Zou het niet fantastisch zijn, we dromen even weg…

Het is een frisse winterdag en je hebt zin in zwemmen. Het natuurwater trekt je niet en is ook veel te koud voor je. Je kleedt je lekker warm aan en pakt je zwemspullen bijeen. Na omkleden, de damp slaat van het water af, laat je je in het weldadige water glijden van 21/22 graden en je zwemt lekker een uurtje er op los in de zuurstofrijke buitenlucht. Als herboren stap je het water uit en je kleedt je snel aan. Een thermosfles koffie staat voor het grijpen en je kletst nog wat na, met anderen.

Door David Sluis

Is dit waanzin of een illusie? Nee hoor, in Amsterdam gebeurt dit vandaag de dag, dus waarom niet in de Zaanstreek?

Wat begon als een geste van de gemeente Amsterdam in strijd tegen de geestelijke- en lichamelijke coronamoeheid, is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk fenomeen. Van heinde en verre trekken mensen als pelgrims naar het De Mirandabad, genoemd naar oud Wethouder de Miranda. Het heeft trekken van een bedevaartsoord. Je ziet daar alleen maar lachende en gelukkige mensen, de oudste is 93. Mensen kunnen heerlijk met louter gelijkgestemden in de buitenlucht zwemmen. Het animo is zo groot, dat het figuurlijk vechten is om een kaartje. In den lande worden meer zwembaden wakker, want het kost financieel eigenlijk niks omdat de inkomsten navenant zijn. Neem het de Mirandabad als voorbeeld. 

Voor de strengere lockdown konden daar 65 mensen per tijdslot (45min) zwemmen. Het zwembad is van 7:00 tot 19:00 open. Elk uur was uitverkocht, dag in dag uit. Ook in het weekend, propvol. Nu mogen nog maar 40 mensen per slot zwemmen, maar de openingstijden zijn zelfs verruimd, wederom geen kaartje meer te krijgen als je niet een week van te voren boekt, en dan nog. Een kaartje kost trouwens 5.40 euro. Alles is geheel coronaproof en iedereen houdt zich daar ook aan. 

Het De Mirandabad is gebouwd in 1932, en is dus vrij verouderd. Er is geen afdekzijl op het water voor energiebesparing bijvoorbeeld. De kleedhokjes mogen nu niet gebruikt worden, maar dat deert geen ziel. We zijn allemaal gelijken daar, zo voelt dat. Dit moet toch ook mogelijk zijn in de Zaanstreek?

Zaanstad kent een zeer rijke zwemhistorie, en niet voor niets zijn er grote talenten voortgekomen uit de diverse zwem- en poloclubs en schoonzwemmen niet te vergeten. Bijna ieder kind kan zwemmen hier. Maar alles ligt nu plat en dit is gewoon niet nodig. Buitensporten mag binnen de huidige restricties gewoon, dus ook zwemmen. Met een beetje goede wil zou een zwembad als de Crommenije hetzelfde kunstje kunnen doen, zo is mijn vaste overtuiging. En qua ligging heeft de Crommenije in potentie een groot verzorgingsgebied. Daarnaast, als mensen nu vanuit Den Helder naar Amsterdam rijden om te zwemmen, is Krommenie ook OK! 

Maar zelfs als straks de corona goeddeels achter de rug is, zou ik pleiten voor een buitenzwembad wat het gehele jaar open is. Dat mag ook wat kosten w.m.b. Sporthallen/velden draaien ook niet louter op verenigingsgeld alleen, het zijn openbare voorzieningen, voor gymlessen van scholen o.a.  Gezondheid en sporten is een groot goed, zowel geestelijk als lichamelijk. Zwembaden bedienen vele doelgroepen, niet in de laatste plaats ouderen, die veelal door slijtage in gewrichten niet kunnen sporten, behalve zwemmen. 

Badwater is van oudsher heel schaars voor sportclubs, en ik kan uit eigen ervaring spreken dat waterpolotrainingen werden gedaan in Amsterdam, omdat er geen badwater beschikbaar was in de Zaanstreek, of te duur was. Daarnaast is zwemmen in water van 21 graden, dit is de normale zomerse buiten-zwembadtemperatuur, veel gezonder. Veel mensen hebben last van (neus) allergie door zwemmen in binnenbaden van 27 graden of warmer. In de buitenlucht is dit aanzienlijk minder (eigen ervaring). Tel daarbij op de ongekende sensatie van het buitenzwemmen in de winter en de mentale en fysieke gezondheidsvoordelen die dat meebrengt. 

De vraag die dus openstaat; wat is nodig om dit van de grond te krijgen? Het begint met goede wil en wellicht een klein marktonderzoek?  Alle opgedane ervaring in Amsterdam kan zo opgehaald worden, geen punt. Stel dat we nog maanden in lockdown blijven, kan het zwembad dan niet binnenkort al open, en hoelang duurt zo iets (vullen en opwarmen o.a.)? Ik weet zeker dat heel, heel veel mensen zitten te snakken naar zwemmen. Het ligt echt binnen handbereik. 

– Het Sportbedrijf Zaanstad (de beheerder van de Crommenije) liet in een reactie weten de mogelijkheden te gaan onderzoeken en komen op een later tijdstip met een reactie.