Het betaald parkeren in de Muziekbuurt in Westerwatering (Zaandam) wordt per 1 oktober 2025 uitgebreid tot alle straten van de buurt. Het gaat om de straten Rapsodie, Wals, Fanfarehof, Harmoniehof, Mazurka, Symfonie, Aria, Serenade en Cantate.
Zaanstad heeft na vragen van bewoners een draagvlakonderzoek laten doen waaruit bleek dat een meerderheid van de bewoners positief over de invoering van betaald parkeren is.
In 2020 was het eerste deel van de Muziekbuurt aan de beurt. In 2024 volgde het tweede deel vanwege het zogenoemde waterbedeffect (automobilisten ging een plekje net buiten het betaald parkeren-gebied zoeken). Dit effect doet zich – zoals verwacht – nu weer voor, vandaar dat nu de hele buurt aan de beurt is.
Waterbed
In oktober 2025 dus deel drie van de invoering. Wethouder Gerard Slegers hoopt het nu stevig aan te pakken om te voorkomen dat zich herhaalt:
‘Om de parkeerdruk nu echt effectief aan te pakken en herhaling van het waterbedeffect te voorkomen, wordt er in één keer in alle straten in de Muziekbuurt betaald parkeren ingevoerd.’
Geen waterbed meer in de Muziekbuurt. Maar automobilisten kunnen nu uit gaan wijken naar aangrenzende buurten waar parkeren nog gratis is. De overlast wordt deels veroorzaakt door de nieuwbouw aan de spoorstrip (tussen Houtveldveldweg en spoor) waar niet voor alle auto’s plek of een vergunning is.
€ 81.000
Slechts een nipte meerderheid van de bewoners heeft gereageerd op de nieuwe draagvlakenquête (51 procent). En van degenen die de enquête invulde gaf maar 54 procent aan voor betaald parkeren te zijn. Er werd echter ook gevraagd waarvoor ze zouden kiezen als in de omliggende straten betaald parkeren zou worden ingevoerd. Toen bleek 63 procent voor invoering.
Volgens Zaanstad komt de lage respons en het betrekkelijk lage percentage voorstemmers in de buurt doordat in een aantal straten in de Muziekbuurt het merendeel van de bewoners een parkeergelegenheid op eigen terrein heeft. Die ondervinden dus nauwelijks parkeeroverlast.
De kosten van het project zijn € 81.000. Daarvan moet het gebied worden ingericht, personeel worden aangesteld en de scanauto worden betaald. Maar er zijn natuurlijk ook opbrengsten.

Door Kenneth Jubitana, met informatie uit raadsinformatiebrief en Orkaanarchief. Foto boven: Sascha Timmerman (De Orkaan).

Ik denk dat er een procedurele fout is gemaakt. In het draagvlakonderzoek betaald parkeren Zaanstad – Muziekbuurt (Bijlage 3 in de stukken) staat letterlijk: “Voorwaarde voor de invoering is dat de respons minimaal 40% per straat is en meer dan de helft voor stemt (50% +1 stemt).” De straten Harmoniehof en Symfonie voldoen niet aan deze voorwaarden — zij hebben respectievelijk slechts 24% en 31% respons (dus lager dan de voorwaarde), en in geen van beide straten is een meerderheid vóór.
Toch zijn ze opgenomen in het Wijzigingsbesluit Aanwijsbesluit bij Parkeerverordening Zaanstad 2017, wat daarmee in strijd lijkt te zijn met het toetsingskader. Dat roept bij mij de vraag op waarom hiervan is afgeweken, zeker omdat dit besluit ook formeel is vastgesteld en toegelicht in de Raadsinformatiebrief.
Het parkeerprobleem in de muziekbuurt is het laatste jaar enorm toegenomen. Eerst heeft de gemeente te weinig parkeerplaatsen gecreeerd voor de nieuwe woningen aan de aubade en het wijkje erachter want een deel vd bewoners van de symfonie flat moest daar altijd parkeren omdat er voor 32 apartementen maar 15 parkeerplaatsten voor en naast de flat stonden. Dat stukje is al en paar jaar geledenparkeervergunningengebied geworden maar omdat er te weinig plaatsen zijn staat dat uiteraard altijd vol. Dus je betaald geld voor een vergunning en dan kan je nog je auto niet kwijt. Sinds de zaanse helden is opgeleverd is er in de hele muziekwijk geen parkeergelegenheid meer te vinden) ook niet in het vergunningengebied dus) als je in de avond thuis komt. Laatst moest ik tot ver in de dammenbuurt rijden om een plekje te vinden. Dat is in de 30 jaar dat ik hier woon nog nooit voorgekomen. Ook echt niet fijn als je laat bent en je moet als vrouw zover alleen over straat. Dus ik hoop dat nu de hele buurt vergunningengebied wordt er weer wat meer ruimte is om te parkeren. Maar nu zal de dammenbuurt wel aan de beurt zijn want zaanse helden bewoners gaan daar natuurlijk parkeren. Ik begrijp niet dat de gemeente niet meer parkeergelegenheid heeft gecreeerd voor de nieuwe flats. Mensen willen nu eenmaal een auto. Het OV is totaal niet betrouwbaar en als het laat is moet je nog maar zien hoe je van een halte die ver weg is thuis moet komen. Ik heb eens op een laat uur een taxi gebeld om van een halte naar huis te komen en er was geen taxi die de telefoon op nam.
De podcast van Jesse Freriks met als gast Coen Teulings (oud voorzitter van het CBP) o.a. over wat een parkeerplek de maatschappij kost: https://www.youtube.com/watch?v=UHkZwA8KHCI
Het parkeren in Zaandam (en andere plaatsen) is een probleem en zal nooit worden opgelost. Er worden veel woningen gebouwd, dat is prima want er is een tekort aan woningen maar daardoor ontstaat ook een tekort aan parkeerplaatsen. Het is dus logisch dat er een parkeerprobleem ontstaat. Met parkeervergunningen los je het tekort aan parkeerplekken niet op, ook niet als het betaald parkeren is. Al heeft elke woning maar 1 auto, er is geen ruimte voor voldoende parkeerplekken.
Ik kan me niet voorstellen dat de meerderheid van de mensen die daar wonen, blij zijn met betaald parkeren. De uitslag van die stemming slaat nergens op. Degene die voor betaald parkeren hebben gestemd, hebben last van parkeerders uit de omtrek die voor hun deur parkeren (begrijpelijk) of zelf geen auto hebben.
De Gemeente Zaanstad bedenkt van alles en nog wat om betaald parkeren in te voeren want dat is een geweldig verdienmodel. Ik wil toch even toevoegen dat het de Gemeente zou sieren als ze zorgen voor een goed functionerend OV. Dan doel ik op een betrouwbare vervoerder, frequenter rijden, meer bushaltes en de routes uitbreiden.
Ik ben bang dat dat een utopie is, voorlopig worden er nog steeds bushaltes verwijderd.
Oudere en/of slecht lopende mensen gaan met de auto naar de bushalte en parkeren (nog gratis) hun auto bij anderen voor de deur omdat de dichtstbijzijnde halte voor hen veel te ver lopen is. Dat fenomeen doet zich voor omdat ze in deze buurt een paar jaar geleden een belangrijke bushalte hebben verwijderd. En dat is door heel Zaandam gebeurd. En de Gemeente het OV maar blijven promoten. Lekker slim zo'n beleid. Het lost het parkeerprobleem niet op maar ik wil dit toch melden.
er worden wijken gebouwd maar er wordt geen rekening gehouden met parkeerplaatsen. man en vrouw moeten beide werken om een huis te kunnen huren of kopen dus twee autos kinderen blijven langer thuis wonen ook die willen een auto en moeten daarmee naar werk
men lost het parkeerprobleem niet op het gaat puur om de opbrengst
schaf parkeer vergunningen af geeft hetzelfde effect als overal betaald parkeren
Geen enkele normale wijk is gebouwd op 3 of meer voertuigen per huishouden. In een stad wonen en dan met 3 personen in ieder een eigen auto naar het werk gaan is niet helemaal de gedachte achter een goed ontsloten stad als die van ons. Vrije keuze aan een ieder, maar om daar een stad op in te richten gaat wat ver
Het lijkt me een wensdroom van meneer Slegers dat het zogenoemde waterbedeffect voorbij is .
De gemeentekas vaart trouwens wel bij het indammen van dat effect.
Zo erg zullen ze dat effect dus niet vinden. integendeel.
zo blijven we opschuiven, de Dammen buurt is de volgende, met dank aan de gemeente/ projectontwikkelaars.
Geweldig beleid over de loopbrug naar de buurt daar is het gratis, dus de nieuwe mensen in de flats die nu opgeleverd worden parkeren daar. Dat had ik ook gedaan ik woon in de weide buurt elke dag s'morgens auto's voor mijn deur van mensen die in Amsterdam en Utrecht wonen. Ik spreek deze hard werkende mensen, zij komen uit Noord Holland. Ik ben ervoor om het hele gebied te laten betalen behalve bij het winkelcentrum. Tegenover mij wonen 2 gezinnen. Zij hebben 7 auto's zoon en dochters vader en moeder hebben auto's die krijgen maar 2 betaalde vergunningen jammer dan. Dus steeds een stukje opschieten in wijk is stom beleid van mensen die buiten Zaandam wonen. Geluk ermee
Dit lijkt op symptoombestrijding. Er is blijkbaar onvoldoende parkeergelegenheid, dus dan is het niet zo gek dat mensen een plek elders gaan zoeken. De schuld en kosten worden nu bij de burger neergelegd, terwijl de gemeente niet zorgt voor een echte oplossing.
Gewoon geen parkeergelegenheid bieden zorgt er niet voor dat er ineens minder auto bezitters zijn. Met de auto is toch vaak net iets sneller en makkelijker.
Mogelijk zou meer deelauto's in de buurt een kleine verlichting kunnen bieden, maar ik vermoed dat de meeste mensen toch gehecht zijn aan hun eigen auto.
Ze hebben dit bewust opgewekt. Houtveldweg heeft veel meer inwoners dan parkeerplekken. De gemeente gaf geen toestemming voor voldoende parkeerplekken in de garage omdat ze minder autos willen. De helft van onze garage staat leeg omdat dit bezoekerparkeerplekken zijn. Nou die raken niet eens voor een kwart vol merk ik. De deelautos kosten 9 euro per uur das veels te duur en daarbij houden deze ook veel parkeerplekken bezet. De gemeente wil minder autos en tegelijk alle parkeerplekken betaald maken zoals in Amsterdam in rap tempo wordt opgevoerd. Wij moeten betalen in wijken ver van t centrum om onze vrienden te bezoeken in nieuw west. En er zijn nog voldoende parkeerplekken. De grap is dat je als je er pas woont je geen vergunning mag aanvragen dit geldt ook voor de bewoners van socialr huurwoningen aan de houtveldweg. Er zijn 9 of 10 parkeerplekken maar zo een 80 woningen in 1 appartement. Ze willen dat we maar een baan in de buurt vinden of het OV gaan gebruiken. Het OV rijdt niet naar alle plekken maar dit boeit de gemeente dus niet. We worden zonder auto gedwongen om maar bij de dichtsbijzijnde dure supermarkt AH te shoppen.
helemaal mee eens , en wat een geld voor zo'n onderzoek. maar zaanstad geld zat zeker , net als die geweldige loopbrug in Westerwatering die voor een geoefende bergbeklimmer er nog een kluif aan heb
Wij wonen in het begin van de Max Havelaarstraat. Nou het staat hier nu ook al vol, we kunnen onze auto amper meer kwijt. 😡 Wordt dan straks helemaal een feest!
Veel mensen hebben geen andere keus dan zich per auto te verplaatsen.
Bij het bouwen van woonwijken zouden gemeenten daar rekening mee moeten houden.
Dat doen zij niet of nauwelijks in voldoende mate, mede omdat zij zich kunnen verrijken door het heffen van parkeergeld en parkeerboetes.
De Rijksoverheid zou de taak op zich moeten nemen gemeenten te dwingen voor gratis parkeergelegenheid te zorgen voor bewoners en bezoekers.
Ik vind het een schande dat de gemeente Zaanstad zich zo schaamteloos gedraagt tegenover haar inwoners.
Je hebt helemaal gelijk, ook in de wijk kogerveld wordt flink bijgebouwd met veel te weinig parkeerplekken voor de woningen. Ook daar komt dus betaald parkeren en daar zijn wij als bewoners de dupe van. Ook wij kregen een enquête van de gemeente binnen of wij er voor in zijn om betaald te parkeren. Ik dacht gelijk dit hoef je niet eens te vragen want de gemeente doet het toch wel. Het is gewoon 1 grote melkkoe voor de gemeente.
overal hetzelfde verhaal, gemeenten vragen aan inwoners wat ze vinden over betaald parkeren.(eens of oneens) Al stem je tegen maar betaald parkeren komt toch
Misschien moet de gemeente ook eens gaan denken aan het verbieden van bedrijfsauto's waarvan de vestiging van het bedrijf niet in de buurt is, maar die wel overal in Westerwatering neergezet worden. Koppel er dan ook een handhaving van de pakeerduur van caravans en aanhangwagens aan vast...... Maar uiteindelijk wordt alles ten Westen van het spoor onleefbaar omdat nou eenmaal de auto het enige vervoermiddel is waarmee de meesten in die regio naar hun werk gaan, en zolang dat blijft (en dat blijft het want het OV is niet voldoende betrouwbaar, zie de staking vandaag en het capaciteitstekort) en de parkeerruimte standaard steeds minder wordt, dan is het overal onmogelijk te parkeren, of het betaald parkeren is of niet.
Enz. Enz. Enz….. en de Gemeente lacht steeds harder. Ik wil die kosten van 81.000,- wel op me nemen als ik daar ook zelf mag gaan handhaven.
De noordelijker delen van de Westerwatering kunnen dus rekenen op een verhoogde parkeerdruk, wat de geesten daar weer voorbereidt en gewillig maakt voor de volgende stap.
Natuurlijk zullen de winkels in de Westerwatering dan gaan klagen dat bij hen betaald moet worden voor het parkeren en niet bij de winkels in Westerkoog. Tsja, hoe moet Zaanstad dat nu weer oplossen? O wacht, betaald parkeren ook daar en dan vervolgens weer verder.
Wat krijgt men eigenlijk terug voor het nieuwe parkeergeld, anders dan wat men eerder al gratis had?
Is er ook een draagvlakonderzoek gedaan voordat het eerste gedeelte in 2020 betaald parkeren werd? Ik kan me niet voorstellen dat daar dan positief op geantwoord zou zijn door de bewoners.
Straks is heel Zaanstad aan de beurt als dit zo doorgaat en dan krijg je Amsterdamse praktijken met torenhoge kosten voor de bewoners.
Dit moest ik even kwijt.
Kosten parkeervergunning Zaanstad voor bewoners voor 2025: € 116,40.
Nieuwe bewoners mogen geen parkeervergunning aanvragen binnen westerwatering. Ook niet als je binnen zaandam bent verhuisd omdat je woning werd gesloopt of een andere noodtoestand
Welke tarieven hanteerde Amsterdam toen ze het betaald parkeren invoerden? Echt niet de huidige exorbitante tarieven. Het wachten is dus op voldoende marktpenetratie in Zaanstad. Ik heb ook vaak het gevoel enorm gemarktpenetreerd te worden door Zaanstad.
Dergelijks krijg je als er een vrijwel monopolie is en andere marktpartijen "mogelijk onder druk gezet zouden kunnen worden" om hun tarieven "aan te passen". Eventueel kan dat simpelweg door te wijzen op subsidies of vergunningen. Een bekende dierentuin in de omgeving zou daarvan mogelijk ooit een slachtoffer zijn geweest.
U merkt, ik onthoud mij van concrete beschuldigingen en ik vermijd dit keer de referentie aan organisaties die vergelijkbare methoden hanteren.
Is dit vaag genoeg zo? 😋
Geheel volgens de verwachtingen. Het waterbed schoof nu een stukje op. Het is gewoon de fout van de Gemeente om in de Zaanse Helden een veel lagere parkeernorm te accepteren. En velen bezitten 2 voertuigen welke nu maar bij de buren gedumpt worden. Met de eerste ronde betaald parkeren zag je het opschuiven en nadat ook Opera en daar achter het kregen nog een straatje verderop.