Opinie: Dat kapje, dat is er voor de ander

Vanaf vandaag geldt in Nederland in publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht, bijvoorbeeld in winkels, in het openbaar vervoer of de bibliotheek. En daar hebben mensen hun mening over…

Orkaanlezer Samuel van den Brink uit Zaandam schreef zijn gedachten van zich af.

Mondkapverplichting

Je kunt er op een aantal manier naar kijken.

Ten eerste: ook al helpt het misschien geen barst, kwaad kan het niet. En als iedereen het doet, wat maakt het dan uit?

Ten tweede: Jezus, waar bemoeien ze zich mee? Wat is het volgende wat ze ons gaan afpakken? Ik mag al niet eens meer normaal een winkel binnen.

Maar laten we wel zijn, lieve mensen, als het verplicht dragen van een mondkapje in openbare ruimten écht het ergste is wat ons in onze vrijheid beperkt, waar hebben we het dan over?

Er zijn hele volksstammen op aarde die iedere dag op zoek moeten naar voldoende eten om hun kinderen en zichzelf te kunnen voeden. Mensen die iedere dag op een vuilnisbelt lopen om tussen de troep dingen te vinden die ze kunnen verkopen of eten. Er zijn onderbetaalde medewerkers in de kledingindustrie die dagen van 16 uur maken tegen een hongerloon zodat wij onze kleding op Black Friday voor een zwaar gereduceerd tarief kunnen kopen.

En dan gaan wij ons druk maken over het verplicht dragen van een mondkapje en of de wintersportvakantie dit jaar wel door kan gaan? We zijn een stel verwende kinderen die het veel te goed gaat.

We zien overal complottheorieën omdat ons nergens anders druk over hoeven te maken.

Overigens, als je je écht zorgen maakt over complotten, samenzweringen en misbruik maken van je gegevens zonder dat je daar erg in hebt, kun je beter stoppen met al die (a-)sociale media als Facebook, Instagram, SnapGat en wat al niet meer.

Het gaat ons in het Westen zo ontzettend goed dat wij tijd hebben om ons druk te maken over dingen die er niet toe doen. We hebben namelijk allemaal meer dan genoeg te eten. (Zoveel zelfs dat we het kunnen weggooien.)

We hebben een dak boven ons hoofd, droge voeten, warme handen, schoon water, werkende riolering, supersnel internet, meer kanalen op de televisie dan er aanbod is en meer restaurants op Thuisbezorgd.nl dan er Sterren in de hemel zijn. (Alhoewel, sinds de dood van Michael Jackson, Prince, BB King, Kurt Cobain, Aviici, Robin Williams, Sean Connery en Corry van Gorp zijn ze een aardige inhaalrace begonnen daarboven, maar dat terzijde).

En nog klagen we.

Of misschien wel juist daardoor.

De armen in deze wereld hebben geen tijd om te klagen. Wij hebben tijd teveel, gezien het aantal posts op FB, Insta en dergelijke.

Als we die tijd nuttig zouden besteden aan het maken van onze eigen kleding, verbouwen van ons eigen voedsel en het op een goede manier verzorgen van onze dieren, zou de wereld een betere, gezondere, veiliger en minder complotgevoelige plek worden. Met minder kans op nieuwe virussen die ontstaan op exotische markten vol opgehokte, doodsbange dieren.

Dat kapje, dat is er voor de ander. Niet voor jezelf. Als dat niet sociaal is, weet ik het ook niet meer. Ik wens u fijne feestdagen. Blijf gezond! 

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Ja Samuel, hoe het er in de wereld aan toe gaat daar heb je gelijk in maar dat heeft weinig te maken met de effectiviteit van het dragen van mondkapjes en daar is het toch om te doen.
  Trouwens, wel eens stilgestaan bij de groep mensen die ( zoals ondergetekende ) vanwege hun medische achtergrond geen mondkapje kunnen dragen ?
  Enig idee hoe wij aan een ontheffing kunnen komen ?
  Denk het niet, de Rijksoverheid zegt zoek het zelf maar uit.
  Ook is het niet makkelijk je medische achtergrond uit te leggen aan de een of andere beveiliger. Dat hou je toch liever voor jezelf maar zover zijn we dus al gezonken dat dit allemaal normaal gevonden wordt.
  Deze grote groep wordt voor het gemak voorlopig maar weer vergeten.
  Maar wat de andere onderwerpen betreft heb je helemaal gelijk, we hebben het meer dan goed hoor.
  Ik ben er alleen zomaar bang voor wanneer straks de vaccins komen de arme Derde Wereld landen wel weer als laatste aan de beurt zullen zijn.
  Hoop dat ik dat fout heb.

 • John Marsh

  Waar het op neer komt is de favoriete woord van de gemiddelde Nederlander ….IKKE

 • Fred Blijestein

  Samuel er is geen speld tussen te krijgen. Prima stuk

 • Jaap Meeuwsen

  @John
  Waar het op neer komt is de favoriete woord van de gemiddelde Nederlander…. ikke heb lak aan deze groepen mensen.
  Even niet vergeten dat er bij het Dijklander ziekenhuis alleen al 350 patienten al 8 maanden wachten op hun behandeling.
  Vertel het ze maar. Nee, dat is sociaal.

  Alle instanties zover mij bekend over het aanvragen van een ontheffing hierover aangeschreven.

  Reactie GGD :
  Heel vervelend dat er op de rijksoverheid niet de juiste informatie staat.
  Het is bij ons ook niet bekend wie deze verklaringen kunnen uitschrijven.
  De GGD kan in ieder geval geen verklaring uitgeven.

  RIVM :
  Hartelijk dank voor uw bericht. Dit is een automatische reactie, omdat we op dit moment heel veel vragen over het nieuwe coronavirus ontvangen. Het lukt ons helaas niet om vragen persoonlijk te beantwoorden.

  Rijksoverheid :
  Nog steeds geen antwoord.

  Huisartsen :
  Geven geen verklaring meer af, ze worden platgebeld daarover.

  Met andere woorden, je zoekt het maar uit.

  @Samuel
  En over de ideale wereld, iedereen geheel zelfvoorzienend is ook mijn droom.
  Zou inderdaad heel veel schade aan de natuur en nog meer dierenleed voorkomen maar helaas is dat natuurlijk een utopie in ons zwaar overbevolkte westen.
  Daar is gewoon geen ruimte voor.
  Maar ik wou ook dat het zou kunnen, onze consumptiemaatschappij kan best op een wat lager pitje. Zie ook alle Black Friday gekte.
   

 • Jaap Groothoofd

  Het World Economic Forum dat vind ik een “enge” organisatie dat zoiets ondemocratisch voor ons de grote lijntjes kan uitzetten zonder inspraak is afschuwelijk en heeft helemaal niets te maken met complottheorieën het is nou eenmaal zo.

 • d. eijer

  Ach vergelijkbaar gezanik toen de valhelm verplicht werd en wie dan geen valhelm kon dragen En toen ook nog een keer bij de veiligheidsgordelplicht…allemaal lang geleden en vergeten. Dit gaat ook wel weer over.

  De mens heeft 1 fantastische eigenschap….ze passen zich overal aan aan de omstandigheden. Zelfs de meest onvoorstelbare. ik herinner mij toen de radioactieve regen in Nederland neerdaalde uit Tsjernobyl. Werden er op de radio vragen door luisteraars gesteld of ze de groente nu 2 keer of 3 keer moesten wassen….echt waar!

  Mooi toch die mens!..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *