Oppositie gaat niet mee bij Sail 2015: € 35.000 kan beter besteed worden

In Zaanstad is de oppositie kritisch over het uitgeven van €600.000 voor Sail215. Ze zijn ook tegen de “rondvaart met Bobo’s” van het gemeentebestuur met prospects en relaties‘ om “bestuurlijke netwerken te versterken”. DZ, ROSA, POV, ZIP, Groenlinks en SP varen gaan* dan ook niet mee.

De oppositiepartijen vinden dat het gereserveerde geld veel beter aan andere zaken besteed kan worden. Maar, aldus een persbericht van de oppositie: “met een stemverhouding van 20 tegen 19 hebben de coalitiepartijen dit voorstel er toch doorgedrukt.”

De voltallige oppositie is verbijsterd dat de raad door het college wordt uitgenodigd voor een gezellig onderonsje tijdens de Sail. Die tocht kost € 35.000.**

Uit het persbericht:

De vlootschouw komt op zaterdag 22 augustus met ruim honderd schepen naar Zaanstad. De vlootschouw wordt ’s middags gehouden tussen de Zaanse Schans en Krommenie. In het kader van Stad aan de Zaan wil het college de raad een ontvangst aanbieden tijdens de Vlootschouw van de Bruine Vloot. Daarbij stelt het college voor dat elk raadslid twee gasten uitnodigt die zich volgens de raadsleden verdienstelijk hebben gemaakt voor de Zaanse samenleving. Daarmee wordt, volgens het college, uitdrukking gegeven aan de wens Stad aan de Zaan van en voor de hele Zaanse gemeenschap te laten zijn.

De oppositiepartijen zijn het niet eens met het op deze wijze besteden van gemeenschapsgeld en de verantwoording van deze besteding. Geen enkel lid van de oppositiepartijen zal gebruik maken van de uitnodiging.

UPDATE 9 juli 2015, 17:30

Na het verschijnen van dit bericht op De Orkaan (ook Dichtbij en Zaanradio brachten het nieuws) reageerde de gemeente met een persbericht: “Onjuiste berichtgeving over kosten ontvangst Vlootschouw“, hier een deel van de tekst:

In diverse media wordt bericht over het besluit van Zaanse oppositiepartijen om niet in te gaan op een uitnodiging van het college voor een ontvangst tijdens de Vlootschouw op 22 augustus. (…) gesteld wordt dat de ontvangst op 22 augustus € 35.000 kost. Dat is onjuist.

Het bedrag van € 35.000 is het totaalbedrag voor alle ‘bestuurlijke ontvangsten’ tijdens Stad aan de Zaan. Daar horen ook ontvangsten bij tijdens o.m. Boulevaart, Midzomerzaan, Opera Buffa en het Food Symposium. Bovendien wordt een groot deel van het bedrag besteed aan het naar Zaanstad halen van de Tres Hombres, het fairtrade-zeilschip dat tijdens Sail bij het Zaantheater komt te liggen.

In een aantal media wordt ook gemeld dat het bij die ontvangst om een vaartocht gaat. Ook dat is onjuist. De ontvangst is op een mooie plek langs de kant waar de genodigden goed zicht hebben op de vlootschuw. Er wordt dus niet meegevaren.

Er wordt dus niet gevaren, en het gaat om alle bestuurlijke ontvangsten.

Hieronder dan maar even de raadsinformatiebrief met alle kosten, het staat er toch echt: “bestuurlijke relatievaarten” voor €35.000. Dat daar ook ontvangsten bij “Boulevaart, Midzomerzaan, Opera Buffa, Food Symposium bijhoren en  dat een “groot deel van het bedrag besteed aan het naar Zaanstad halen van zeilschip de Tres Hombres” is geheel nieuwe informatie.

uitgaven sail

* De Orkaan dacht dat het om een vaartochtje ging – in begroting staat immers “relatie-varen” – maar bij een vlootschouw staat men langs de kant (en schiet met een geweer of blaast op een toeter … wij gaan daar niet langs varen). Dat hebben we dus aangepast (ook in de kop, daar stond eerst ‘vaart’ i.p.v. ‘staat’).

** De Orkaan dacht dat de € 35.000 uit de begroting voor dit evenement was. Dat blijkt onjuist, er staat ‘vaarten’ – meervoud dus. Maar toen we vroegen aan woordvoerder Geralt Lammers wat het dan wel kostte, wilde hij dat niet zeggen. Dat hebben we dus maar niet aangepast.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Michel

  Schijnt volgens de site van Zaanstad niet helemaal te kloppen.
  https://www.zaanstad.nl/mozard/!suite05.scherm1070?mNwb=7958&mNwc=1

 • De Orkaan

  Zie onze update onder het artikel.

  De gemeente doet nu voorkomen dat het altijd al om allerlei “bestuurlijke ontvangsten” ging en dat ook de komst van een zeilschip met dit bedrag gesponsord wordt.

  Maar in de begroting staat toch echt alleen “bestuurlijke relatievaarten”.

 • Michel

  Dat Ambtenaren vaak niet de of hele waarheid vertellen is algemeen bekend. Maar om dan ook glashard te liegen op hun eigen site zou wel heel ver gaan toch?

 • De Orkaan

  We schrijven niet dat ze glashard liegen, we schrijven dat er op de begroting €35.000 voor “bestuurlijke relatievaarten” staat, terwijl het nu om “bestuurlijke ontvangsten” gaat (en kennelijk om de sponsoring van een schip), dat is dus echt wat anders.

 • Bertus

  Wat zijn lichtplaatsen? plekken waar je in de zon of onder een lamp kunt liggen tijdens Sail? Zaanstad heeft voor deze innovatie in ieder geval goed geld over.

  Bizar dat dit “feestje” zoveel geld mag kosten.

 • De Orkaan

  Nee, dat zijn ligplaatsen… lichtplaatsen zijn … ehhh… plaatsen met licht?

 • Marco Kerkhoven

  De raadsinformatiebrief waarin gemeld wordt ‘bestuurlijke relatievaarten’ is volgens mij opgesteld toen nog niet duidelijk was wat de exacte invulling van het evenement zou zijn. Dat is in de loop van weken na het vaststellen van het budget gebeurd. Wel een vreemde volgorde. Als ik subsidie wil aanvragen moet ik tot 40 cijfers achter de komma uitleggen hoe of wat.

 • De Orkaan

  @Marco
  Het is nog vreemder omdat het nu helemaal niet of nauwelijks lijkt te gaan om vaarten. En de gemeente wil niet zeggen wat het bezoek aan de ‘vlootschouw’ kost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *