Oostzaan: late vergunningen Lentekabinet ‘niet ongebruikelijk’

Vergunningen en ontheffingen voor het festival Lentekabinet werden pas 10 dagen voordat het festival begon openbaar gemaakt door de gemeente Oostzaan. Daarmee werd de periode dat mensen bezwaar konden maken ingeperkt. Dat hoort zes weken te zijn. De gemeente geeft aan dat tot 22 juni bezwaar kan worden gemaakt.

Burgemeester Marvin Polak laat via een woordvoerder weten dat het dossier met aanvragen voor de vergunning en ontheffingen pas op 11 mei compleet was, “daardoor konden wij de aanvraag niet afhandelen.” Op 16 mei 2023 zijn de aanvragen door het college behandeld en dat besluit is de volgende dag in het Kompas gepubliceerd.

Toen ging de bezwaarperiode in die duurt tot 22 juni. Polak:

“Het klopt dat je na het festival nog bezwaar kan indienen. Wij zouden dat liever anders zien, maar het is niet ongebruikelijk bij grote festivals. Dat komt omdat tijdens het indienen van de ontheffingen nog veel kan wijzigen, waardoor gemeenten –  en ik benadruk dat dit in alle gemeenten met grote festivals aan de orde is – de aanvraag niet kunnen afhandelen als de aanvraag nog niet compleet is.”

Oostzaan stelt dat er naar aanleiding van de publicaties in het Kompas al wel zienswijzen zijn ingediend. En dat kunnen er dus nog meer worden.

De ontheffing Zondagswet en geluidshinder en de Omgevingsvergunning zijn op 2 december 2022 aangevraagd. Volgens Oostzaan is de ontheffing artikel 35 Alcoholwet pas op 31 maart aangevraagd, deze is op 12 april 2023 gepubliceerd. De gemeente stelt dat de aanvragen wel binnen de gestelde beslistermijn van 8 weken zijn afgehandeld. Maar die termijn begint pas als de aanvraag compleet is.

Lees ook: Oostzaan laks met Lente Kabinet

Tekst: Piet Bakker (De Orkaan), foto: Merel Kan (De Orkaan). Bronnen: vergunningen en website Oostzaan, Het Kompas, contacten met gemeente Oostzaan, eerder berichtgeving op De Orkaan.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Jan Dirk Schouten

    De Gemeente weet beter. En de organisator Dekmantel nog meer. De aanvraag zo laat mogelijk completeren voor datum festival. En er is dan geen rechter meer die een verbod uitspreekt, want de organisator heeft dan al zoveel geinvesteerd. Zoiets noem je bewuste grensverkenning. De gemeente faciliteert deze gang van zaken, want de coalitie van vvd en pvda wil een dergelijk festival, waarbij de Oostzaners een weekend geluidsoverlast voorgeschoteld krijgen. Nog los van natuur en milieuschade. Maar dat is voor een volgende generatie.

  • Dirk Marinus Sr

    Een kaalslag en putlucht heerst in de Twiskepolder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *