Orkanen 2€22: BAZ Restaurant

De thermosstaat een graadje lager en de broekriem een gaatje strakker. Maar er moet ook nog ruimte zijn voor ontspanning en een uitje op z’n tijd. De Orkaan ging op onderzoek uit: kan je in 2022 nog uit eten voor € 22 p.p.?

Niet bij de frietkraam, niks laten bezorgen, geen afhaal-pizza… maar gewoon in een restaurant met vork en mes, een servet, een dame (m/v) die bedient en vraagt hoe het gesmaakt heeft. Minstens een hoofdgerecht met een drankje, en als het even kan iets vooraf en koffie toe. Lukt dat voor € 22?

Mystery-guests van De Orkaan trokken met pocketcalculator en notitieblok door de Zaanstreek, bestudeerden menukaarten, kozen zorgvuldig, hielden het meestal bij één drankje en proefden vervolgens het gebodene. Vandaag:

BAZ Restaurant (Zaandam)

Ons mystery-team bestond uit drie personen. Twee daarvan hadden Baz in de oude fabriek van Hellema Verpakkingen in de zomer al ontdekt: ‘Dat terras heeft echt alles!’ De derde happer liet zich verrassen door de magie die BAZ had toegepast om de industriële hal waarin ooit gebaksdozen, papieren zakken en koekwikkels werden gemaakt om te toveren tot een levendig, gezellig nest. 

We namen woensdag vroeg in de avond plaats aan het raam, bij de centrale verwarming, en hadden uitzicht op het terras dat echt alles heeft en daarachter de Zaan. Wat wil je meer? Nou dit: door een groot venster in de andere muur hadden we zicht op klimmende, boulderende, lui. Als een soort terrarium gevuld met mens. Slechts drie andere tafeltjes waren bezet.

Omdat mysterie-teams die ons voorgingen steevast de muziek beschreven, luisterden we met aandacht. ‘Techno!’ vond de een, ‘Lo-Fi’ stelde de ander, en zij heeft er verstand van. Hoe dan ook, het was chill, ontspannen en niet irritant aanwezig. 

‘Een parel’ vonden we de kaart in koor. We hadden binnen het budget de keus uit verschillende hoofdgerechten die we allemaal hadden willen proberen. We kozen voor de Kimchi Ramen Bowl, de Keuze van de Chef en voor een Indiase Groentecurry. Vooraf bestelden we brood met twee soorten dip. Daarbij was nog ruimte voor een glas wijn. Dat werd twee keer een Merlot en een glas Chardonnay.

Het brood kwam warm en, dat vonden we attent, het waren er drie. Geen ruzie in het team aan tafel dus. De dips smaakten naar meer en gaven een inkijkje in wat ons te wachten stond: geen pakjes/zakjes-keuken. 

Foto van het Mystery-team van De Orkaan

De leuke jongen die ons bediende (baardje, mooie tattoos) bracht een kannetje water voor naast de wijn. 

We hebben met de redactie afgesproken dat we hier geen punten geven en dat onze taak voornamelijk is: kijken of het binnen 22 euro lukt. Daarom zullen we niet uitgebreid vertellen dat we hemels hebben gegeten waarbij de vega-gerechten uitblonken in terloopse genialiteit (zonder geforceerde vleesvervanger als ‘gebakken spitskool-biefstuk), en de specialiteit van de Chef, kabeljauw met romige wortelpuree en spruit ‘to die for’ was. Wij lieten ons door de leuke jongen met de baard vertellen dat de kokkin, een kleine bewegelijke dame met een rattenkopje, een Française is. Wij hopen met heel ons hart dat ze diep zal wortelen aan de Zaan. 

BAZ Restaurant Maandag en dinsdag gesloten Oostzijde 381 1508 EP Zaandam


De regels bij Orkanen 2€22

 • Minstens een hoofdgerecht plus drankje
 • Diner, geen lunch (dat is valsspelen)
 • Je mag wel onderling ‘compenseren’ als het samen maar niet meer dan € 44 is
 • Compenseren met de vorige of volgende eetklus mag dus niet
 • Fooien zitten er niet bij, die toverden wij in losse Euro’s uit de achterzak
 • We opereren anoniem.

Bekijk hier al onze afleveringen. (ook een tip voor onze Orkaners? Mail het naar ons.)

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Kick van der Horst

  Nou hoop ik toch wel dat die zo bejubelde Franse dame weet dat een rattenkopje een kortgeknipt kapsel is. Anders wil ze nooit meer voor jullie koken!?!?

  Ben wel nieuwsgierig geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *