Paaltjessoap #21: Paaltjesrammer

Wij kunnen niet genoeg krijgen van deze – we zouden bijna zeggen ‘onze’ – paaltjes’ (nu ‘paal’) op de Hogendijk in Zaandam. Liefst gingen we terug naar de tijd dat ze met z’n tweetjes gelukkig stonden te zijn, maar helaas be-palen wij dat niet.

Het gaat zoals het gaat in het leven, en wij kunnen alleen maar toekijken en verslag doen.

In aflevering 20 vertelden we je over het mooie nieuwe paaltje dat geplaatst werd nadat zijn voorganger bruut omgezaagd werd omdat de hulpdiensten erlangs moesten.

Nu zullen we je direct geruststellen: de nieuwkomer is er nog. Wel is er iets traumatisch gebeurd. Hij heeft moeten toezien hoe een ‘Jeep-achtige- auto’ zijn betonnen vriendje kapot reed. Dat gebeurde afgelopen nacht rond een uur of één en de klap was verschrikkelijk vertelt Erik Schouten die het resultaat vastlegde met zijn camera:

Erik Schouten

De politie kwam er ook op af:

“vannacht kregen wij rond 01:00 uur een melding van een eenzijdig ongeval dat plaats zou hebben gevonden aan de Hogendijk. De bestuurder zou zijn doorgereden. Ter plaatse zagen de collega’s dat er een paaltje geraakt was. Er is onderzoek gedaan op de plek en gezocht in de omgeving, maar het betrokken voertuig is niet meer aangetroffen. De gemeente is in kennis gesteld over de schade.”

Erik Schouten

Maar… er gebeurde meer in de directe omgeving! De neef van ons paaltje is niet lang geleden op de Krimp gestationeerd. Ook hij werd vannacht keihard omvergereden. Buurvrouw Anita Hartman hoorde een geweldige klap, ook rond één uur. Vanmorgen maakte zij deze foto’s:

Anita Hartman

De dader heeft resten van zijn auto achtergelaten. Een lamp? Maar gelukkig lijkt het paaltje de klap overleefd te hebben. Hoe dan ook, de schrik zit er in:

Anita Hartman

Wij hopen dat de brute dader snel ingerekend wordt en dat hij (m/v) zich zal moeten verantwoorden voor zijn daden. We wensen de palen veel sterkte toe.

Een terugblik…

Paaltjessoap, het begin…

Ooit stond, lang geleden, het paaltje er heel alleen eenzaam te zijn.

Gelukkig plaatste ZNSTD er een vriendje m/v bij, waardoor het oeverloos midden op de Hogendijk staan ineens een stuk gezelliger werd. Er ontstond een intense vriendschapsband die verdacht veel op verliefdheid leek… Kijk ze stralen van geluk!

Wie de beslissing nam, weten we niet, maar er was iemand die het paartje een beetje te gezellig vond, dus ze werden uit elkaar gezet… Jaloezie?

Na protest uit de gemeenschap die de aanblik van het uit elkaar gerukte stel niet aan kon zien, besloot de gemeente een hand over het hart te strijken, het stel mocht weer gezellig dicht bij elkaar. Helaas bleek het geluk van korte duur. Gisteren mailde Orkaan-lezer en paaltjes-paparazzi Bas Sommeijer ons dit ongeluk (minder geschikt voor jeugdige kijkers):

De geliefden werden ‘opgeknapt’ met afzetlint. En het wankel evenwicht leek even te winnen. Totdat het noodlot hen weer trof:

Hoeveel ellende kan een simpel paaltje dragen? Wij kunnen het niet bewijzen, maar het gerucht gaat dat het staande paaltje knakte van puur verdriet. Eelco Aartsen maakte de dramatische foto.

Kort nadat bovenstaande foto genomen werd, is het echtpaar weer opgelapt. Dat was in juni vorig jaar. In de tussentijd waren ze er even tussenuit voor een korte break tijdens de Dam tot Damloop. Opgefrist en uitgerust kwamen ze terug en eindelijk leek alles voorspoedig te gaan. Ze begonnen zelfs langzaam aan uitbreiding te denken. Tot die nacht…

paaltjes martin

Alweer een gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis van de paaltjes. Blijft hen dan niks bespaard? Wij hopen dat de onderste steen bovenkomt, dat de dader wordt gepakt en – bovenal – wensen we de paaltjes sterkte. Hou vol, lieverds!

Update 14:47 uur: Zojuist meldt Geert Rijken dat het getroffen paaltje liefdevol, maar wankel, overeind is geholpen.

paaltjessoap rechtop Geert Rijken

Tsja, en dan staat er niets anders op dan gebeurt het volgende … Het doet echt een beetje pijn.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is paaltjessoap-marloes-vos-2.jpg

Even hadden we hoop op herstel: op 21 augustus werd straat hersteld, maar paaltjes niet.

Eelco Aartsen
Bas Sommeijer

Tot het doek definitief viel voor onze lieve, eigenwijze vriendjes. Wij hopen dat ze hun laatste dagen mogen slijten in een rustig hoekje op de gemeentewerf…

De nieuwelingen nemen waar vanaf vandaag. Wij hopen dat hun leven aan de Hogendijk wat minder dalen zal kennen.

Ze zijn ingeruild voor jongere exemplaren, die nu in hun plaats staan te schijnen. Hoe mooi en ferm de groentjes ook zijn, het zal even duren voordat wij ze in ons hart zullen sluiten.

Ook de nieuwe makkers verdwenen plots… En nu komt er 5 meter verderop dus weer een eenling terug. Hond Princess van buurtbewoner Marcel van Kampenhout kijkt verbaasd als ze ziet dat de tweeling is verdwenen.

Vorige week spotte Orkaankracht Bas Sommeijer de eenzame paal en de laatste werkers.

Hier ziet het paaltje het even niet zitten na een – vermeend- bezoek aan The Black Smith:

18 februari 2022: Vergeleken met vorige week is de paal wel weer een stukje verhuisd. Bas Sommeijer legde de laatste ingraving vast: schuiven maar.

Tijdens storm Eunice werd het gloednieuwe paaltje afgezaagd. Eelco Aartsen maakte een filmpje en Erik Schouten is verantwoordelijk voor de afgezaagde foto onder het filmpje.

Donderdag in februari 2022 werd een nieuw exemplaar teruggeplaatst. We heten deze held van harte welkom en we hopen dat hij (m/v) lang mag blijven staan. Erik Schouten ontdekte de nieuwe paal nadat hij wegfietste bij het OrkaanCafé:

Erik Schouten 24 februari

En de volgende dag, op 25 februari fotografeerde Bas Sommeijer de nieuwkomer:

Deel dit artikel:

9 reacties

 • M. Kauwen

  Het verhaal is hilarisch maar wat bezielt deze mensen toch om steeds maar te slopen ?

 • Jacob Cabida

  Zo te zien wordt er te vaak te hard gereden. Misschien moet de gemeente hier eens beter naar onderzoeken. Desnoods er een camera bij hangen. Behalve deze schade aan de paaltjes is deze situatie ook levensgevaarlijk voor de bewoners. Als je er niet op bedacht bent in het donker, komt er opeens een auto in hoge vaart op je af rijden!

 • Karin Singeling

  Ik heb een idee… misschien helemaal geen paaltje meer plaatsen…wellicht goedkoper…???

  • Jacob Cabida

   Tuurlijk is dat goedkoper, maar (zie ook mijn vorige bericht), de gemeentelijke handhaving zal hier redenen voor hebben. Dat hier geconstateerd is dat hier vaak te hard wordt gereden. Omdat te verhinderen worden deze paaltjes geplaatst.

 • hans van rheenen

  Keiharde, pijnlijke en toch opbeurende feiten …

  voor dit steeds weer letterlijk met oergeweld getroffen paaltjesstelletje navolgend misschien een leuke en creatieve oplossing, waardoor ze wat meer in beweging blijven en betere conditie kunnen opbouwen … als danspaartje.

  Geef ze een flexibel bewegelijk onderstel en zet ze op dansende … (natuurlijk rode!) veren! Dan lijkt mij de schade bij de veroorzakers ook wat relevanter.

  https://allrite.com/wp-content/uploads/2017/10/blog1.jpg

 • Bert krijnders

  Je zou toch zeggen dat er iemand voor paal staat

 • hans van rheenen

  Véél gezelliger (voor de paaltjes) is een internationaal bekende oplossing om deze paaltjesvernieling drastisch te kunnen stoppen …

  >>> W:(1396+4)=X <<<

  Wegbreedte:1396*+4=X
  (X is het aantal op rij te plaatsen paaltjes dwars op de weg)

  *De rekenbasis is de hieronder opgegeven smalste autobreedte:
  https://www.auto-tests.com/nl/narrowest-width/Car/all/

 • Gre Luttik

  Gelukkig lag het paaltje aan het eind van de j.v.Waerstraat in Westzaan maar 2 dagen plat! Nu hebben we daar twee super mooie paaltjes totdat, vul maar in.
  Erzijn nog andere palen. Die grote zwarte die bij de geringste aanvaring afbreken. Met net boven atraatniveau de restanten van de paal. Prima plek voor ouderen om een rotklap te maken. En beste, nou beste, gemeente of mijnheer Slegers wat als restant nog omhoog steekt is ruim 3,5 centimeter, net als op het Marktplein Wormerveer, waar ik een rotklap maakte en nu voor de rest niet meer goed kan lopen! Bent u er nog mijnheer Slegers?

 • Loes Leurs

  In buurten waar de straatjes zo klein zijn, kun je volgens mij beter autovrij maken. Er zijn straatjes die meer auto dan straat zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *