De thermosstaat een graadje lager en de broekriem een gaatje strakker. Maar er moet ook nog ruimte zijn voor ontspanning en een uitje op z’n tijd. De Orkaan ging op onderzoek uit: kan je in 2022 nog uit eten voor € 22 p.p.?

Niet bij de frietkraam, niks laten bezorgen, geen afhaal-pizza… maar gewoon in een restaurant met vork en mes, een servet, een dame (m/v) die bedient en vraagt hoe het gesmaakt heeft. Minstens een hoofdgerecht met een drankje, en als het even kan iets vooraf en koffie toe. Lukt dat voor € 22?

Mystery-guests van De Orkaan trokken met pocketcalculator en notitieblok door de Zaanstreek, bestudeerden menukaarten, kozen zorgvuldig, hielden het meestal bij één drankje en proefden vervolgens het gebodene. Vandaag:

Mr. Momo (Zaandam, Indiaas/Nepalees)

“Ik moest u wel waarschuwen, niet alle gerechten zijn volledige maaltijden.” Tja, dat heb je als je voor een prikkie wilt eten. Op de tafel naast ons lieten vier stevig gevulde veertigers de hele tafel volbouwen met soep, dumplings, rijst, curry’s, garnalen, kip, lamsvlees, naan-brood, bier, wijn, bruisend en plat water, salades en desserts. Dat gaat op onze tafel niet gebeuren. We bestuderen de menu-kaart, rekenen en bestellen voorzichtig.

“Geen volledige maaltijd”. Na de maaltijd langs de Febo?

Na een amuse van het huis, gestoomde en gemarineerde vleesrolletjes vooraf, twee soorten kip met groente, rijst en naanbrood konden we Febo links laten liggen en thuis aan de koffie (dat liet het budget net niet toe). Het bordje was niet eens voor 100 procent leeggelikt. Voor €22 kan je prima terecht bij Mr. Momo.

We werden ontvangen met Indiaas hard flatbread om te te dippen en drie verschillen sausjes: groene mint, zoetige gember en pittige saus. Daarna kozen we de vegetarische Kothe Momo (dumplings) als voorafje en als hoofdgerecht twee soorten kip – Timur (spicy) en Choila (Nepalese specialiteiten). Aangevuld met witte rijst en prima knoflook-naanbrood is dat een combinatie die binnen het budget paste.

Muziek bij Mr. Momo is zoals het hoort: zachtjes Nepalees (dachten we, maar op dat gebied zijn we geen kenner). Je hebt lekker de ruimte, bediening is vriendelijk. De kaart is nogal onoverzichtelijk met erg veel soorten gerechten (en de online versie lijkt niet gelijk aan die in het restaurant).

Mr. Momo, Zuiddijk 9, 1501 CA, Zaandam, elke dag open, behalve woensdag, 13:00 – 22:00 uur.


De regels bij Orkanen 2€22

  • Minstens een hoofdgerecht plus drankje
  • Diner, geen lunch (dat is valsspelen)
  • Je mag wel onderling ‘compenseren’ als het samen maar niet meer dan € 44 is
  • Compenseren met de vorige of volgende eetklus mag dus niet
  • Fooien zitten er niet bij, die toverden wij in lossen Euro’s uit de achterzak
  • We opereren anoniem.

Bekijk hier al onze afleveringen.