Open een Zaans buitenbad het gehele jaar!

Zou het niet fantastisch zijn, we dromen even weg…

Het is een frisse winterdag en je hebt zin in zwemmen. Het natuurwater trekt je niet en is ook veel te koud voor je. Je kleedt je lekker warm aan en pakt je zwemspullen bijeen. Na omkleden, de damp slaat van het water af, laat je je in het weldadige water glijden van 21/22 graden en je zwemt lekker een uurtje er op los in de zuurstofrijke buitenlucht. Als herboren stap je het water uit en je kleedt je snel aan. Een thermosfles koffie staat voor het grijpen en je kletst nog wat na, met anderen.

Door David Sluis

Is dit waanzin of een illusie? Nee hoor, in Amsterdam gebeurt dit vandaag de dag, dus waarom niet in de Zaanstreek?

Wat begon als een geste van de gemeente Amsterdam in strijd tegen de geestelijke- en lichamelijke coronamoeheid, is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk fenomeen. Van heinde en verre trekken mensen als pelgrims naar het De Mirandabad, genoemd naar oud Wethouder de Miranda. Het heeft trekken van een bedevaartsoord. Je ziet daar alleen maar lachende en gelukkige mensen, de oudste is 93. Mensen kunnen heerlijk met louter gelijkgestemden in de buitenlucht zwemmen. Het animo is zo groot, dat het figuurlijk vechten is om een kaartje. In den lande worden meer zwembaden wakker, want het kost financieel eigenlijk niks omdat de inkomsten navenant zijn. Neem het de Mirandabad als voorbeeld. 

Voor de strengere lockdown konden daar 65 mensen per tijdslot (45min) zwemmen. Het zwembad is van 7:00 tot 19:00 open. Elk uur was uitverkocht, dag in dag uit. Ook in het weekend, propvol. Nu mogen nog maar 40 mensen per slot zwemmen, maar de openingstijden zijn zelfs verruimd, wederom geen kaartje meer te krijgen als je niet een week van te voren boekt, en dan nog. Een kaartje kost trouwens 5.40 euro. Alles is geheel coronaproof en iedereen houdt zich daar ook aan. 

Het De Mirandabad is gebouwd in 1932, en is dus vrij verouderd. Er is geen afdekzijl op het water voor energiebesparing bijvoorbeeld. De kleedhokjes mogen nu niet gebruikt worden, maar dat deert geen ziel. We zijn allemaal gelijken daar, zo voelt dat. Dit moet toch ook mogelijk zijn in de Zaanstreek?

Zaanstad kent een zeer rijke zwemhistorie, en niet voor niets zijn er grote talenten voortgekomen uit de diverse zwem- en poloclubs en schoonzwemmen niet te vergeten. Bijna ieder kind kan zwemmen hier. Maar alles ligt nu plat en dit is gewoon niet nodig. Buitensporten mag binnen de huidige restricties gewoon, dus ook zwemmen. Met een beetje goede wil zou een zwembad als de Crommenije hetzelfde kunstje kunnen doen, zo is mijn vaste overtuiging. En qua ligging heeft de Crommenije in potentie een groot verzorgingsgebied. Daarnaast, als mensen nu vanuit Den Helder naar Amsterdam rijden om te zwemmen, is Krommenie ook OK! 

Maar zelfs als straks de corona goeddeels achter de rug is, zou ik pleiten voor een buitenzwembad wat het gehele jaar open is. Dat mag ook wat kosten w.m.b. Sporthallen/velden draaien ook niet louter op verenigingsgeld alleen, het zijn openbare voorzieningen, voor gymlessen van scholen o.a.  Gezondheid en sporten is een groot goed, zowel geestelijk als lichamelijk. Zwembaden bedienen vele doelgroepen, niet in de laatste plaats ouderen, die veelal door slijtage in gewrichten niet kunnen sporten, behalve zwemmen. 

Badwater is van oudsher heel schaars voor sportclubs, en ik kan uit eigen ervaring spreken dat waterpolotrainingen werden gedaan in Amsterdam, omdat er geen badwater beschikbaar was in de Zaanstreek, of te duur was. Daarnaast is zwemmen in water van 21 graden, dit is de normale zomerse buiten-zwembadtemperatuur, veel gezonder. Veel mensen hebben last van (neus) allergie door zwemmen in binnenbaden van 27 graden of warmer. In de buitenlucht is dit aanzienlijk minder (eigen ervaring). Tel daarbij op de ongekende sensatie van het buitenzwemmen in de winter en de mentale en fysieke gezondheidsvoordelen die dat meebrengt. 

De vraag die dus openstaat; wat is nodig om dit van de grond te krijgen? Het begint met goede wil en wellicht een klein marktonderzoek?  Alle opgedane ervaring in Amsterdam kan zo opgehaald worden, geen punt. Stel dat we nog maanden in lockdown blijven, kan het zwembad dan niet binnenkort al open, en hoelang duurt zo iets (vullen en opwarmen o.a.)? Ik weet zeker dat heel, heel veel mensen zitten te snakken naar zwemmen. Het ligt echt binnen handbereik. 

– Het Sportbedrijf Zaanstad (de beheerder van de Crommenije) liet in een reactie weten de mogelijkheden te gaan onderzoeken en komen op een later tijdstip met een reactie.

Deel dit artikel:

33 reacties

 • Vanessa roet

  Mijn dochter zou zeker met deze lockdown graag trainen in een buitenbad.
  En voor volwassenen ook een mooi alternatief. Heb 1x mogen zwemmen in Amsterdam en dat was zeer goed geregeld. Water niet te koud (uiteraard niet subtropisch), snel omkleden en thuis opwarmen.

 • Bert Valk

  Helemaal mee eens. Ik ben een baantjeszwemmer in de Slag, maar mis mijn noodzakelijke beweging. Dus zou graag een alternatief zien.

 • Victor Veerman

  Bedankt voor je pleidooi David!
  Ik ben mede ervaringsdeskundige en heb inmiddels al verschillende keren van het zwemmen in het De Mirandabad genoten. Helaas voor ons enthousiaste zwemmers is het zwemmen zo populair dat het steeds moeilijker wordt om een kaartje te bemachtigen. Ik zou het daarom ook erg verwelkomen dat er meerdere verwarmde buitenzwembaden open gaan in de winter. Ik kan me voorstellen dat de Crommenije hiervoor een bij uitstek geschikte locatie is. Ik hoop van harte dat Het Sportbedrijf Zaanstad en de gemeente dit initiatief ondersteunen!

 • Jolanda Schouten

  Dit zou FANTASTISCH zijn! Het is echt een gemis dat de zwembaden nu dicht zijn en ik heb een aantal maal in het De Mirandabad gezwommen, maar het is daar zo enorm druk geworden dat tickets in no time zijn uitverkocht. Mensen komen van heinde en verre naar Amsterdam. Een extra buitenbad in Noord-Holland zou zeker ruimschoots gevuld kunnen worden met enthousiaste zwemmers. En dat niet alleen nu, in tijden van corona, maar elke winter!

 • David de Wit

  Geweldig idee het buitenbad het gehele jaar open.
  Ik zwem sinds korte periode banen in het binnenbad van de crommeneije samen met mijn dochter.
  We beleven hier veel plezier aan en balen dat we nu niet kunnen zwemmen gezien de corona maatregelen.

 • Hans Buist

  Wat een geweldig initiatief! Dit moet lukken toch?
  De Mirandabad is ook geweldig, helaas voor de tweede week achtereen ‘achter het net gevist’, de kaartjes waren in minder dan vijf minuten uitverkocht.

 • marianne van Werven

  Zolang als het open buitenwater te koud is en het Noorderparkbad niet open gaat kom ik graag bij jullie zwemmen.

 • Petra Droog

  Dit zou fantastisch zijn

 • Sandra van der Spruit

  Dag David,

  Welke buitenbaden zijn er in de Zaanstreek?
  En wie is de verantwoordelijke wethouder?
  Zou je mij kunnen berichten?

  Ik ben namelijk bezig met een landelijke “campagne”.

  Groet,
  Sandra

 • Sandy Nibbering

  Ik zou het geweldig vinden om het hele jaar te kunnen zwemmen in bijvoorbeeld de Crommenije. Nu reis ik soms naar De Mirandabad in Amsterdam. Dat is niet om de hoek en inmiddels zo populair dat ik nog nauwelijks aan een kaartje kan komen. Ik zou zeggen: gaan!

 • Claudia Coebergh

  Geweldig initiatief- dit moet landelijk met meerdere buitenbaden worden opgepakt! Zelf heb ik een petitie gestart voor zwembad De Vliet in Leiden en zwembad De Estafette in Nieuw-Vennep 😀

 • Ida Bron

  Ik zou het geweldig vinden om in het buitenbad te zwemmen. Ik mis het baantjes trekken een oaar keer oer week enorm.

 • Louis Dirksen

  Volgens onze onvolprezen Orkaan kon je vanaf Nieuwjaar al in het Twiske badderen en je had niet eens een badpak nodig. Maar ik geef toe: ‘t is effe doorbijten………

 • Kick van der Horst

  Jaaaaaaaaaa! Buiten zwemmen in schoon !!! warm!!!! Water!!!!

  En laten ze nou plannen hebben voor een nieuw zwembad De Slag!

  Kunnen ze meteen pandemieproof bouwen. Ik ben voor!

 • Roel Sluis

  Wat een fantastisch idee !
  Dit zou toch geweldig zijn.
  Als oud zwemonderwijzer lijkt mij dit een goed idee.
  Schaatsen in de openlucht is tegenwoordig niet meer mogelijk’
  Dan maar in de winter buiten zwemmen.
  Kan ik mij alvast ergens inschrijven , voordat ik op de wachtlijst kom te staan.
  Ik verheug me er nu al op.

 • Monique Zonneveld

  Ja goed idee. Wel dan in Westzaan haha.

 • Hans van Lent

  Meteen doen.
  Zwemmen is gezond, het verhoogt de weerstand en geeft energie. Dat hebben we altijd al nodig, maar zeker nu in de huidige Coronatijd.
  Water verwarmen kost geld, maar warmer dan 21 graden hoeft echt niet.

 • Waarom wordt alleen de crommenije genoemd? Zwembad Het Zwet in Wormer lijkt mij veel geschikter

 • Peter Buist

  Doen, open dat bad!

 • Elly Klut

  Dag David,

  Dank je wel voor je oproep! Ook ik ben graag van de partij als een open lucht zwembad de deuren opent. Na meer dan een maand niet kunnen zwemmen begint mijn lichaam tegen te sputteren. Dus ik kan niet wachten om weer de spieren te trainen die je alleen gebruikt bij wat banen trekken. Dus ik hoop dat het sportbedrijf en/of andere baden snel tot een besluit komen en wat baden beginnen te vullen!

 • Annelies van der zwet

  Mijn voorkeur. Ieder buitenbad dat er is openen deze winter. Hoe meer mensen kunnen zwemmen hoe beter voor onze mentale en fysieke gezondheid.

  Bedankt voor je oproep!

 • Henk Meijer

  Hoewel een prachtig initiatief en mooie reacties… enig idee hoeveel energie je in een buitenzwembad moet stoppen om dit met een buitentemperatuur van ca 5°C te verwarmen tot 21°C… 24 uur per dag, 7 dagen per week?

 • Kristel van Heijst

  Ik blijf als Amsterdammer gewoon buiten zwemmen in het Mirandabad (als er plek is) en ik gun iedere Nederlander eem buitenbadervaring in zijn/haar eigen woonomgeving. Het is waar, buitenzwemmen is fijner dan binnen,zelfs in de winter. Ik voel me iedere keer als herboren als ik het zwembad uitkom.

 • Rob Knollenburg

  Mooi initiatief David,

  Heb alleen mijn twijfels over de halbaarheid hiervan in ververband met de bezoekers aantallen.
  Zelf heb ik in het voorjaar/ zomer in de Crommenije gezwommen toen de binnenbaden gesloten waren door Corona en als er dan tussen de 8 en 12 mensen per uur in het zwembad lagen had je het wel gehad soms zelfs nog minder.
  Dus nu maar hopen als de gemeente akkoord gaat en het zwembad het ziet zitten en er een aantal mensen De Mirandabad verruilen voor de Crommenije.
  Zelf zwem ik er regelmatig als ik een kaartje kan bemachtigen en er zijn ook een aantal Zaankanters die er zwemmen.
  Afwachten maar met dit uitstekende initiatief.

  Rob Knollenburg

 • Ellie Koole

  Ik kom zeker…

 • Vanuit het bestuur van AZVD kan ik melden dat wij als zwemvereniging met afdelingen Triatlon, Waterpolo en Vrij Recreatief Beweging zeer enthousiast zijn ten aanzien van openstelling van buitenzwemmogelijkheden in verwarmd water in Zaanstad.
  Een aantal van onze leden zwemt nu bij gelegenheid in het Mirandabad (waaronder ikzelf) en ik weet zeker dat veel meer van onze leden zich zullen aanmelden voor buitenzwemmen in de Crommenije of Het Zwet.
  Mogelijk kunnen wij zelfs trainingen oragniseren.
  GRAAG DUS.
  Cor van Mer, Penningmeester AZVD

 • Erik van den Brom

  Hej David, wat een super initiatief! Ik hoop dat het gaat lukken, maar heb ook mijn twijfels.

  Het gigantische succes van het de Mirandabad heeft natuurlijk alles te maken met vraag en aanbod. Alle andere zwembaden – zowel binnen als buiten – zijn gesloten dus iedereen moet naar Amsterdam om te zwemmen. Ben benieuwd hoe de toestroom zal zijn als meerdere (buiten)baden in NL open gaan.

  Het Sportbedrijf in het algemeen helemaal niet enthousiast over buitenzwemmen en houdt het bad liever dicht. Pinksteren 2020 was bloedheet maar De Crommenije bleef gesloten terwijl alle andere buitenbaden in regio open waren. In de “oude” Crommenije kon je elke avond tot 20.00 uur zwemmen en tot ver in september, nu het Sportbedrijf het voor het zeggen heeft is het al om 19.00 uur en eind augustus gedaan met de pret.

  Ik hoop dat het gaat lukken en dat er vaart wrodt achter gezet !

 • Johan Brandhoff

  Werkelijk een top idee, ik zal zeker komen!

 • Annemieke Thompson

  Graag, open een buitenzwembad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *