Oostzaners: ATTENTIE! Weest op uw hoede

Rond 5 uur vanmiddag plaatste de politie Zaanstreek een bericht op haar Facebookpagina: “ATTENTIE INWONERS OOSTZAAN”.

De inhoud liegt er niet om. Door een stijging van het aantal woninginbraken in de kippen-enclave worden de inwoners opgeroepen een handje te helpen: ‘Wij hebben u nodig deze te doen afnemen.’

Wat kan je doen? Wat moet u doen? De Hermandad heeft een paar unieke tips voor ons in petto, goed dat er politie is, wij hadden we zelf nooit aan gedacht.

 • Loop ’s avonds eens een rondje en wees alert. De meeste inbraken worden ’s avonds gepleegd. (Gezond en misschien kom je die leuke buuf nog tegen).
 • Bel 112 bij een mogelijke voorverkenning van of een heterdaad woninginbraak. Niet twijfelen, niet eerst zelf onderzoek doen, direct 112 bellen. Let goed op signalementen en voertuigen. Kentekens zijn belangrijk om te onthouden.
 • Sluit uw woning goed af. Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen. (kleedje over het plasmascherm).
 • Gaat u weg? Laat uw buren uw huis in de gaten houden.

Hoe de overlaten eruit zien weten ze trouwens al, bij het bericht stond niet alleen een signalement, maar zelfs een foto.

waarschuwing inbrekers

Of het “aantal inbraken” toeneemt is onduidelijk, gister werden er wel twee jongens van 15 en 16 uit Zaandam en Oostzaan aangehouden wegens een poging tot inbraak.

In totaal waren er in 2016 8 woninginbraken in Oostzaan, en 7 pogingen daartoe.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Erik Esteie

  In Wijde Wormer(Zuiderweg) is een bord geplaatst met de tekst “Let op, Buurt Preventie”

  Er schijnt nu een whatsapp groep te zijn die de politie kan informeren over verdacht gedrag in de buurt, vandaar het bord
  (Bron NHD)

  Misschien een idee voor Oostzaan. Een bord op de Kerkstraat schrikt natuurlijk iedere inbreker of onverlaat af en laat hem wel twee keer nadenken voor hij het in z’n hoofd haalt om zich verdacht te gedragen

  Wel blijf ik met de vraag zitten, wat nu als je geen whatsapp hebt?

 • Willemsen

  Mooi medium dat facebook. Maar hoeveel lezen een dergelijk bericht. Zeker de ouderen in die gemeente. Waarom een dergelijk belangrijk bericht niet (ook) pontificaal plaatsen in de lokale suffertjes (bv Kompas)? Overigens zou de politie ook wat vaker (en wat mij betreft in burgerkleding) mogen controleren in die ‘bekende’ uren. Tenslotte betalen ook de burgers van Oostzaan voor die functie van de politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *