Pand Honigfabriek in Koog aan de Zaan wordt gesloopt

Het oude fabrieksgebouw van Honig aan Zuideinde 74 in Koog aan de Zaan, zal gesloopt worden.

Op het pand ligt een woonbestemming en Ten Brinke Vastgoedontwikkeling uit Varsseveld zal er ongeveer 100 appartementen gaan bouwen.

Het gebouw wordt momenteel gebruikt door zo’n 60 creatieve bedrijfjes als zogenaamde ‘broedplaats’. De huurcontracten lopen eind december 2019 af, daarna zal er gesloopt en gebouwd worden.

In november 2016 kondigde Els Bakker, directeur van de Stichting Broedplaats aan de Zaan al aan op zoek te gaan naar een nieuwe plek voor de creatieve broedplaatsen. In 2014 is gestart met de broedplaats in de Honigfabriek, met steun van de Gemeente Zaanstad, Bureau Broedplaatsen Amsterdam en Stichting Urban Resort. Destijds hoopte Bakker dat de broedplaatsen tot 2020 zouden kunnen blijven.

Honingfabriek nu – voorzijde Zuideinde (foto De Honigfabriek / St. Broedplaats aan de Zaan)

Namens de eigenaren van het pand ondertekenden mevrouw Gina van Asbeck en de heer Maarten van Dijk het samenwerkingscontract, namens Ten Brinke Vastgoedontwikkeling Enter BV zetten de heren Harrie Brok en Tonny Gerritsen hun handtekening.

 

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Siem

  Waarom geen woningen in het fabriekspand?
  Er is al zo veel gesloopt.

 • Cat

  Het gemak waarmee Zaans cultureel erfgoed van de kaart geveegd wordt vind ik werkelijk schrijnend. Ook het gemak waarmee over de noodzaak van broedplaatsen gestapt wordt. Vreselijk die winstnajagende gemeentes…

 • bertus

  Deels mee eens, slopen is natuurlijk zonde van zo’n gebouw. Alleen is renoveren in dit soort situaties vaak duurder dan slopen en nieuwbouw. Vergeet niet dat het een oud fabriekspand is geweest, waar in de loop der jaren (bouwjaar van het pand is trouwens 1910) wat is aangepast en dat zonder enig rekening te houden met de monumentale waarde van het pand) denk aan de lelijke damwandprofielen aan de buitenzijde.

  Een paar jaar geleden ben ik er een keer binnen geweest, wat een chaotische bedoeling, echt een kruip-door-sluip-door gebouw. Totaal geen logica om hier ooit iets wat op woningen moet gaan lijken van te gaan maken. Verder is de status van de fundering van dit soort panden natuurlijk discutabel.

  En dan mijn eigen eerlijke mening? Is het een mooi pand? Zeg nu zelf er zijn mooiere panden in Zaandam, dan deze wit/grijze kolos aan de Zaan

 • Emmy

  Cat, waarom haal je de gemeente erbij? Voor zover ik kan lezen is de gemeente hier geen partij. Of weet jij meer dan er in dit artikel staat?

 • Niels Honig

  Doodzonde, er is zoveel ruimte beschikbaar.
  Bovendien, als ik langs de zaan kijk, Zou je de slopershamer in de panden van Lassie en omgeving zetten?
  Nee toch! Waarom hier dan wel!?
  Die pakhuizen bij lassie zijn toch ook prachtig verbouwd.
  Maar nee de projectontwikkelaar heeft geen binding met omgeving, enkel met zijn eigen portomonee!!

 • Ed

  misschien ook gelijk dat monsterlijke pand van Mooy verf op de Oostzijde en uitgebrande pand van Kan palen meenemen met de sloop

  • Hans Kuyper

   Dat zal niet lang op zich laten wachten, Ed. Die plannen bestaan al. En dat is inderdaad prima natuurlijk.
   Maar het Hart van de Honigfabriek is minstens zo mooi als Van Nelle in Rotterdam (alleen veel kleiner, meer Zaans van formaat). Daar moet iets mee te doen zijn.
   Voor elke architect een prachtige klus. Slopen is erg jaren zestig…

 • Boon

  Ik lees wel veel ge weeklaag maar niemand die de nodige €roos neertelt. Als je iets wilt behouden moet je ook de centen regelen en niet staan te mauwen.

  • Hans Kuyper

   Het geld zit op de onderste foto, van links naar rechts. We geen geld heeft, zoals ik, moet wel mauwen – of spinnen, dat heeft vaak meer succes.

 • Ruud

  Varsseveld, die hebben vast binding met deze streek….;-(
  Eeuwig zonde !!

 • Elmo

  Nederland, sloopland.
  Dit soort waardevolle panden komt NOOIT meer terug.
  Net als die verschrikkelijke nieuwbouw ‘Zaanse stijl’-panden. Walgelijk lelijk.
  Maar ach, wel even de oude Zaanse pandjes slopen…
  Nederland heeft geen traditie- en bewaarcultuur! Ik schaam me.

  • Boon

   Als je niet wilt dat er gesloopt wordt moet je meer betalen dan de ontwikkelaar heeft neergelegd. Maar wel mauwen maar niet betalen. En nee ik ben niet blij met sloop maar ontbeer duidelijk de dubbeltjes om het tegen te houden .

 • erik ommen

  Idee: een Zaanse Schans voor fabrieksgebouwen. Oma’s provisiekast.

 • Eelco

  Lekker makkelijk, slopen en opnieuw beginnen. Zonde, gebeurt te veel hier in de Zaanstreek. En nee, ik heb ook het geld niet om het op te kopen en te behouden. Maar projectontwikkelaars, gemeente etc, moeten toch met iets meer gevoel voor historie dit kunnen herontwikkelen? En behoud dan bv alleen het hart van het gebouw en combineer dat dan met nieuwbouw op een manier die recht doet aan de historie. Maar, wie weet wordt het nieuwe plan wel fantastich…. zou kunnen, ik hoop het.

 • Top

  ik stel voor, maak er mooie winkels onder en dan mogen er van mij woningen boven. iedereen tevreden. er zijn al steeds minder winkels in de koog en zaandam met zijn parkeer beleid is ook niet aantrekkelijk. (laten ze een voorbeeld nemen aan Zoetermeer) daar is het de eerste 2 uur gratis parkeren. daarna betaal je.

 • Het zou zeer wenselijk zijn om het historische gedeelte te bewaren en om te bouwen tot woonruimte. Pas de rest van het plan aan op het te behouden pand dan heeft het, voor deze omgeving een passende, industriële uitstraling. Ik hoop van harte dat er op het eigen terrein voldoende parkeerruimte gerealiseerd gaat worden, ik voorzie anders flink wat overlast voor de buurt in de toekomst….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *