Opnieuw 8 jaar geëist voor dodelijk ongeluk Coenplein (update: uitspraak)

Het hoger beroep dat de 52-jarige Johnny O. uit Krommenie aantekende tegen de in juli 2019 uitgesproken 8-jarige gevangenisstraf, heeft voor hem geen lagere strafeis opgeleverd.

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep opnieuw 8 jaar. De eis voor de rijontzegging is zelfs verhoogd van 8 naar 10 jaar. O. heeft in december 2018 een aanrijding op de A8-ring bij het Coenplein veroorzaakt waarbij de 44-jarige Ronald Dooper uit Wormerveer en de 34-jarige Selena Jance uit Amsterdam om het leven kwamen.

Volgens het OM heeft de verdachte bewust en opzettelijk ingereden op de motor waarop beide slachtoffers zaten en is er daarom sprake van doodslag.


UPDATE 30 november 2019: Het gerechtshof heeft opnieuw 8 jaar opgelegd volgens Het Parool, na zijn vrijlating mag O. vier jaar kang geen auto besturen.


In de hoger beroepszaak stelde de advocaat-generaal dat uit verklaringen van de verdachte en enkele getuigen bleek dat de 44-jarige motorrijder de auto van verdachte inderdaad heeft afgesneden: “Verdachte schrok van de actie van de motorrijder, remde en raakte daarbij de vangrail.” Vervolgens is O. achter de motor aangereden, volgens hem om het kenteken te noteren. Daarbij heeft hij een aantal keren naar rechts ingestuurd in de richting van de motor: “Dit alles bij een snelheid van 110 km per uur, in het donker en met harde regen.”

“De motorrijder zou volgens getuigen trappende bewegingen hebben gemaakt naar de auto. Uiteindelijk heeft verdachte de motor twee keer geraakt. Bij de tweede keer ging de motor onderuit met de dood van de man en de vrouw tot gevolg.”

De advocaat-generaal zegt dat er sprake is van voorwaardelijk opzet.

“Als je bewust instuurt als automobilist op een motor kan dat niet goed gaan. Dan neem je op de koop toe dat er een aanmerkelijke kans is dat het verschrikkelijk mis gaat. En dat is helaas ook gebleken”.

Het Gerechtshof doet op 29 november a.s. uitspraak.


Bronnen: bericht op de site van het OM, eerdere berichtgeving op De Orkaan, foto: Rijkswaterstaat (Update: Parool)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *