Opinie Henk Visser: Zaans protest op Schiphol

Op 14 mei jl. werden op zes vliegvelden in Nederland protestmanifestaties gehouden tégen de oppressie en vóór de krimp van de luchtvaart. Verspreid over het land ging het om ruim tienduizenden onderwonenden èn vertegenwoordigers van politieke partijen.

Henk Visser was erbij, hij maakte dit (groen-rood-gekleurde) verslag. Daarom beschouwen we deze bijdrage ook als een opinie.

Zaanstad was prominent vertegenwoordigd door GroenLinks, de PvdD en de SP. In het zonnetje, op het plein buiten Schiphol Plaza, genoot GL-nestor, Romkje Matkor onmiskenbaar van de activiteiten. Een déjà vu met haar activistische leven. Ze was er ook drie jaar geleden bij toen de protesten op Schiphol een grimmiger karakter hadden en de (achteraf) onwettige noodverordening door de burgemeester van Haarlemmermeer, als gevolg van een rechtelijke uitspraak, ditmaal achterwege bleef.

Dat gaf ruimte voor een familiaire bijeenkomst waarbij ook veel jongeren en kinderen te zien waren. Waarbij de ‘staat in de staat’ (militaire politie) zich netjes afzijdig hield. U weet waar u voor stemt als Melchior Mattens en Stella Pieterson (raadsleden PvdD), Romkje Matkor en Natascha Stroo (GL) en Marilou Hulsthoff (steunfractielid SP) het partijprogram in daad omzetten met hun persoonlijke aanwezigheid op Schiphol.

Elders in het land waren ook D66, PvdA, CDA en CU vertegenwoordigd op de manifestaties. Al naar gelang de partijachterban-belangen in de betreffende regio. Waarbij lokale vertegenwoordigers afweken van de partijdoctrine.

Zaanse politici nemen de opstand tegen de luchtvaartterreur serieus, gemotiveerd door de activisten die strijden voor een gezonde en leefbare woonomgeving binnen onze stadsgrenzen. Onzichtbare levensbedreigende impact als fijnstof en geluid zichtbaar maken, voor wie het horen en zien wil.

Groen en rood Zaanstad heeft kleur bekend op 14 mei. Onder een KLM-blauwe lucht.

Op de foto: in het midden Natascha Stroo (GL), daarachter v.l.n.r.: Henk Visser, Stella Pieterson, Melchior Mattens (PvdD), Romkje Matkor (GL).

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Peter de Vries

  Tja, de macht van het geld is moeilijk te doorbreken. Die hebben andere belangen. De Rutte doctrine, marktwerking, aandeelhouders tevreden houden, Dit zijn de toverwoorden van de geldmachines die de wereld besturen.

 • hans van rheenen

  Van mij mogen er, vooral m.b.t. het thema Schiphol, wekelijks opinies geplaatst worden om de lezers onafgebroken te informeren en tevens successieve te scholen in het niet meer accepteren van de maar voortdurende feiten.

  Wanneer men bedenkt dat “onze” KLM in haar héle geschiedenis slechts in één enkel jaar een beetje winst heeft kunnen maken en verder nooit de eigen broek kon ophouden, is dit een met belastinggeld overeind gehouden bedrijf … m.a.w. niks marktwerking door de Rutte doctrine dus!

  Peter de Vries zucht hier óók, dat dit moeilijk te doorbreken is … !?

  Duizenden bewoners, alleen al in de Zaanstreek, zuchten om de paar minuten dat ze hoorbaar worden lastiggevallen door geluidsoverlast en daar kunnen inmiddels de overtredingen van de onzichtbare milieuregels nog aan toevoegen.

  Graag méér expertisen, opinies en feiten òf, ga ergens anders wonen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *