De nacht van 23 op 24 augustus is ‘De Nacht van de Vleermuis’. Dat wisten we dan weer niet (maar nu dus wel). Op de Rodenburghoeve is die avond een vleermuizenjacht met bat-detectoren.

“Interessant voor senioren, spannend voor de jeugd!” melden de organisatoren. Ondanks dat vleermuizen dus geen bloed drinken…

Vleermuizen zijn niet eng maar juist reuze nuttig, ze eten namelijk muggen. En het zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Dat en nog veel meer wetenswaardigheden worden door vleermuisdeskundige Jan Boshamer van de Vleermuisopvang Noord-Holland, in de avondschemering uit de doeken gedaan.

In Nederland komen zo’n twintig vleermuissoorten voor, waarvan zeven algemeen en de andere zeldzaam tot zeer zeldzaam.  Zo zijn er onder meer ‘ruige dwergen’, ‘gewone dwergen’, watervleermuizen en grijze grootoorvleermuizen.

De organisatie:

“hoe vangen ze insecten, zijn vleermuizen gevaarlijk, op welke plekken kun je ze aantreffen? Om die laatste vraag voor een deel te beantwoorden: in ieder geval op het terrein van de biologisch-dynamische Rodenburghoeve en de bijbehorende minicamping. En wat is er leuker dan, na afloop van de lezing, in kleine groepjes het terrein te verkennen met een bat-detector, een apparaatje dat de ultrasone geluiden van de vleermuizen opvangt en feilloos detecteert van welke vleermuis dat hoge gepiep afkomstig is.”

De avond wordt georganiseerd door de Staatsbosbeheer Vrijwilligersgroep ‘De Crommenije’ en begint om 20.00 uur, gratis entree. 23 augustus dus in de Rodenburghoeve, Busch en Dam 22, Krommeniedijk/Uitgeest.

Foto: ruige dwergvleermuis (fotograaf René Janssen)