Opgelet: oplichters (m/v) op pad 

We kregen mail van Winnie de Wit die onze lezers er graag op attendeert dat er mensen zijn die inspelen op de vriendelijkheid en goedgelovigheid van anderen. Voornamelijk van ouderen. 

Wij plaatsten haar mail 1:1 


Hee daar Orkaners,

Misschien hebben jullie aandacht/ruimte voor een klein berichtje, om met name Zaanse ouderen te waarschuwen voor het volgende:

Vrijdagavond belde er in de Texelstraat bij een 92-jarige bewoner een vrouw aan met een zielig verhaal: haar auto was defect en ze moest deze dringend laten maken – maar iets met ‘niet bij haar geld kunnen komen’. Nu waren haar nicht en een ander familielid helaas op vakantie, maar een van hen had gezegd: ‘Ga maar naar deze persoon, die is zo aardig, die helpt je wel…’

De vrouw probeerde met dit verhaal dus geld af te troggelen, maar nee, er was geen geld in huis. ‘Heeft u dan misschien een pasje?’ was de volgende vraag, waarbij de vrouw probeerde een voet op de mat te zetten.

Gelukkig was de persoon bij wie werd aangebeld zo bijdehand om haar de toegang tot de gang te ontzeggen, en nee, er was ook geen pasje in huis…

Verderop in de straat stond een auto geparkeerd, waar deze aanbellende vrouw duidelijk mee in contact stond.

Er is dus gelukkig goed opgetreden, er is tevens aangifte gedaan bij de politie, maar een berichtje kan veel ouderen waarschuwen voor dit vervelende oplichtersfenomeen.

Deel dit artikel:

22 reacties

 • erik schaft

  signalement ?

 • Cor Frederiks

  Een signalement is totaal overbodig. Het is echt wel voldoende wanneer ze met een (toch wel) doorzichtige smoes aanbellen.
  Hopelijk worden er geen slachtoffers gemaakt, wat vlgs mij alleen kan lukken bij mensen die jaren onder een steen hebben gelegen en nog nooit van mobiele telefonie hebben gehoord

  • Ben erg benieuwd waarom u een signalement overbodig vind?

   • Jan de Vries (niet van D66)

    Dat willen links correcte duigfiguren niet dat je licht getint zegt.

    • Cor Frederiks

     Nou ik ben absoluut niet links integendeel zelfs. Het verbaasd mij totaal niet dat het om een licht getinte gaat maar dat er nog mensen zijn die in dit soort oplichtingspraatjes trappen is voor mij ongelooflijk,en daar verbaas ik mij wel om

     • Jacqueline Maria

      Zeker nog geen 92

     • Jan de Vries (niet van D66)

      Dat begrijp ik ook niet dat mensen zo naief zijn.

     • Wendy Kind

      In dit bericht is een 92-jarige zo kien om de oplichters de deur te wijzen. Maar er zijn natuurlijk veel meer hoogbejaarden die niet zo scherp (meer) zijn in de huidige verwarrende (online-)tijden. En die van oudsher beleefdheid en vertrouwen hebben meegekregen. Om die nou naïef te noemen…. Laten we in elk geval onze oudere medemens een beetje informeren over dit soort praktijken.

     • Het bericht vermeldt: deze 92-jarige is NIET in deze babbeltruc getrapt!

      Doet normaliter ook de deur niet open, was nu in de keuken bezig en ging in een soort voormalig ‘automatisme’ naar de voordeur. Heb respect voor hoe er vervolgens met verstand een eind werd gemaakt aan de truc van deze babbelaar…

 • Richard Jonker

  Misschien een rare gedachte, is het slachtoffer toevallig bejaard of hebben ze haar gespot
  Dit beangstigd min.

 • Hella Broekarts

  Ja inderdaad,niet erg alert als mensen daar nog steeds intrappen,er word in de media genoeg gewaarschuwd over oplichters,dus dan ben je wel erg dom.

  • erik schaft

   Als je 92 jaar oud bent volg je nog alle media ? hoe verzin je het ….

   • Je kunt het mensen van die leeftijd niet aanrekenen dat zij in dit soort sluwe praatjes trappen,doorgaans zijn dit mensen die er hun beroep van hebben gemaakt,en ze zijn er vaak heel goed in, blijf onze ouderen waarschuwen zij komen uit een tijd dat iedereen veel aardiger was voor elkaar.

   • Cor Frederiks

    Is er een leeftijdsgrens voor het volgen van media? Volgens mij is media niet leeftijdsgebonden

    • Berg van den

     Beste Cor, ik neem aan dat je nog lang geen 92 jaar bent, want dan had je geweten dat zicht en gehoor op die respectabele leeftijd niet meer optimaal werken. En laat dàt nu juist noodzakelijk zijn bij het vergaren van nieuws.

     • Cor Frederiks

      Ik mag als 78jarige mijzelf een oudere noemen. Met bril en gehoorapparaat kom je heel ver. Het ligt vaak aan de ongeïnteresseerdheid of de angst voor het “onbekende”. Ga ook als oudere met je tijd mee er zijn genoeg mogelijkheden om bij te blijven

 • Gerie loupatty

  Jammer dat mensen iemand van 92 dom noemen je wordt hoop ik zelf ook oud

 • Faritza ten Holt

  Ik zeg ook vaak lichtgetinte’ is niets mis mee. Maar ik werk met ouderen in de thuiszorg en doe hun vaak waarschuwen voor zulke oplichters en ook als ik hoor dat ze gebeld zijn en horen ze iemand met een Engels accent dan zeg ik altijd dat ze gelijk moeten ophangen. En dat doen ze ook. Dus het is nooit te laat om ouderen te waarschuwen voor zulke misselijke gasten. Zulke gasten (tenminste als ze daadwerkelijk een lichtgetinte’ vrouw was) geven anderen die eerlijk hun centen verdienen een slechte naam. Zelf als ik een oproep krijgt en ik zie dat een rare of lange telefoonnummer is, neem ik gewoon niet op. Meestal zie ik op mijn telefoon dat het spam is. Nooit opnemen en zeker doorgeven aan de politie. En vaak gaan ze zelf mensen waarschuwen. Plus bij de bank zelf waarschuwen ze hun klanten voor oplichters.

 • Nico de Vries

  Moeilijk, ik ken een demente 90-jarige die alleen woont en gewoon open doet aan de deur.
  Best riskant.

 • Cor Schoen

  Goed om dit te plaatsen
  Mijn oma is op hoge leegtijd jaren geleden ook op deze manier op exact de zelfde manier beroofd van haar geld en juwelen in Zaandam.
  Na vele meldingen toen is men opgepakt
  Waren ook mensen met getinte huidskleur,
  Die zich verplaatst door het leven ging.
  Beroving was een oudere vrouw met smoes
  Zodra zij binnen was duwde zij mijn oma op de grond
  Daarna kwamen twee jongere vrouwen de woning in en gingen aan de slag.
  Doe aub nooit de deur open
  Spreek met familie code af
  Ouderen zijn anders soms kansloos
  Het geeft ook een enorme emotionele nasleep van angst
  Pas op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *