Overname Zaankanter en Krommenieër teruggedraaid

De titels van huis-aan-bladen De Zaankanter en De Krommenieër gaan niet naar uitgever Rodi Media.

Eén dag voor de faillissementsaanvraag verkocht uitgever BDU de titels aan concurrent Rodi. Volgens de curator had Rodi dan ook het personeel moeten overnemen. Daar had de uitgever geen zin in. Daarop werd de deal teruggedraaid.

Dat blijkt uit het verslag van de curator, mr Aart Jan Stokkers. De titels zijn te koop bij de curator. Rodi zou plannen hebben gehad om de titels te gebruiken voor haar eigen huis-aan-huisblad Zaans Stadsblad.

BDU Lokalemedia Noord Holland BV, uitgever van 16 huis-aan-huisbladen, ging in september van dit jaar failliet. Op 12 september werd het faillissement aangevraagd, op 17 september werd het faillissement uitgesproken.

De huis-aan-huisbladen waren in juli 2017 overgenomen door BDU Holding uit Barneveld van de Telegraaf Media Groep, ook uitgever van het Noordhollands Dagblad / Dagblad Zaanstreek. BDU had de bladen in een aparte BV, BDU Lokalemedia Noord Holland, ondergebracht en zelf de rechten op de titels gehouden.

Op 11 september (een dag voor de faillissementsaangifte) verkoopt BDU Holding de titels (zonder personeel) aan Rodi Media B.V. uit Noord Scharwoude, uitgever van een groot aantal huis-aan-huisbladen in Noord-Holland, waaronder het Zaans Stadsblad en Zaanstreek op Zondag.

34 werknemers

Op 19 september 2019 (twee dagen nadat het faillissement is uitgesproken), worden de titels aan Rodi overgedragen. De dag daarvoor, 18 september, had BDU Holding de licentieovereenkomst (om de titels te mogen gebruiken) met haar eigen dochter BDU Noord Holland opgezegd. Maar dat bedrijf was toen al failliet.

De curator stelt dat daardoor alle 34 werknemers van BDU Noord Holland per 12 september, of in ieder geval per 19 september, in dienst zijn gekomen bij Rodi:

“In reactie op die stellingname hebben Rodi en BDU Holding bij vaststellingsovereenkomst van 2 oktober 2019 de overname van de titels teruggedraaid en het standpunt ingenomen dat daarmee ook de werknemers bij BDU Noord Holland in dienst zijn gebleven.”

Het opzetje gaat BDU Holding wel geld kosten. Om het UWV tegemoet te komen (die de werknemers nu moet gaan betalen) betaalt BDU € 25.000. Werknemers krijgen van BDU een tegemoetkoming voor de gevolgen van het faillissement, de hoogte is afhankelijk van de lengte van het dienstverband. (Het UWV moet nog akkoord gaan met deze regeling.)

Zwaar verliesgevend

Uit het verslag blijkt ook hoe slecht het met de titels ging. In de tweede helft van 2017 werd een verlies van bijna € 160.000 geleden, in 2018 ging het om een verlies van € 640.000. In de eerste acht maanden van 2019 bedroeg het verlies al € 1,2 miljoen. Het balanstotaal was tussen 2017 en 2018 teruggelopen van bijna een miljoen tot € 360.000. De curator:

“Vanaf het begin is de exploitatie van de titels door BDU Noord Holland zwaar verliesgevend geweest als gevolg van een steeds sterker teruglopende markt voor advertenties, onder meer verband houdend met een steeds verder teruglopende middenstand en toenemende concurrentie online.”


Bronnen: verslag curator en eerder berichten op De Orkaan, de aanvraag van het faillissement, de geschiedenis van Zaankanter en Krommenieër, de overname door Rodi en het mogelijk afketsen daarvan. Afbeelding: Nieuwsblad de Zaankanter bij de introductie van de nieuwe opmaak en de verhuizing naar Alkmaar in juli 2017 (inzetje: de eerste Zaankanter van september 1992)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *