Oud Nieuws: Een reeks oplichterijen (Charmeur-alarm!)

Zijn naam staat er niet bij, maar wat hadden we graag een portret van deze Zaanse klaploper willen plaatsen.

Niet om hem aan de hoogste boom te hangen, 90 jaar nadat zijn vergrijpen in de Arnhemsche Courant verschenen, maar gewoon omdat zijn verhaal riekt naar avontuur en romantiek.

Wij praten niks goed, maar zijn met terugwerkende kracht verliefd.

Een reeks oplichterijen.

De dader tenslotte toch gesnapt.

Enige dagen geleden werden een hotelhouder, een rijwielhandelaar en een heer, allen wonende hier ter stede (Arnhem, red.) het slachtoffer van een sluwe oplichter, die zich als heer voordeed. De hotelhouder bleef achter met een onbetaalde rekening en was bovendien een mooie wandelstok kwijt, dien hij den gast had geleend.

De rijwielhandelaar vloog erin voor een fiets en ƒ25 geleend geld, en het derde slachtoffer had zich ook bij den neus laten nemen voor geleend geld.

De oplichter was sedert enige dagen verdwenen en de slachtoffers gaven aan de politie kennis van hun wedervaren. De recherche wist al spoedig, dat een oude bekende, die reeds eerder wegens oplichting en verduistering was veroordeeld aan het werk was geweest, doch de man was verdwenen. Een paar dagen geleden dook hij echter op in Beek bij Nijmegen, waar hij in een goed pension was gegaan en zich leraar in vreemde talen had genoemd. Zijne innemende manieren deden de pensionhoudster ertoe over gaan ook aan haren gast, behalve eten en drinken, geld ter leen te geven, hetgeen hij met geld van een hem toegezonden cheque, die echter naar Beek in Limburg zou zijn gegaan, zou worden betaald.

Ook een winkelier in heerenmodeartikelen in Beek vloog erin; hij leverde aan den heer voor ± ƒ 25 overhemden en dassen, die later zouden worden betaald. De veldwachter in Beek die de pensions eens controleerde vond echter in den pensiongast den verdachte, die door de Arnhemsche politie was gesignaleerd, zodat deze van uit zijn pension al spoedig naar ’t arrestantenlokaal in Beek verhuisde en aan een nader verhoor werd onderworpen. Hij viel vrij spoedig door de mand en uit zijne verklaringen bleek, dat hij de gezochte man was, “die niét bij machte bleek te zijn de gemaakte schulden te betalen, zodat proces-verbaal onvermijdelijk was.

De van den logementhouder geleende wandelstok was nog in zijn bezit en het rijwiel bleek in de Bank van Leening te Nijmegen te zijn ondergebracht. Gisterenavond kwam de verdachte hier aan en toen hij ten politiebureele al werd ondervraagd en ook een Bank van Leeningbriefje op hem werd bevonden, betreffende een fototoestel, bleek, dat hij een hier wonende heer die hem vroeger had gekend ook had weten te bewegen dit voorwerp aan hem te lenen om in onze schone omstreken kiekjes te maken. Van de fotografie was echter niets gekomen, want hij had ’t toestel regelrecht in de Bank van Leening gebracht om aan geld te komen.

Van deze reeks oplichtingen is proces-verbaal opgemaakt en de verdachte, een kantoorbediende afkomstig uit Zaandam, doch thans zwervende, zal ter beschikking van de Justitie worden gesteld. Kleine voorvallen.

De meneer met de wandelstok op de foto heeft in alle waarschijnlijkheid nooit een vlieg kwaad gedaan. De foto komt uit het gemeentearchief en werd jaaaaaaren na 1929 (in 1955 door Chris Krijt gemaakt) gemaakt.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *