Oud-wethouder Den Bosch opgepakt wegens lekken bij burgemeestersbenoeming

Oud-wethouder van Den Bosch Jos van Son (64) van de partij Rosmalens Belang is vanmorgen gearresteerd “vanwege mogelijke betrokkenheid bij het lekken van informatie rondom de benoeming van de nieuwe burgemeester van Den Bosch” aldus het Eindhovens Dagblad.

Voorafgaand aan de benoeming wist het Brabants Dagblad tot in detail te vermelden wie er gesolliciteerd hadden, hoe de voordracht eruit zag (Jan Hamming op 1) en wat er over de kandidaten werd gezegd.

Vlak voordat Jan Hamming door de raad van Den Bosch zou worden voorgedragen trok hij zich terug en koos voor Zaanstad waar hij ook als eerste op de lijst stond.

Jos van Son stapte in november 2017 op als wethouder nadat hij onder invloed met zijn auto van de weg was geraakt, Van Son bleek een alcohol-probleem te hebben en was daarvoor ook onder behandeling.

In augustus 2017 werd een ander raadslid gearresteerd wegens mogelijk lekken.

Volgens het Brabants Dagblad heeft Zaanstad Hamming voor de neus van Den Bosch weggekaapt. DZ en POV vroegen tevergeefs om een onderzoek, zij wilden weten of iemand Hamming getipt had over het feit dat hij op 1 in Zaanstad stond.

(foto boven komt van het Twitter-account van Jos van Son)

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jan de Vries

  Het wordt de hoogste tijd voor een gekozen burgemeester. Het krampachtige gedoe rondom de burgemeestersbenoemingen begint steeds meer te knellen.

  • CePe

   Voorspelbare D66 reactie, maar ideetje zal ook wel bij het grofvuil worden gezet zoals referendumwet. Zo niet, dan anders straks niet bevreemd opkijken als Jan de Cultuurkluster als burgemeester is gekozen.

  • Ernst Debets

   Volkomen gelijk Jan. Er is inmiddels door de 2e kamer een motie (o.a. van Rob Jetten) aangenomen die een grondwetswijziging mogelijk maakt waardoor een gekozen burgemeester weer een stapje dichterbij komt. Als deze wijziging (kwestie van lange adem, het betreft immers een grondwetswijziging) er door komt, dan kan voor zover ik begrepen heb, de betreffende gemeente zelf beslissen hoe ze een dergelijke verkiezing/keuze/benoeming inrichten.

   • Erik Esteie

    Dan krijgen we een soort van Koning/Koningin van Zaanstad?

    Lijkt me leuk, iemand kiezen die (zogenaamd) geen macht én niets te vertellen heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *