Opinie: omwonenden Kogerveldschool de dupe van slechte planning

Bewoners van Kogerveld hebben actiegevoerd tegen een ‘kolossale’ nieuwe school die op de groenstrook Veldbloemenweg zou moeten komen. Volgens Zaanstad was dat de beste optie.

Zaanstad zocht naar alternatieve locaties en zal deze vanavond presenteren aan bewoners.

Nog dit jaar valt er een definitief besluit over de plek van de school.

Dick Rombout woonde in de wijk, en hij heeft verstand van inrichting. Hij denkt het zijne van de plek van de school en wij delen zijn gedachten hier graag. 


Ik ben een oud bewoner van de Veldbloemenweg 103. Ik heb me door mijn werk beziggehouden met o.a. stedenbouwkundige plannen in het land en daarmee ook de gedachtes achter de opzet van een woonwijk. Ik verhuisde destijds van Koog a/d Zaan naar het Kogerveld en keek uit op de bewuste groenstrook waar nu het twijfelachtige idee van een school is gesitueerd. 

Door: Dick Rombout

Het Kogerveld was destijds een aantrekkelijke woonwijk, ruim van opzet. Een woonwijk van gecombineerd hoog- en laagbouw met daartussen, als (zachte) overgang, ruime groenzones. De groenzones zijn, als het ware de longen van de wijk met functies als natuur, speelplaatsen en recreatie. Daarom was het goed wonen in het Kogerveld. 

Ik schrok onlangs van de plannen voor een school op de locatie waar ik destijds, van 4 hoog, op uit keek en kon het me niet voorstellen. De gemeente gaat met de destijds, vanuit een visie, geplande groenstrook om, alsof het hier een overgebleven braakliggend stuk grond is. Dat is het niet! Deze groenstrook heeft een functie die je niet zomaar kán en mag wegstrepen.

In de laatste jaren was in geen enkele visie over het Kogerveld iets te zien of te lezen over de plannen voor een school. De vraag is dan ook geoorloofd of de gemeente, bij de ontwikkeling van diverse woningbouwplannen in de omgeving, de schoolproblematiek niet over het hoofd heeft gezien. Ook in de nieuwe wijken hadden scholen kunnen komen maar men was daar blijkbaar niet mee bezig. Het idee van de school op de bewuste groenstrook in het Kogerveld lijkt me dan ook een noodgreep: op het laatste moment iets rechtzetten van wat de gemeente niet zag aankomen. Vandaar dat er in de visies niets over stond.

De vervanging van de huidige school aan de Perzikkruidweg staat in feite ook buiten de huidige problematiek. Voor die school met het huidige aantal leerlingen is voldoende plaats op minder gevoelige locaties in het Kogerveld. Daar was wel een oplossing gekomen zonder veel ophef vanuit bewoners in het Kogerveld. Het wordt er als argument bijgehaald door de gemeente maar is in feite minder relevant. Dat is niet de oorzaak van de problematiek. De problematiek is dat er een “mega” school moet komen met leerlingen uit onder andere de omliggende wijken. Omdat er door de gemeente geen scholen gepland zijn in de wijken waar zij wonen of gaan wonen.

De bewoners in de omgeving van de nu bedachte schoollocatie zijn daarvan zwaar de dupe. Maar niet alleen de bewoners er omheen maar ook de verkeersbewegingen zullen toenemen in de hele wijk dus zal het meerdere bewoners gaan treffen. In oude wijken worden soms stedenbouwkundige ingrepen uitgevoerd maar dan “ter verbetering”. Hier is dat duidelijk niet het geval. Het karakter van de woonwijk zal duidelijk negatief gaan veranderen als de school er komt.

Voor de bewoners (en stedenbouwkundig gezien) is het idee van een school op de bewuste groenstrook tussen Koekoeksbloemweg en Hondsdrafweg onaanvaardbaar!

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *