Oud-burgemeester Wormer, Pierre Janssens, overleden

Op vrijdag 20 mei overleed Pierre Janssens, van 1975 tot 1982 burgemeester van – toen nog – Wormer. Na zijn periode in Wormer werd Janssens burgemeester van Hoorn, dat bleef hij tot 2003.

PvdA-politicus Janssens werd op 12 mei 1940 geboren in Venlo. Hij werd 82 jaar.

Voor zijn periode in Wormer was hij gemeenteraadslid in Monnickendam, wetenschappelijk medewerker bij de Wiardi Beckman Stichting (wetenschappelijk bureau PvdA), was hij werkzaam bij de gemeente Amsterdam en bij de Universiteit van Amsterdam.

Janssens introduceerde in Wormer een nieuwe, meer eigentijdse, bestuursstijl nadat het dorp bijna 30 jaar (vanaf 1946) ‘geregeerd’ was door burgemeester Loggers. Bij werd opgevolgd door Cornelia Alida (Cock) Kerling-Simons die tot 1991 burgemeester bleef, toen ging de gemeente op in Wormerland.

Janssens wordt vrijdag 27 mei tijdens een besloten bijeenkomst begraven in Hoorn na een afscheidsceremonie in de Oosterkerk om 14.00 uur. Op donderdag 26 mei is de condoleance in de Oosterkerk in Hoorn (vanaf 19:30).

Uit de Zaanwiki:

“Per 16 augustus 1975 werd Janssens benoemd tot burgemeester van Wormer. Deze gemeente kende tijdens zijn burgemeesterschap enkele dramatische ontwikkelingen, met name wat betreft de werkgelegenheid. De papierfabriek van Van Gelder Zonen, verreweg de grootste werkgever in het dorp, kreeg weliswaar, met zeer veel beperkingen, vergunning om asbestviltpapier te maken, maar moest desondanks in 1981 sluiten.

Pogingen van de gemeente Wormer om delen van het bedrijf te behouden bleven zonder resultaat. Wel kon met steun van het Rijk een deel van het Van Gelder-terrein door de gemeente worden gekocht. In Oost-Knollendam werden tijdens Janssens burgemeesterschap zestig woningen gebouwd en voorts kwam er toestemming om plan Middentil te bebouwen. Belangrijk voor de gemeenschap was het tot stand komen van een toneelzaal annex aula, verbonden aan de Mavo Maerten Donck. In 1981 werd het 700-jarig bestaan van Wormer gevierd. Per 1 februari 1982 werd Janssens tot burgemeester van Hoorn benoemd.”

Online zijn er wel een paar oudere foto’s te vinden, o.a. bij Flickr, Waterlands Archief, foto boven is bewerkt screenshot van een Facebook-filmpje dat de PvdA Hoorn online zette (2018). Dank aan Anneke van Dok die ons op de hoogte stelde (zij kende Janssens vooral uit de Hoornse periode), de informatie over de begrafenis en het afscheid komt uit de overlijdensadvertentie in de Volkskrant, daarnaast is ook Wikipedia geraadpleegd.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *