Orkaan eindelijk digitaal!

Acht jaar geleden startten we een Orkaan die klaar is voor de toekomst. Een platform dat zich blijft ontwikkelen. Niet wil wennen aan het warme bad, maar beweegt met de tijd. 

Toch was er altijd een smetje… In een ver verleden – nu zijn we heel even eerlijk – verschenen we op papier. Papier! Dode bomen! Met inkt. 

We hebben dat nooit van de daken geschreeuwd, maar veel van wat we op de huidige Orkaan doen, slijpen we stiekem aan die twee papieren exemplaren. 

Het onvolprezen gemeentearchief van Zaanstad bleek te beschikken over de oer-Orkanen. En zij schonken het cadeau van ons leven: de eerste Orkanen werden gedigitaliseerd en opgenomen in het archief!

Bekijk ze, lees, geniet, vergelijk, zwijmel en ontdek de wortels. Nu zelfs onze geschiedenis klaar is voor de toekomst kan het jaar niet meer stuk! 

Archief, bedankt!

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Gerwin de Keijzer

  Het Zaans Gemeente archief is zoiezo een pareltje.
  Veel leuke oude documenten ooit gevonden over het huis van mn ouders en zelf ook artikelen van de ZZBO, ooit opgericht door Jan Belier.

 • Rob Vreeken

  Dank. Geen twijfel mogelijk: de rubriek ‘Alle Mensen’ moet in ere worden hersteld.

 • Peter Schaap

  Die papieren Orkanen blijven leuk en mooi.
  De kop is veel beter dan de huidige.
  Daar stort echt iets neer met alle gevolgen van dien.
  Digitaal ruikt niet zeg maar.
  Verse kranten wel.

 • Wat een geweldige publicaties! Vooral de laatste pagina van december is grappig.
  Dit waren nummer 2 en 5 van 1996, komen de andere nummers ook nog?

 • Jan Schoen

  Helaas zijn de nummers 1, 3 en 4 bij een alles verwoestende brand verloren gegaan. Alleen nummer 2 en het jubileumnummer zijn bewaard gebleven. Ik kan iedereen verzekeren dat de nummers 2 en 5 best aardig waren, maar niet in de schaduw konden staan van 1, 3 en 4. In die nummers ging de redactie volledig los en kreeg vrijwel elke Zaankanter een dikke veeg uit de pan.

 • Jan Schoen

  Orkaan nummer 1 verscheen in december 1985, alle andere nummers in 1986. Allemaal in een uiterst geringe oplage. Alle nummers zijn voor verspreiding door een jurist gescreend. De redactie kon het zich niet permitteren om wegens laster achter de tralies te komen. Nummer 2 en 5 konden de juridische toets der kritiek wel doorstaan en zijn in een paar boekwinkels te koop geweest. De gewraakte nummers 1, 3 en 4 zijn op de plank gebleven. slechts enkele exemplaren daarvan zijn in omloop gekomen. Van de nummers 1, 3 en 4 moet bij iemand nog wel een exemplaar liggen. Ik doe een oproep aan ieder die mogelijk 1, 3 en of 4 op zolder of in de kelder heeft liggen even te kijken. Mocht een exemplaar gevonden worden dit bij De Orkaan te melden, zodat ook de ontbrekende Orkaan-nummers gedigitaliseerd kunnen worden.

 • Piet Bakker

  En dan zwijgen we maar over nummer 6…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *