Opinie: Let’s make Zaanstad green again

Het ligt overal en is even hardnekkig als de overtuiging dat de eerste Albert Heijn winkel in Zaandam stond: Zwerfvuil.

Die restanten van een McDonalds menu of blikjes zonder inhoud die achteloos weggegooid worden. Sigaretten, verpakkingen van chips, snoep of andere ongezonde dingen liggen overal en nergens wachten tot iemand ze opraapt, de wind ze naar verre, vreemde oorden blaast of de natuur ze langzaam verteert. Vaak ligt zelfs in de buurt van lege vuilnisbakken. Kost het ons Zaankanters dan écht te veel moeite om ons afval in de bak te gooien?

Door: Remko Gerssen

Met alle verhalen over milieu, klimaat, vervuiling en de invloed van de mens daarop kan ik er met mijn verstand niet bij. Dat je dingen zomaar achter je kont neer smijt als je ze niet meer nodig hebt.

Bij een fietstochtje langs één van de vele flats die mijn dorp rijk is, valt het op hoeveel kolerezool er in het openbare groen ligt en op het gras ligt weg te rotten. Bijna niemand voelt zich geroepen om het op te ruimen.

Hoe mooi gaat de Zaanstreek er uit zien als we de plaag van het zwerfvuil de kop indrukken? Als we beginnen met goed te zorgen voor onze eigen leefomgeving? Daarbij komt, het is gratis. Opruimen kost niks.

Wij wonen in een prachtige stad. Groen is onze hui(d)skleur. Heel veel toeristen ontvluchten Amsterdam vanwege de drukte en de prijzen. Ze zien Zaanstad als een prima alternatief. Daar moeten we trots op zijn. De Zaanse Schans, de Zaandijkse Lagedijk en al die andere mooie stukjes Zaanstreek maken ons tot een interessante toeristische locatie. Kijk maar eens naar het groeiend aantal cruiseschepen dat aanlegt bij de Burcht of het Zaantheater. Willen we écht dat die toeristen zien wat een puinhoop wij ervan maken?

Zo’n geweldig park als het Volkspark in Zaandam ligt bezaaid met peuken, stuff zakjes, eetrestanten en allerlei andere onnodige troep. Waarom? Sigarettenpeuken doen er twee jaar over om te verteren, blikjes 50 en chips zakken ruim 75 jaar voordat je er niks meer van terugvindt. Zou je thuis zo lang met je eigen shit geconfronteerd willen worden?

Toegegeven, ik ben ook geen milieuheilige met mijn vijf voertuigen op fossiele brandstoffen en een vaste-klanten-kaart van KLM maar rokers zijn toch niet zo dom dat ze hun peuken niet in een asbak kunnen stoppen? Chips- en snoep-eters toch niet zo blind dat ze de vuilnisbakken niet meer zien staan? Gebruik de vleugels die RedBull je geeft eensom je blikje in de prullenbak te vliegen in plaats van ernaast.

Het onderhoud van het groen is helaas niet een prioriteit van de Gemeente Zaanstad. Dus komt het aan op ons, haar burgers, om er een minder grote troep van te maken. Met hondenpoep is dat ook gelukt en daar zijn we allemaal blij om. Toch?

En mocht je nou op straat nog zwerfvuil tegen komen, raap het op en gooi het weg.
Let’s make Zaanstad green again.

Een beter milieu begint bij jezelf.
Maar ook als ik wat vaker ga fietsen.

 

Deel dit artikel:

18 reacties

 • Bart Prins

  Volgens mij is het een heel klein gedeelte dat zijn afval of straat of in het park gooit. Ik denk ook niet dat dit publiek columns leest.

  Misschien maar meer Boa’s op zetten, en een flinke boete.

  • Bruce

   Voor veel afval ben ik het met u eens, maar voor wat betreft sigaretpeuken denk ik daar toch anders over. Ik ken geen enkele roker die niet wandelend met een sigaret op een gegeven moment de sigaret op de grond gooit en met de voet uitdrukt. Dat wordt soort van als ‘geaccepteerd’ deel van het roken gezien volgens mij. Of kent u rokers die de opgerookte sigaretten/filters bij zich houdt tot hij/zij een asbak of prullenbak tegenkomt?

   • Durk

    HO…..!
    Bij deze dan 1 !!!
    Alhoewel ik me als roker steeds meer een crimineel voel……

    • Bruce

     Goed om te weten dat die er ook zijn! Als dit de norm wordt onder rokers worden die wellicht ook minder ‘als crimineel’ behandeld. Vandaag ook weer een brandende sigaret uit de auto gegooid zien worden op de snelweg, ondanks alle berichten over bermbranden (en de aanwezigheid van een asbak in veel auto’s).

    • Nel Galje

     Ja Durk, ik gooi ze ook nooit op straat. Maar voel me ook steeds meer een crimineel, helemaal met je eens. Ik stoor me ook aan blikjes die gewoon weggegooid worden en dat inderdaad soms naast een lege prullenbak. Jammer!!!

   • Emmy

    Toen ik (in een vorig leven) nog rookte had ik een klein ‘wandel-asbakje’ bij me waar zowel peuk als as in verdween om hem elders netjes te legen. Heel gewoon te koop… Toen ik stopte cadeau gedaan aan een andere verstokte roker.

 • P.A.Blokker

  geweldige “Zaanse” titel boven het artikel

 • P.A.Blokker

  geweldige “Zaanse”titel boven het artikel.

 • Egbert Visser

  Mee eens dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen troep en het mee moet nemen als er geen afvalbakken staan maar het is de taak van de gemeente te zorgen dat er voldoende afvalbakken zijn en dat ze ook geleegd worden.
  Mooi voorbeeld is de mooie wandelpromenade langs de Zaan tussen de Fabriek en de appartementencomplex de Werf achter de Oostzijde.
  Aan de kant van de Werf is de promenade breder en staan er een drietal bankjes maar nergens staat of hangt een afvalbak en heel vaak ligt het daar bezaaid met lege flessen, blikjes, sigarettenpakjes etc. En dat is het zichtbare afval want er waait ook veel de Zaan in of het wordt er in gegooid.Het is toch een kleine moeite voor de gemeente om daar een paar afvalbakken te plaatsen?
  De Gedempte Gracht- het paradepaardje van Zaanstad -wordt elke dag meerdere malen schoongemaakt waarom kan dat niet op andere plaatsen?

 • Jaap

  De eerste winkel van AH stond in Oostzaan

 • Als je je er aan ergert kan je natuurlijk ook met een groepje buurtbewoners aan de slag gaan. Ruim het op, want het is bewezen dat als het ergens schoon is, het ook langer duurt voor er weer afval ligt, en dat als er ergens al afval ligt men er makkelijker afval bij gooit.

  Begin van het voorjaar lag er heel veel troep in het water aan de Enge Wormer ringdijk, tussen het voormalig Jacob Vis terrein en de Bartelsluis. Via de Facebook groep “je bent een Wormerlander als” is er toen een opruimactie georganiseerd. Binnen twee uur was de hele dijk schoon van zwerfafval (waaronder een oude kliko, tapijten en een magnetron). Ik geloof dat er iets van 30 vuilniszakken vol troep zijn weggehaald dankzij de vrijwilligers, de gemeente Wormerland had materiaal beschikbaar gesteld en de dijk ziet er nog altijd netjes uit. Zonder deze opruimactie had er weer veel meer afval bijgekomen, en iedere keer als ik langs de dijk rij of loop denk ik “toch mooi, dat was die twee uur van m’n leven wel waard”.

  Dus klaag niet online, wijs niet naar de gemeente maar steek zelf je handen uit de mouwen met je buurtbewoners. Zo leer je die ook nog eens kennen, wat sociale controle in de hand werkt, en dat helpt ook weer tegen vervuiling.

  • oh, en een beter milieu begint vooral bij het minder (of niet) eten van vlees. Dat zet meer zoden aan de dijk dan korter douchen en meer fietsen. 1 dag geen vlees heeft meer impact dan een maand niet douchen.

   • Egbert Visser

    Wat heeft minder vlees eten te maken met zwerfafval of lag er ook een vuilniszak met slachtafval langs de dijk?
    De combinatie van minder douchen en meer fietsen en vlees eten zie ik ook niet behalve dat je van meer fietsen extra calorieën verbruikt die je daarna weer aanvult door te eten!
    Ik ga echt geen minder vlees eten omdat enkele figuren van de PvdD of Wakker Dier dat zeggen!
    Elke dag ligt er bij mij wel een stukje vlees op mijn bord, karbonade, biefstuk, kip of draadjesvlees en elke dag drink ik een liter melk!

    • Beste Egbert,

     heb je de column wel gelezen of ben je blind aan het reageren? In de column staat ook duidelijk een passage over auto’s op fossiele brandstoffen en flink vliegverkeer, en dat fietsen beter is voor het milieu. De columnist eindigt met “een beter milieu begint bij jezelf” en daarop schrijf ik “en het meeste impact heeft: stoppen met vlees”

     Niemand zegt jou dat je minder vlees moet eten. Je hoeft je helemaal niet bedreigt te voelen in je macho “ik drink een liter melk en eet altijd vlees, want ik ben een jager” mentaliteit terwijl je langs de voorverpakte kiloknallers in de supermarkt loopt. Dat jij daarmee je eigen gezondheid ten grabbel gooit en verantwoordelijk bent voor heel veel CO2 uitstoot, dat is je eigen verantwoordelijkheid. Ik kies er voor om dat niet te doen, mijn keuze is mijn keuze, de jouwe is de jouwe.

     Kortom, je slaat de plank een beetje mis met je reactie

     • Egbert Visser

      Ik hoor het al, ik heb te maken met zo`n actievoerder van een semi-criminele organisatie, Wakker Dier of zo. Iemand die met zijn vingertje loopt te wijzen naar wat wel en wat niet goed is voor een mens en bovendien moeite heeft met lezen want het artikel gaat over zwerfafval en niet over het eten van vlees!
      Mijn keuze is mijn keuze, inderdaad en daarom lag er de laatste weken iedere dag lekker vlees op de barbecue!

  • Egbert Visser

   Zaanstad is Wormerland niet en het zwerfafval langs de wandelpromenade in de Oostzijde wordt regelmatig opgeruimd door buurtbewoners !
   In Zaanstad staat bijna naast ieder bankje een afvalbak dus is het kleine moeite om ze ook bij de bankjes langs de Zaan te plaatsen
   Je voorkomt namelijk ook zwerfafval door de juiste voorzieningen te treffen.
   Na evenementen als Koningsdag of de Dam tot Damloop liggen er gigantische hoeveelheden afval op straat en dat wordt netjes door de Gemeente opgeruimd, dat is dus ook een taak voor de omwonenden?

   • Net als je reactie hierboven sla je de plank een beetje mis en mis je het punt. Ja, Wormerland is Zaanstad niet, gelukkig niet zeg, maar het punt dat ik maakte is “klagen op internet is geen oplossing, zelf iets doen is een oplossing” en dat staat los van welke gemeentegrens of zelfs landsgrens dan ook.

    Koningsdag en de Dam tot Dam loop zijn (mede) door de gemeente georganiseerde evenementen. Appels met peren vergelijken. Of in jouw geval, karbonades met biefstuk vergelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *