Partij voor de Dieren Zaanstad vraagt om hertelling

Vandaag heeft Judith Raa,  de lijsttrekker van de PvdD in Zaanstad, een hertelling aangevraagd van de stemmen van alle stembureaus.

Van de 39 te verdelen zetels bleven er 9 over na een eerste verdeling van zetels naar rato van de stemmen. Deze restzetels werden toegewezen aan de PvdA, VVD, SP, DZ, POV, ROSA, CDA, GroenLinks en de PVV.

De dierenpartij greep ernaast. Ten opzichte van de partij van Ruud Pauw, ROSA, die wel een restzetel kreeg, kwamen zij slechts 1 stem te kort. Dit verschil is zo minimaal dat Raa ‘voldoende grond ziet om een complete hertelling van stemmen aan te vragen.’


Lees ook: Zaanstad maakt zich op voor hertelling


Update 13:30 uur: zojuist ontvingen wij onderstaand persbericht van de gemeente:

Extra gemeenteraad over verzoek hertelling

De gemeenteraad van Zaanstad komt dinsdagavond 27 maart in een extra vergadering bijeen om een besluit te nemen over het verzoek van lijsttrekker Judith Raa van de Partij voor de Dieren (PvdD). Zij heeft gevraagd om de uitgebrachte stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw te tellen. Aanleiding voor het verzoek is dat bij de toedeling van de laatste restzetel er slechts één stem verschil is tussen de PvdD en ROSA. 

De uitslag van de raadsverkiezingen is afgelopen vrijdag definitief vastgesteld in een openbare zitting van het Centraal Stembureau. In de processen-verbaal zijn door het Centraal Stembureau geen ernstige onrechtmatigheden gevonden die aanleiding gaven voor een hertelling. Tegen het besluit van het Centraal Stembureau is geen beroep mogelijk. Een verzoek om hertelling aan de zittende gemeenteraad is wel mogelijk.

Mocht de gemeenteraad morgen besluiten tot een hertelling, dan zal de openbare hertelling woensdag 28 maart plaatsvinden, zodat de installatie van de nieuwe gemeenteraad op donderdag gewoon doorgang kan vinden.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Hallo

  Als het om maar 1 stem gaat, is het inderdaad niet onredelijk om het nogmaals na te tellen.

  • Mc

   Er zijn ruim 62 duizend stemmen uitgebracht. Het opnieuw tellen daarvan doe je niet even één-twee-drie. Zonder aanleiding om te twijfelen aan de uitslag is dit gewoon balen dat je een stem tekort komt en blind hopen dat er een fout is gemaakt bij de telling.

   Die telling komt in twee fasen tot stand: eerst door de stemmen per lijst te tellen (nadat ze door minstens twee handen zijn gegaan om ze bij de juiste stapel te krijgen) en daarna door de stemmen per kandidaat te tellen. Als het goed is worden in fase twee eventuele telfouten uit de eerste fase al geconstateerd en gecorrigeerd. Als het aantal stemmen niet gelijk is aan het aantal verzamelde stempassen wordt er bovendien standaard al opnieuw geteld om vast te stellen of het verschil door een telfout komt.

   Dus enigszins onredelijk om te vragen of er even een bak geld uitgegeven wordt omdat PvdD niet blij is met de officiële uitslag (hoe begrijpelijk ook) is het wel..

   • De Orkaan

    Er zijn 287 ongeldige stemmen uitgebracht, 34 keer is er daarnaast een verschil tussen het aantal uitgebrachte stemmen en het aantal kiezers. Dus dat daar iets gebeurd is, is niet geheel ondenkbaar.

    • Mc

     Je moet je afvragen of ‘niet geheel ondenkbaar’, bij zulke uitgebreide procedures (hertelling bij verschil, dus. En ook ongeldige stemmen worden gedubbelcheckt), voldoende aanleiding is om duizenden euro’s te gaan besteden aan een hertelling.

    • Joop Wals

     De Orkaan doet heel stoer maar blijft zelf ook anonieme reacties plaatsen…

   • Brabozaankanter

    Er wordt nog veel meer geld uitgegeven aan heel veel, nog veel nuttelozer zaken,
    Maar dat kweekt heel wat minder ophef Gewoon hertellen dus..en desnoods 2 keer om zeker te zijn,

 • Joop Wals

  We schieten mensen naar de maan om daar te wandelen en stenen te verzamelen en in Nederland tellen we 62.00 stemmen met de hand….

 • Ron Bouw

  Wanneer gaat er wel “iets” goed bij Zaanstad?

  En als dit dan geld kost, dan is dat maar zo.We leven in een democratische maatschappij, dus als er iets niet klopt is het terecht dat daar bezwaar tegen wordt gemaakt.

  • De Orkaan

   Dit heeft niks met Zaanstad te maken, bij elke gemeente – sinds er weer met de hand geteld wordt – zijn er ongeldige stemmen (waarover een beslissing moet vallen) en kleine verschillen tussen het aantal uitgebrachte stemmen en ingeleverde stempassen. Dat is altijd al zo geweest. In Nederland is de telling openbaar dus iedereen kan meekijken.

 • PvdD Zaanstad

  Iedere stem telt! Helaas worden er fouten gemaakt bij het handmatig tellen. We zijn het aan onze bijna 2700 kiezers verplicht om te laten hertellen. Het maakt enorm veel verschil 1 of 2 raadszetels. In Medemblik, waar hetzelfde speelde als in Zaanstad, 1 stem verschil heeft de burgemeester tot hertelling besloten. Dat leidde tot een gewijzigde uitslag en alsnog zetelbehoud voor een lokale partij.
  https://andijkernieuws.net/2018/03/23/definitieve-uitslag-gemeenteraadsverkiezingen-gemeente-medemblik-gr2018-mbkstemt-medemblikkiest/

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *