Zaanstad gaat de stadsadvocaat inschakelen om de ontwikkelaar van Gouwpark aansprakelijk te stellen voor de ontstane parkeerproblemen in de nieuwe wijk. Volgens de gemeente hebben ontwikkelaars HSB en Wilma voor te weinig parkeerplekken gezorgd.

De ontwikkelaars wijzen elke aansprakelijk af, maar feit is dat er veel te weinig parkeerplekken in de wijk zijn. Behalve dan voor de 37 woningen die er meteen 2 per huis hebben gekregen. Die 74 plekken zouden aanvankelijk openbare plekken zijn.

Het gevolg is dat bewoners een vergunning moeten aanvragen en dat er geen vergunningen voor bezoekers worden afgegeven. Zaanstad verwacht een tekort aan parkeerplekken, maar wethouder Gerard Slegers (CDA) zei op vragen van Rob Karst (D66) en Geert Rijken (PvdA) dat hij liever tot het voorjaar van 2022 zou wachten met extra maatregelen omdat “er nu nog voldoende parkeerplekken” zijn (er woont namelijk nog niemand) en pas volgend jaar duidelijk wordt hoe “de situatie zich ging ontwikkelen”.

Karst had wel een idee:

“Het gaat zich slecht ontwikkelen, er ontstaat chaos en een waterbedeffect richting andere wijken.”

Slegers stelde in antwoord op de vragen dat de schuldvraag wat hem betreft duidelijk is, “de ‘ontwikkelaar heeft zaken gedaan niet niet door de beugel kunnen.” Maar hoe gaat hij het oplossen? Er zijn volgens hem een aantal opties: geen tweede vergunning uitgeven, bezoekers niet laten parkeren (dat is nu dus het beleid), parkeren op andere plekken buiten de wijk mogelijk maken, korting geven op betaald parkeren elders, een bezoekerspas (tegen betaling) uitgeven of het uitsluiten van mensen die al parkeerplek hebben (ook dat is al aangekondigd). De kosten voor zulke maatregelen wil hij bij HSB en Wilma neerleggen.

Binnenkort worden de eerste 150 woningen opgeleverd. Volgens de wethouder worden de vragen over parkeren op de website beantwoord (wij hebben niks kunnen vinden).

Lees hier alles over Gouwpark.

Foto’s: De Orkaan