Oproep: meld vuurwerkoverlast Krommenie

Huisdieren van slag, bang, shaken, huilen, door het dolle heen of weggedoken onder de keuken. De overlast die wordt gemeld in Facebookgroep Krommenie liegt er niet om. 

Een van de leden vertelt dat er geen nacht zonder vuurwerkoverlast voorbijgaat. Ze heeft daarvan melding gedaan, en riep anderen met last op om ook te bellen: de politie zou daardoor een beter beeld krijgen van het gebied, waardoor de kans op heterdaad groter wordt.

Een greep uit de reacties: 

‘Hier rondom het Rosariumplein, is het vaak bar en boos. Soms lijkt het wel oorlog.’ 

‘Het zijn niet meer de rotjes van vroeger, het zijn bommen.’

‘Zaterdag op zondag (vannacht) 4x een hele harde knal in Wilhelminastraat bij mijn buren naast de boom. Hoop troep en flinke herrie, de boel stond kort te schudden.’

‘Kijk 31 december van 22.00 tot 1 januari 2.00 uur daar is mee te dealen maar dit zijn pure mortierbommen.’

‘Ik vraag me eigen af, zijn er ook nog ouders in het spel van deze idioten?’

De meldingen komen onder meer voor bij het Rosariumpark, plein, omgeving Padlaan, het Spinderspad en het buurtje achter de Zuiderhoofdstraat. Melden kan via 0900-8844.

In 2019 riep de politie op om, door hun beperkte capaciteit, mensen die in de weer zijn met zaken die kunnen ontploffen zelf aan te spreken:

‘Indien u ernstige overlast ervaart, spreek de personen dan zelf aan en vraag hen om te stoppen met vuurwerk afsteken. Het best is om dit met een aantal personen te doen. Houd het wel bij aanspreken, en let altijd op uw eigen veiligheid.’


De knapen op de foto boven zouden nooit overlast bezorgen: zij waren slechts bereidwillige fotomodellen voor de Orkaan.

Deel dit artikel:

19 reacties

 • Jan Schoen

  Ook in Zaandam is het sinds begin oktober elke nacht raak. Bizar dat dit kan.

  • Harry van Trotsenburg

   Zijn er een paar mensen rond het Rosariumpark die de moed hebben samen met mij deze jongens staande te houden.

   Ik stel me voor dat we eerst met de politie tot een afspraak dienen te komen, dat de politie ook komt, als we ze staande houden.

   Ik heb ze weleens aangesproken, lagere school hebben ze niet afgemaakt, kunnen nauwelijks een gesprek beter een dialoog voeren. De overlast is hier inderdaad al weer begonnen. De knallen laten soms de betonnen binnen muur gonzen. Het is van het geluidsniveau dat een pasgeboren kind erin kan blijven

 • Ria Nieuwenhuis

  Omgeving Padlaan, midden in de nacht, ja hoor, diep in slaap, schrik wakker van een enorme knal. Ben echter niet wakker genoeg om de politie te bellen, draai me om en slaap weer verder. Maar het moet wel eens afgelopen zijn, dit is al heel lang. De laatste alinea van het artikel is nu natuurlijk niet van toepassing. De knallen zijn ’s nachts, hoe moeten wij de persoon zelf aanspreken? Aankleden en op zoek gaan waar ze geknald hebben in het donker? Die zijn echt niet meer te vinden.

 • jan warrring

  Maken jullie zich maar eens druk om gigantische verkeersprobleen in Krommenie dan dit geneuzel

 • Ik heb niets maar dan ook helemaal niets met vuurwerk.zelf woon ik in oud assendelft pal naast saendelft omgeving station..ook daar is het ieder jaar raak.geen gewone rotjes maar bommen.mijn huisdier was een cavelier king charles ..hij kroop bijna in mij als ie zo.n knalhoorde..helaas door dit geknal heeft hij een hartstilstand gehad en is slechts 8 jaar oud geworden

  • Marcel Boon

   idd saendelft knalt het bijna elke avond enorm.
   thv het station en volgens mij de witte ring.
   gisteren zag ik bij basisschool het koraal en de delta 2 jongens van een jaar of 13 op de fiets.
   en 2 gigantische knallen op het schoolplein daar.

  • Geneuzel is dit zeker niet Jan, ook al is het verkeer een heikel punt, er zijn ook mensen die met andere dingen bezig zijn.

 • Martin Meuleman

  Met betrekking tot Zaandam omgeving Veldpark etc is het 1 groepje jongens stuk of vijf die zich hiermee bezighouden. Tenminste ik heb ze nu 3x gezien op verschillende dagen (gedurende dit jaar).

 • Henk Visser

  Het wederkerende jaarlijkse thema. Al veel over gepubliceerd op de Orkaan. Al veel besproken in de raad. In 2018 was er zelfs een moment van verlichting in de vinger tasting (naar een wereldbekend schilderij) tussen GL en VVD.

  Citaat:
  “Voorzichtig mogen wij concluderen dat door voorlichting en bewustwording de overlast van consumentenvuurwerk de laatste jaren enigszins afneemt. Tegelijkertijd lijkt de hoeveelheid illegaal vuurwerk eerder toe dan af te nemen. En handhaving heeft nog geen afdoende antwoord daarop.”

  Auteurs: Romkje Mathkor (GroenLinks) en Harm Jan Egberts (VVD). De verschillen tussen de partijen zijn groot schrijven ze zelf. 16 oktober 2018

  Ruim een jaar later bleek dat handhaving hier helemaal geen afdoende antwoord op heeft.
  Op een ‘FB post’ van de Politie Zaanstad ’schitterde’ het volgende ‘hoopvolle’ bericht:

  ‘Indien u ernstige overlast ervaart, spreek de personen dan zelf aan en vraag hen om te stoppen met vuurwerk afsteken. Het best is om dit met een aantal personen te doen. Houd het wel bij aanspreken, en let altijd op uw eigen veiligheid.’
  Politie Zaanstreek; 29-12-2019

  We zijn nu blijkbaar aanbeland in een dystopische wereld waarin de burger tot handhaver is ‘bevorderd’. Ongewenst en onbetaald de uitvoerende macht van de overheid over mag nemen zonder enig mandaat. U wordt gevraagd aan te spreken, maar de politie is tè onderbezet om u bij te staan. Alle mogelijke fysieke gevolgen zijn voor ons, de sociaal bewuste en waakzame burgers.
  Wat een bizarre afschuiving van verantwoordelijkheid en dienstbaarheid.
  De politie is je beste vriend. Maar ze hebben geen tijd meer om de toenemende verloedering in de maatschappij paroli te bieden.
  We mogen zelf het ontspoorde tuig ‘’aanspreken’’, met gevaar voor eigen leven.
  ‘Lang leve de neo-liberale participatie maatschappij.’

  • Gerda Brasser

   Ze wachten net zo lang tot iedereen meldmoeword en dan word er dus niet meer gemeld. En dan is het probleem voor de politie ook opgelost. Geen fijn land meer om in te wonen.

  • Geheel mee eens Henk, want wat gebeurd er als bij toenadering van dit rapalje de zaak escaleert? Ik weet het antwoord wel: ” meneer u had de politie moeten bellen en niet op eigen houtje op moeten treden”.

 • Bert Versteeg

  Bij ons in Westerkoog valt het nu nog wel mee maar af en toe is er wel een harde knal te horen.
  Het grote probleem is dat er niet of nauwelijks wordt gehandhaafd, ook straks in december niet.
  Ik ben van mening dat de wet moet worden aangepast en dat het illegale zware knalvuurwerk moet worden opgenomen in de wet Wapens en Munitie.
  Als dat gebeurd in combinatie met een veel strengere handhaving dan kom je niet meer weg met een taakstrafje.
  Waar ik ook voorstander van ben is dat de daders voor de door hen aangerichte schade moeten opdraaien.

  • Henk Visser

   In dit geval, Bert, helemaal met je eens.
   Maar alles staat of valt met handhaving. Het ontbreken daarvan is een landelijk probleem.
   Dat kan alleen veranderen met meer grip van de overheid op de maatschappij.
   En daar hebben we echt een andere regering voor nodig.

 • Gerda Brasser

  Toen mijn moeder nog leefde en in de Rosariumhorst woonde zat ze vaak in haar rolstoel in de douche met de deur dicht, te huilen. Oorlog herinneringen . Ze had het gezien en gehoord, de knallen waarbij dorpsgenoten geëxecuteerd werden. Bedankt vuurwerk afstekers. Ook bedankt namens mijn hond, die van de angst niet weet waar hij heen moet kruipen. Wat zullen jullie je later schamen, hoop ik als jullie volwassen zijn en je hersenen zijn volgroeid. Ook dr politiek bedankt, voor jullie slappe optreden, zelfde voor de politie. Jullie VERKNALLEN voor veel mensen en dieren de decembermaand.

 • Martha Stelling

  In Wormerveer ook! Al jaren het hele jaar door.
  Het is steeds weer schrikken.
  Maar waar het vandaan komt?
  Soms denk ik, overkant?, dus Wormer.
  Maar toen ik nog omgeving park woonde (12 jaar geleden) was het daar ook. Levensgevaarlijke knallen.
  Als kind rotje onder rokje gehad, ik ben echt bang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *