Parkeren bij ZMC: vooral duur per uur…

Parkeren bij het Zaans Medisch Centrum kost € 5,00 per twee uur. Alleen ziekenhuizen in Amsterdam (VU, OLVG), Rotterdam (Erasmus) en Enschede zijn duurder. Het maximale dagtarief (€ 6,50) daarentegen ligt op het gemiddelde.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond naar de tarieven van ruim 90 Nederlandse ziekenhuizen.

Het eerste half uur in de parkeergarage bij het ZMC in Zaandam is gratis. Wie niet binnen een half uur weg is betaalt € 2,00 voor het eerste uur en vervolgens per 45 minuten of een deel ervan € 1,50. Wie binnen 1:45 uur weg is, betaalt dus maar € 3,50. Maar wie twee uur parkeert, betaalt € 5,00.


UPDATE: ZMC: wel kortingsregeling voor patiënten en regelmatige bezoekers


Omdat de Consumentenbond de tarieven voor 2 uur vergelijkt, komt het ZMC er ongunstig uit, ook de 30 minuten die niet wordt gebruikt, wordt in rekening gebracht. Dat is de bond overigens een doorn in het oog. Zij zouden liever zien dat er per minuut kan worden afgerekend. Dat kan overigens bij geen enkel ziekenhuis, alhoewel er wel ziekenhuizen zijn die per 4 minuten afrekenen. Bij zes ziekenhuizen kan zelfs gratis worden geparkeerd.

De Consumentenbond raadt bezoekers aan een gratis uitrijkaart te vragen na lang wachten of een uitgelopen afspraak en om te informeren naar kortingsregelingen. Parkeerkosten voor arts- en ziekenhuisbezoek zijn als aftrekpost op te voeren in de belastingaangifte.

Orkaantip: wie voor minstens € 10,00 bij de AH XL besteedt, kan het eerste uur gratis parkeren. (Lezerstip: met blauwe schijf bij McDonald’s een uur gratis.)

Foto: Google Streetview.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • joop tralala

  Schandalige prijzen, 4 uur parkeren bij AMC Amsterdam kost mij 4 Euro op P1 bij ingang. Bij ZMC mag je ook nog een aardig stuk naar de ingang lopen voor mensen die slecht of matig ter been zijn.

  • De Orkaan

   De Consumentenbond geeft voor AMC € 3,- voor 2 uur en een maximum van € 7,-voor een dag, je kan daar wel een tweewekelijks abonnement kopen. We hebben gevraagd aan ZMC of zij speciale tarieven of kortingskaarten hebben, zodra we dat weten zetten we het erbij.

   • N.kuyt

    Voorheen was het mogelijk parkeerkaarten te kopen bij de balie voor twee euro onbeperkt, maar helaas niet meer mogelijk. Je hebt al pech wanneer je lange tijd in het ziekenhuis moet zijn.

    Helaas de korringskaarten zijn iet meer mogelijk ( orige wee’ nagevraagd)

   • joop tralala

    Zaterdag 21 april jl. geparkeerd van 11:34 uur tot afrekenen 15:27 uur. Totaal 4,- Euro

 • Egbert Visser

  Als ik met de auto ben dan parkeer ik deze gratis bij flat de IJdoorn dan ben je met 5 minuten in het ziekenhuis.Bruggetje over,rechtsaf en klein stukje langs de Gouw, linksaf langs de AH en de Zorgboulevard en je bent er.

  • Shar

   Dusss staat iedereen bij ons voor de deur….lekker makkelijk en goedkoop! Er zijn al niet genoeg parkeerplekken voor de bewoners en nu moeten we die delen met personeel en bezoek van het zh! Mensen pak alstjeblieft de fiets, ov of ga met patientenvervoer/ouderenvervoer.

 • Siem

  Iedereen moet het ZMC gaan boycotten, want zij zijn de schuldige door na te laten bij de nieuwbouw om patiënt vriendelijke parkeerplaatsen te fasseliteren. Maar ja winst maken is bij hun ook belangrijker.

  • De Orkaan

   Wij worden voor straf nooit meer ziek! (alhoewel… als je duizenden euro’s voor een auto over hebt, waarom zo uit je dak gaan om die paar euro’s voor parkeren? Gratis is natuurlijk nooit gratis, als er een gratis parkeergelegenheid bij het ZMC was aangelegd, was die natuurlijk door de andere belastingbetalers gefinancierd…)

   • Peter Blokker

    zo denken de ziekenhuizen ook, ze kunnen ook een auto betalen dus we kunnen best het parkeer tarief zo hoog mogelijk houden, ik woon ong. 15 km van het ziekenhuis af en als ik met het openbaar vervoer wil moet ik eerst 3 kim lopen om bij de bus of trein te komen, en als dat al lukt dan duurt het ong 1,5 uur voor ik in het ziekenhuis ben, met de fiets lukt met mijn handicap niet dus het is of eigen auto of openbaar vervoer, en daar maken de ziekenhuizen misbruik van, een kennis van mij lag in het ziekenhuis en dat kosten mij 15 euro in de week om op bezoek te gaan gewoon belachelijk, misbruik maken van iemands ziekte, meer is het niet.

  • Mirjam Hoekstra

   Pak de fiets is echt geen optie als je buiten Zaandam woont zoals ik maar 2 euro voor 35 minuten is natuurlijk kolder !
   En dat elke keer als je naar het ziekenhuis moet he !

 • martin kruijt

  de parkeer garage is een melkkoe voor het zmc. er komt grond genoeg vrij om parkeerterijn aan te leggen.

 • Eelco

  Dat je (veel) moet betalen is tot daar aan toe. Maar lever dan wel waar voor ons geld. Zoals Joop inderdaad zegt, als je moeilijk ter been bent is het er lastig komen. En dat soort mensen zijn er best veel bij een ziekenhuis.

  Bij De Heel was een mooie lus waarmee de auto tot aan de luifel kon rijden om mensen op te halen of af te zetten. Je kon dus binnen wachten en dan droog in- en uitstappen. Leek mij zo logisch om dat concept ook bij een nieuw ziekenhuis te implementeren, maar nee.

 • Henk Brunt

  Het eerste half uur gratis zou voldoende moeten zijn voor een polikliniek bezoek; van P naar spreekkamer gem. 8 min., consult 15 min. en terug naar P is 7 min, totaal 30 min. ECHTER, je wordt zelden of nooit exact op tijd geholpen. Ergo, het uitlopen van de spreekuurtijd wordt “beloond” met het betalen van het parkeren. Reëel zou zijn: het eerste half uur betalen en daarna een gratis uitrijkaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *