Paauw in de rouw

Molen de Paauw in Nauerna draaide* deze in rouwstand vanwege het overlijden van Ruud Pauw. Een eerbetoon dat door Paul de Vries op de foto werd gezet.

De molen blijft in de rouw staan en draaien tot na de begrafenis op 21 april. 

Ruud Pauw – die in 2015 al betrokken was bij de komst van De Paauw naar Nauerna – is te zien onder de foto’s van de molen.

Ruud Paauw (boven en onder) bij de komst van De Paauw naar Nauerna in 2015)

* Molen kunnen in een rouwstand ‘staan’ maar het is ook mogelijk molens in rouwstand te laten draaien: “op eind van binnenroe is er een stormbord uit” volgens de Stichting Zaanse Pakhuizen die betrokken was bij de komst van de molen en de molenschuur. Als de Paauw stilstaat is dat in rouwstand: met het wiekenkruis richting Wormerveer (woonplaats Ruud Pauw)

Deel dit artikel:

5 reacties

  • Dat moest ik even opzoeken: zo’n molen drááit niet in rouwstand, maar hij staat stil. Zie bijvoorbeeld https://nl.wikipedia.org/wiki/Windmolen#Stand_van_de_wieken

    • Gerrit Gelderman

      Het is totaal niet belangrijk maar de molen draait wel in een aangepaste vorm . Er is dan 1 stormbord uit .
      Zowel de Paauw als Het Prinsenhof hebben gisteren zo gedraaid en zijn als eerbetoon weggezet in de rouwstand richting de Glazen Pauw te Wormerveer .
      Veel belangrijker is wat Ruud betekend heeft voor het Zaanse Erfgoed.

      • André Koopal

        Juist omdat Ruud Pauw voor erfgoed stond is het best wel passend deze tradities uit te leggen. In de Zaanstreek was er een uitgebreidere traditie kwa rouw. Aan het aantal borden kan je zien hoever de overledene van de molenaar (vroeger eigenaar) stond. De zogenaamde eindborden tellen daarbij niet mee, en als er gedraaid werd, werden die eindborden wel ingezet, en dan draai je de rouw, iets dat naar ik weet alleen in de Zaanstreek gebruikelijk was.
        Wikipedia is ondertussen hierover ook aangepast :-).

  • Bert Putters

    In West-Friesland draaien veel molens met een Zaanse achtergrond. Molens de “Ceres” Bovenkarspel(Net hersteld) “De Krijgsman” Ooster Blokker, ” De Hoop” in Wervershoof en de “Stofmolen” in Wijdenes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *