Een echte geluksburgemeester bevordert vooral de levensvaardigheden van de Zaankanters. Dat advies krijgt de toekomstige burgemeester van geluksprofessor Patrick van Hees, geboren, getogen en heel gelukkig in Zaandam.

In zijn bijdrage aan de rubriek ‘Geachte toekomstige burgemeester’ legt hij ook uit wat je praktisch moet doen om de levensvaardigheden te bevorderen.

Geachte toekomstige burgemeester…

Waarom is ‘burgemeester van Zaanstad’ een van de leukste banen van Nederland?

Zaanstad, dat is toch die gemeente waar boerderijen, scheefgezakte arbeidershuisjes en stoere fabrieken zij-aan-zij de kastanjebruine cacao-wind trotseren? Dat is toch die uit het veen gestampte werkstad, al eeuwenlang een smeltkroes van gelukszoekers?

Pleisterplaats voor het pure leven
Het antwoord is simpel. Als je burgemeester van Zaanstad wordt, word je kastelein van de pleisterplaats voor het pure leven.  Je moet hier niet alleen maar willen komen voor de Zaanse Schans, de houten huisjes of de Zaan. Niet voor de winkels, bedrijven of dat bijzondere hotel. Al die zaken vormen uiteindelijk slechts het decor. Een zeer verrassend, inspirerend en uniek decor, dat hoeft geen betoog. Maar ze vormen het toneel voor de hoofdrolspelers: de Zaankanters. Mensen die té direct zijn om beleefd te kunnen zijn. Die soms lullen, maar vooral poetsen. Die weten wat werken is, en dat dat niet zonder samenwerken gaat. Die willen doorbouwen zonder onnodig het verleden af te breken.

Gewoon gelukkig zijn
Als Zaankanters één wens voor zichzelf mogen doen, dan is het meest gehoorde antwoord: ik wil gewoon gelukkig zijn. Een nieuw hoofd van onze gemeente kan daarom niet anders doen dan het geluk van de Zaankanters als uitgangspunt te nemen. En om duurzaam geluk te bereiken, gaat het voor burgers in de basis om drie bouwstenen: Doelen, Oplaadpunten en Mensen. Afgekort: Geluk is D.O.M.

Doelen zorgen ervoor dat je lekker bezig kunt zijn met behapbare brokken, met activiteiten die passen bij je interesses, capaciteiten en situatie. Oplaadpunten zorgen voor ontstressen, voor positieve gevoelens en het opladen van je (lichamelijke en geestelijke) batterij. Mensen vormen de derde bouwsteen voor een gelukkig leven. De alle gelukkigste Zaankanters hebben sterke sociale contacten en beschikken over de vaardigheden om met andere mensen verbinding te maken, problemen te overwinnen, samen te werken, en samen te leven.

Een nieuwe burgemeester doet daarom een paar dingen: hij/zij bevordert de leefbaarheid door het voortzetten van een goed bestuur en een structurele investering in bijvoorbeeld sport-, cultuur- en buur-voorzieningen. Maar een echte geluksburgemeester bevordert vooral de levensvaardigheden van de Zaankanters. Door extra te investeren in onderwijs, geestelijke gezondheidszorg en gelukscoaches. Door het geluk van de Zaankanters periodiek te meten en ambtenaren, bedrijven en instellingen af te rekenen op het geluk van hun klanten en medewerkers.

Alsof onze eigen kastelein, de kasteelheer (of vrouw) van onze heerlijke stad, ons allemaal nog een rondje geluk bijschenkt.

Mijn kandidaat
Wie ik zelf een goede kandidaat vind voor het burgemeesterschap? Ik zou zeggen: ex-Zaankanter Ron Akkerman. Hij heeft uitgebreide bestuurlijke ervaring in de top van het bedrijfsleven, het onderwijs en de gezondheidszorg. Hij is een intelligente, nuchtere doener die van aanpakken weet. Iemand die het belang van een gelukkige bevolking zeer hoog op de agenda heeft staan en de Zaanstreek kent. En niet voor niets werd hij al eens genomineerd voor Overheidsmanager van het Jaar.

En als we dan nog een Wethouder Geluk nodig hebben, hou ik me aanbevolen…