Burgemeester Judith Michel in gesprek met Angelique Melisse

De Zaanse Regenboog is de initiatiefnemer van de ZaanPride en organiseert dit samen met andere organisaties. Op 4 juni start de 2021 editie en daarom ging ik in gesprek met Angelique Melisse. Zij is ambassadeur voor de ZaanPride en werkt als projectmedewerker voor “De Roze Loper” en is coördinator van Café Pride bij Odion in Wormer. Angelique zet zich bij Odion in voor mensen met een beperking en LHBTI+’ers (lesbische-, homoseksuele-, biseksuele-, transgender- en intersekse personen).

Kan je wat meer over jezelf vertellen?


Ik kom uit Purmerend en ik ben 28 jaar. Vanuit mijn HBO opleiding Maatschappelijke Werk en Dienstverlening liep ik stage bij MEE AZ, een organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking. Vanuit die stage kwam ik in contact met Odion, die mensen met een beperking ondersteuning biedt. Odion wilde graag een ontmoetingsplek voor LHBTI+’ers met een beperking. Op die manier raakte ik betrokken bij wat later Café Pride is gaan heten. Daarna ben ik gaan werken voor Odion en werd ik onder andere coördinator van Café Pride.

Welke betekenis heeft het Café Pride voor mensen met een beperking?

Café Pride is echt een veilige plek, een ontmoetingsplek waar mensen samen komen die hetzelfde meemaken. In het café kunnen bezoekers ervaringen uitwisselen, en in gesprek gaan met anderen. Het café is trouwens niet alleen voor LHBTI+’ers. Iedereen die zich verwant voelt is welkom en komen gelukkig ook, we sluiten niemand uit.  Zelfs uit de hele omgeving, bijvoorbeeld ook uit Purmerend. Het is gewoon erg belangrijk om mensen om je heen te hebben die begrijpen wat je meemaakt. De acceptatie van LHBTI+’ers is echt niet vanzelfsprekend en hier is blijvende aandacht voor nodig.

Waarom vind je het belangrijk om je in te zetten voor mensen met een beperking en dan specifiek voor LHBTI+’ers?


Ik vind het heel erg belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn, iedereen mee kan doen en zelfstandig keuzes kan maken. Dat geldt dus ook voor mensen met een beperking. En zeker voor mensen met een beperking die ook LHBTI+ zijn. Het leven is al een hele ontdekkingstocht als je lesbisch, homoseksueel of bijvoorbeeld transgender bent. Maar voor mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking is dat nog iets lastiger. Het kan dan ingewikkeld zijn om je gevoel onder woorden te brengen. Ook kan het moeilijk zijn om aan je ouders en vrienden te vertellen hoe je je voelt. En deze groep krijgt nog vaker dan mensen zonder een beperking te maken met discriminatie.

Je bent ambassadeur van de ZaanPride. Wat houdt dit precies in?


Met de ZaanPride dragen we uit dat iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn en mag houden van wie men wil. Het is een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie. Als ambassadeur draag ik deze waarden uit. Ook kijk ik specifiek naar de toegankelijkheid van de activiteiten tijdens de ZaanPride voor mensen met een beperking. Dan kan het gaan om bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijkheid, waarin ik zelf ervaringsdeskundige ben. Maar ook om bijvoorbeeld de toegankelijkheid voor mensen met autisme. Mensen met autisme kunnen alleen meedoen als er niet teveel prikkels zijn. Daar let ik bijvoorbeeld ook op als we de activiteiten opzetten.

Binnen Odion werk je ook mee aan De Roze Loper, wat is dat?


De Roze Loper is een keurmerk voor organisaties die inclusief willen zijn en bezig zijn met diversiteit. Het komt er op neer dat we willen voorkomen dat onze cliënten “in de kast blijven.” Iedereen moet zich vrij kunnen voelen om zichzelf te zijn en hier open over te zijn. Inmiddels zijn er 10 locaties van Odion Roze Loper gecertificeerd. Dat betekent dat medewerkers extra aandacht besteden aan o.a. het bespreekbaar maken van dit onderwerp en het stimuleren van mensen om hier open over te zijn als dit speelt. Met een collega ondersteunen we de Roze Loper ambassadeurs en geven we tips hoe zij het beste om kunnen gaan met dit onderwerp.

Heb je al zin in de ZaanPride?

Heel veel zin! De ZaanPride is van 4 juni tot en met 12 juni en er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld een fototentoonstelling, film, een pub quiz en mini pride walks.

Alle info is terug te vinden op www.zaanpride.nl !