Opinie: Heksenjacht Airbnb treft goedbedoelende verhuurder

We geven het toe: we schreven de afgelopen jaren vrij veel over mensen die hun woning verhuren aan toeristen. Er valt ook best veel over te melden, maar zelf hadden we onze berichtgeving nooit gezien als heksenjacht of hijgerig populisme.

Verfrissend is dan ook de opiniebijdrage van Eric Reinders.

Hij breekt een lans voor de uitgangspunten waarmee Airbnb een succes werd: de gewone mens die deelt en graag ergens komt. We plaatsen zijn reactie 1:1

Beetje nuance kan geen kwaad

De berichtgeving rond Airbnb krijgt inmiddels alle schijn van een ware heksenjacht met als vaststaande uitkomst het onmiddellijke verbieden, een strikte handhaving en verregaande regulering. Is de schrijver van het ene artikel een ware inspector Gadget door als sluitend bewijs verschillende adressen en foto’s te verzamelen, staat het volgende stuk vol hijgerig populisme en onzinnige retoriek als ‘ontnemen jonge mensen een kans op een huis’ en ‘wat heeft het voor zin om steeds maar nieuwe huizen te bouwen … wanneer verspild aan hebzucht.’

Tijd voor een beetje nuance dus. Dat er onder de ‘Airbnb-verhuurders’ types zitten die de grens opzoeken en zelfs oprekken zal gerust. Dat daar een taak voor de gemeente ligt is duidelijk. Alleen kan dat prima met de bestaande wet- en regelgeving en kan de gemeente prima handhaven obv de leegstandswet, bestemming en terugkerende overlast met een last onder dwangsom als ultieme waarschuwing.

Het gratuite geroeptoeter om ‘de beuk erin’ totaal verbod treft dan dus voornamelijk de wél goedbedoelende verhuurder; het ‘empty nest’ stel met een (of meer) slaapkamers over, de gescheiden ‘achtergebleven’ partner in een te groot huis of degene die ook een huisje in een prettig zonnig oord heeft. De gewone mensen dus die het delen van hun privébezit niet als een al te groot bezwaar ervaren en door dit gedram een nare smaak overhouden.

Voor de gemeenschap doet het trouwens ook wat; volgens een voorzichtige schatting van het CBS brengt het de gemeenten dit jaar een slordige 411 miljoen aan toeristenbelasting op, vrij te besteden aan algemene middelen.

Met vriendelijke groet,

Eric Reinders

hoogkamer toerist rolkoffer

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Zit wat in Eric maar het is natuurlijk ook niet zo gek dat er aan de verhuur
  ook bepaalde eisen worden gesteld en dat er gehandhaafd zal moeten worden.
  Ieder hotel, hostel, hoe klein ook, heeft zich ook aan regeltjes te houden op het gebied van veiligheid.
  Dat het zoveel woonruimte onttrekt aan de woningmarkt durf ik te betwijfelen, tenminste zolang er geen woningen gebruikt worden om het hele jaar door te verhuren.
  En de werkelijke opbrengst aan toeristenbelasting hierbij is volgens mij in Zaanstad moeilijk vast te stellen denk ik zolang het niet goed geregeld is.

 • Anneke Van dok- van weele

  De Raad van State sprak zich inderdaad iets diplomatieker uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *