Open brief: Burgmeester onderzoek opvangmogelijkheden Afghaanse vluchtelingen

‘Geachte heer Hamming, U heeft net als de rest van de wereld via de media de ineenstorting kunnen zien van Afghanistan.’ Zo begint de brief die gisteren door D66, GroenLinks, PvdD, SP, CU, ROSA, CDA en PvdA aan onze burgemeester werd gestuurd:

‘Wij verzoeken de Burgemeester om terstond contact te zoeken met het COA om van hen te vernemen of wij als Zaanstad iets voor voornoemde mensen zouden kunnen betekenen. Wij denken daarbij in eerste instantie aan de mogelijkheden die er zijn op het Hembrugterrein.’

De partijen vragen de burgemeester om zo de gemeenteraad te informeren over de uitkomst van zijn contact met het COA.

In 2016 werden op het Hembrugterrein ook vluchtelingen opgevangen. Dat gebeurde in de zogenoemde Blackbox van Taets. Die locatie was verre van perfect (dag/nachtgevoel verdwijnt bij gebrek aan daglicht), maar momenteel is alles beter dan niks. 

Indertijd maakten wij een tijdlijn van de opvang aan de Zaan. 

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Gerard kraaier

  Zaanstad staat wederom vooraan met dergelijke zaken. Laat de gemeenteraad zich maar eens verdiepen in de problemen die de stad al heeft. Bv betaalbare woningen voor jongeren.

 • Fred Blijestein

  Soms vergeten dat er mensen in Nederland al jaren op de wachtlijsten voor een huurhuis staan? En dat het extreem onredelijk is dat vluchtelingen direct een huis krijgen?

 • Peter van Haasen, PVV

  Gewoon een deugbrief voor de Bühne.
  Het ministerie van Defensie heeft de van Nassaukazerne in Zoutkamp, Groningen al aangewezen voor noodopvang voor deze Afghanen.
  Vorig jaar een zelfde actie voor de kindertjes in Moria, die er niet bleken te zijn.
  Gewoon deugen over de ruggen van de Zaanse woningzoekende, eens krijgen ze de deksel op de neus.
  Het Hembrugterrein is van een projectontwikkelaar en een pensioenfonds, dus daar gaat de gemeente niet eens over.

 • Bert Valk

  Wat een verschrikkelijke reacties van mijn mede Zaankanters. Iedereen heeft de beelden gezien. Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt zijn hun leven niet zeker. Wij hebben de plicht deze mensen op te vangen. We leven in Nederland gelukkig niet op een afgesloten eiland, dat zou een soort Noord-Korea worden.
  Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we niets aan de woningnood moeten doen. De politiek moet zich meer inzetten om veel meer huizen te bouwen. Laten de dames en heren in Den Haag nu eens opschieten met het vormen van een nieuwe regering en stoppen met discussiëren met wie wel of niet mag meedoen. De lokale politici
  in Zaanstad durven gelukkig wel zaken op te pakken, die opgepakt moeten worden.
  Ik ondersteun de actie van de Zaanse raadsfracties om iets voor de mensen in Afghanistan te doen van harte.

 • Natacha de Leeuw

  Wat mij betreft zijn deze mensen welkom. Het zou jou maar overkomen dat je huis en haard moet verlaten. Anders wordt je misschien dood gemaakt. Of onder zo’n regime moet leven. Weet zeker dat je je land niet verlaat voor de lol… beetje mededogen voor een ander zou fijn zijn.

 • Mark van wanten

  Alleen vrouwen en kinderen. Ga straks maar kijken hoeveel er daar van zijn ..
  Meer zeg ik niet …..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *