Orkanen 2€22: Porto Fino

De thermosstaat een graadje lager en de broekriem een gaatje strakker. Maar er moet ook nog ruimte zijn voor ontspanning en een uitje op z’n tijd. De Orkaan ging op onderzoek uit: kan je in 2022 nog uit eten voor € 22 p.p.?

Niet bij de frietkraam, niks laten bezorgen, geen afhaal-pizza… maar gewoon in een restaurant met vork en mes, een servet, een dame (m/v) die bedient en vraagt hoe het gesmaakt heeft. Minstens een hoofdgerecht met een drankje, en als het even kan iets vooraf en koffie toe. Lukt dat voor € 22?

Mystery-guests van De Orkaan trokken met pocketcalculator en notitieblok door de Zaanstreek, bestudeerden menukaarten, kozen zorgvuldig, hielden het meestal bij één drankje en proefden vervolgens het gebodene. Vandaag:

Porto Fino (Italiaans, Zaandam)

Volgend jaar bestaat Italiaans restaurant Porto Fino aan de Rozengracht 40 (!) jaar. Mama Maria bestiert de zaak niet langer. Het wordt nog wel gerund door familie Lovecchio (Roberto en Diana). Het restaurant is twee keer zo groot geworden in de afgelopen jaren, de polaroid-foto’s van de vaste gasten zijn vervangen door beelden van Sophia Loren en Marlon Brando (vinden wij altijd weer raar in een restaurant) en zelfs eentje van een Italiaanse dame die in haar ondergoed spaghetti zit te eten.

De € 44 haalden we net (€ 43,75) met brood vooraf, pasta als hoofdgerecht en espresso toe (en een drankje erbij).

Het brood (afbakbrood met een soort kruidenpoederbecel) hadden we beter kunnen inruilen voor een extra glas Moltepulciano. De pasta was een carbonara (€ 11,75), de pizza een opgevouwen Calzone (€ 13,25).

Keus genoeg voor een redelijke prijs, de pizza’s beginnen bij € 10,25 en gaan tot de Parma voor € 19,75. (Er is ook een ‘pizza shoarma’ – een product waarvan wij vinden dat het verboden zou moeten worden, maar dit terzijde). Pasta’s vanaf € 10,95 (Napoli). Vlees- en visgerechten passen niet in het € 22-menu.

Muziek: niet te hard (maar ook niet Italiaans, en dat vinden we altijd een beetje jammer)

Porto Fino. Rozengracht 64, 1506 SH Zaandam. 075 – 61 59 194. Elke dag open.


De regels bij Orkanen 2€22

  • Minstens een hoofdgerecht plus drankje
  • Diner, geen lunch (dat is valsspelen)
  • Je mag wel onderling ‘compenseren’ als het samen maar niet meer dan € 44 is
  • Compenseren met de vorige of volgende eetklus mag dus niet
  • Fooien zitten er niet bij, die toverden wij in losse Euro’s uit de achterzak
  • We opereren anoniem.

Bekijk hier al onze afleveringen. (ook een tip voor onze Orkaners? Mail het naar ons.)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *