Open Zaanse Debattoernooi 2017 op het Zaanlands Lyceum

Er is geen debat over mogelijk: debatteren is nuttig, belangrijk, leerzaam, het scherpt de tong, de geest, het brein en, door het vermogen om een open dialoog te voeren waarin je de beschaving op kan brengen om naar elkaars standpunten te luisteren, draagt het bij aan een samenleving die misschien toch zo gek niet is (schreven wij in een zin van 55 woorden!).

Begin februari maakten we een stukje over de steeds sterker wordende Zaanse debatcultuur waarin wij pleitten voor een Zaans scholieren-debat: Het Lagerhoissie

Vorige week werden we verrast door een mail van juf Christel Hoffman van het Zaanlands Lyceum waarin ze aankondigde dat dit daadwerkelijk plaats zou gaan vinden. Helaas konden we daar afgelopen vrijdag niet bij zijn, maar gisteren ontvingen we een verslag. Wij plaatsen het een op een. De foto’s komen ook van Het Zaanlands.

Bovenste beste, inspirerende helden van De Orkaan, (goed die was verzonnen, de rest is echt van Christel):

Afgelopen vrijdag 10 maart vond het Open Zaans Debattoernooi weer plaats. Dit toernooi werd georganiseerd op het Zaanlands Lyceum door de schooldebatgroep Phaedrus. De deelnemers waren afkomstig van verschillende Zaanse scholen, onder andere het Bertrand Russel College en het Saenredam College. De debatten werden gevoerd volgens het lagerhuisformat in teams van vier leerlingen. De vrijdag vóór 10 maart zijn alle leerlingen al op het Zaanlands Lyceum, geweest om een training te volgen in deze debatvorm.

Na een jurybriefing begon het toernooi met drie rondes, waarin tien teams elkaar de maat namen door het verdedigen of tegenspreken van diverse stellingen. Er werd gedebatteerd over aparte scholen voor pesters, een minimumleeftijd voor sociale media en een loon voor docenten gebaseerd op de prestaties van leerlingen. Daarna zorgde een leerlingcatering voor een smakelijke maaltijd van veganistische tomaten- en groentesoep met brood.

Na deze culinaire pauze kon het toernooi doorgaan. In de Rode zaal vond een aantal ludieke debatten plaats dat gevolgd werd door de grote finale. Team De Groenten van het BRC en team G3a van het Zaanlands Lyceum stonden tegenover elkaar om te verdedigen of te weerleggen dat vrouwendag overbodig is. Met een minimaal verschil won team G3a. Daarnaast werd een prijs uitgereikt voor het aanstormend talent. Deze prijs werd door leerlingen uit klas B1a en één leerling uit A1b gewonnen. Met deze nieuwe aanwas kunnen we de debattraditie op het Zaanlands Lyceum in stand houden.

Uitslag
Winnaar Team G3a: Lieve de Boer, Pepijn Hoopman, Beatrijs Kramer, Stefani Oosterveld
Tweede Team De groenten (Bertrand Russel College): Mariska Frelier, Lara Verbree, Hala Al bayati, Chimene Breuring
Aanstormend talent Team B1a: Zidane Haagsma. Jorgen Seders, Berkay Aksu, Tyrone Peeringa.

Het organiserende team

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *