Ophef over ‘Zwarte Pieten-band’ in Zaandam

Stadshart Zaandam heeft een ‘Pietenband’ georganiseerd die vanmiddag door het stadscentrum trok.

Een filmpje dat wij plaatste op Twitter leverde protesten op. Vanuit de verte leek het om zwarte pieten te gaan.

Niels Busch van Stadshart laat weten dat de gehele band bestaat uit roetveegpieten:

‘Wij veren mee met de tijd, en daarin heeft zwarte piet wat ons betreft geen plek meer. We zijn trots op de roetveegpieten die geselecteerd zijn op hun muzikaliteit en hun vriendelijkheid voor alle kinderen. Ook voor de volwassen kinderen.’

Hier zie je de pietjes van dichtbij:

Ook vorige week is de Pietenband door het centrum getrokken, maar kennelijk zonder ophef te veroorzaken.


Zaterdagochtend spotte De Orkaan zwarte pieten op de markt in Zaandam, maar die waren daar dus niet namens Stadshart Zaandam. We zijn daardoor echter wel op het verkeerde been gezet (hebben laten zetten). Aanvankelijk hadden wij na het zien van de eerste beelden ook het idee dat het om zwarte pieten ging. Later hebben we dat aangevuld, het ging om roetveeg-pieten. De ‘ophef’ die ontstond, hebben we dus deels zelf veroorzaakt. Onze excuses. We hadden het beter moeten checken. Over de ‘kleur’ van de pieten is overigens nog steeds discussie. Actiegroep ZaTeRa vindt ze nog steeds ‘zwart’ en dus racistisch.


Op Twitter werd de band met een WTF herkend…

Er kwamen o.a. protesten van Melchior Mattens (PvdD), PvdA en GroenLinks (Suzan Abozyid)

De PVV vond het – ook voorspelbaar – prima.

Deel dit artikel:

21 reacties

 • Peter Blokker

  Niet alleen de pvv vond het prima,ik ook

 • Bep Hogendorp

  Het is maar wat je ophef noemt, wat dwaallichten op Twitter aangevuld met wat lokale politici die zich willen profileren.

 • Peter Haasen, van

  Vorige week liep er een roetveeg-pietenband door Zaandam en deze week een zwarte-pietenband, dus zowel de tegenstanders als de voorstanders van zwarte piet zijn weer bedient.
  En volgende week gaan de zwarte of roetveegpakjes weer in de mottenballen en gaan roeptoeters zich misschien druk maken over het feit of Rudolf the ‘Red Nosed’ rendier te veel gezopen heeft of een tik op zijn neus heeft gekregen.
  Dan kunnen ze kiezen uit alcoholmisbruik of dierenmishandeling om op los te gaan.

  • Dennis Potman

   Hallo Peter,

   Ik was een van de roetveegpieten die vorige gezellig heeft opgetreden. Ook vandaag waren we daar met onze pietenband en net als vorige week als roetveegpieten. Ik weet niet waarom er nu gedacht wordt dat er vandaag zwarte pieten waren.

  • marjanne de boer

   Ja dat dus!🤣🤣🤣👍

 • Geruit de lauw

  Traditie is Traditie

 • Bart Prins

  Te snel veroordeeld. Het bleken roetveegpieten. Bij GroenLinks en PvdA hebben ze duidelijk ook een onderbuik.

 • Paul van Nobelen

  Ik begrijp dat de spanning voor de komende verkiezingen wat begint toe te nemen. En dat dit voor de (aspirant) raadsleden extra spannend is.Je moet maar in de raad zien te komen. Ik hoop dan ook dat GroenLinks (Suzan Abozyid) en (PvdD) melchior Mattens zich bij het besturen van deze gemeente wat beter bij de feiten houden, het klakkeloos overnemen van een twitterbericht en het onjuiste bericht over subsidie leidt tot misinformatie en schaadt in dit geval de pietenband en de ondernemersvereniging. Misschien volgende keer het veld in om het feit waar te nemen, en daarnaast de wet op de bedrijfsinvesteringszone er nog eens op naslaan. Ik wens jullie veel succes in maart!

 • Kato de Jong

  Zieke reacties, eerst verder kijken dan je blanke neus lang is…. Kinderen maakt het niets uit hoe de pieten er uit zien, daar kunnen volwassenen een voorbeeld aan nemen deze onbevangenheid

 • Wim Schipper

  Wat is het toch een eindeloos stom zinloos gemekker over de Zwarte Pieten. Echt een zooitje droeftoeters die zich druk maken over niets. Een jaren lang traditioneel kinderfeest wordt compleet verpest. Stop toch eens met dit stompzinnige kinderachtige gedoe. Laat iedereen doen wat ze willen, zwart, roetveeg, groen, geel, wit, regenboog, of wat je maar bedenken kan. Dit slaat nergens op. Volgende week gedonder over Rudolph het rendier en de Kerstman? Dierenmishandeling en wat voor stoms je maar kan bedenken. Er is ellende genoeg in de wereld. Wordt eens volwassen in plaats die stomme anti zwarte pieten ellende.

 • Sergio kolen

  Ik heb de pieten gezien en het waren gewoon zwarte pieten. Schandalig dat dit nog kan in Zaanstad. Hebben jullie oogkleppen op daar in Zaanstad?

 • Adriaan van Tulpenbaard

  Zwarte Piet of roetveeg Piet, het maakt mij niet uit. Maar van een afstand of op de film lijken deze roetveeg Pieten misschien wel zwarter dan ze in werkelijkheid zijn. Misschien is dit dan ook allemaal gebaseerd op een misverstand ? De grote vraag is echter of de Verenigde Naties dit onderscheid kunnen maken, misschien zullen de roetveeg pieten ook wel verboden worden, ik hoop het niet.

 • Mark van wanten

  In mijn herinnering een super leuk en spannend kinderfeest toen zwarte piet nog echt zwart was ..heerlijk genoten met mijn donkere neefen en nichten..ik kom uit een kleurige familie …nog nooit een vergelijking gemaakt …

 • Jonathan Romans

  mijn kinderen waren bang voor de zwarte pieten die zij vandaag op de markt in Zaandam en tijdens de intocht in Westzaan zagen. Klopt totaal niet met het beeld dat zij op school en op tv meekrijgen van het sinterklaasfeest. Als iedereen zo betrokken is bij het organiseren van een kinderfeest laten zij zwarte piet, een overduidelijk racistisch symbool en gaan zij mee met hun tijd!

 • Chris Julien

  Je ziet de discussie terugvallen in het het verschil tussen wat moet doorgaan voor een roetveeg piet in tegenstelling tot een zwarte piet. Een beetje het verschil tussen cola en cola light. Eén tintje lichter, of iets minder egale schmink zou dan door de beugel moeten kunnen. Je op de foto’s ziet dat het hier toch echt om blackface gaat. Terwijl we met z’n allen een kinderfeest willen voor iedereen, dus zonder kwetsende stereotypes.

  Tuurlijk kan het lastig zijn om bepaalde herinneringen in een ander licht te zien of te accepteren dat gekoesterde tradities een beetje veranderen. Maar inmiddels hebben we tien jaar de tijd genomen voor het afscheid van dit feest in de ‘oude stijl’. Tijd om de knop om te zetten. Zaanstad, je kan het!

 • Jan Mulder

  Toevallig kwam ik net een artikel op de Volkskrant hierover tegen. Men rept in de reacties constant dat de meerderheid het niet wilt en zich laat regeren door een minderheid. Dat argument klopt van geen kant.

  Sinds 2010 is er bijna jaarlijks onderzoek gedaan naar de acceptatie van zwarte piet en daaruit blijkt dat deze steeds verder afneemt. Nu al tot ver onder de 50%. Met andere woorden de meerderheid wil geen zwarte piet meer: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-een-kansloos-protest-tegen-zwarte-piet-vleugels-kreeg~be1fffd0/

 • Han Broekhuizen

  Je zou denken dat er in de wereld nog wel meer gebeurt om je echt druk over te maken. Persoonlijk maak ik me druk om zwarte Piet of roetveeg Piet…ik stoor me voornamelijk aan de tegenstanders.

 • Rob Berghouwer

  Ik heb een buurman die heet Piet mag dat,en zaterdag op de markt echte pieten in het wild gezien,ja het moet toch niet gekker worden.

 • Sjoerd Klarenbeek

  Even los van pro of anti en of er net iets te veel zwarte verf is gebruikt of niet: als je echt actief wil vermijden dat het uiterlijk van de pieten wordt gezien als stereotype Afrikaans, dan is een pruik met zwart kroeshaar niet zo overtuigend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *