan openbare stukken geheim wil houden. Als er trouwens geen belastende gegevens in staan, waarom die geheimzinnigheid? Wat is de uitslag van het Bibob-onderzoek?

De achtergrond is de betrokkenheid (zeker tot end 2019) van Marwan K. als geldschieter bij OFC. K. werd veroordeeld wegens witwassen, had een crimineel verleden en kon niet duidelijk maken waarmee hij zijn geld had verdiend. K. wacht op de uitspraak in hoger beroep (er is een straf van 15 maanden geëist). Raadsbreed werd in Oostzaan om transparantie gevraagd. De raad wil weten of er bij de door haar gesubsidieerde vereniging sprake is van onduidelijke en mogelijk criminele geldstromen en sponsorgelden.

Lees ook: B&W Oostzaan stelt OFC-antwoorden uit.

Lees hier ons hele OFC-dossier.