Persbericht 1:1 Burgemeester sluit drie drugswoningen

Om eerlijk te zijn – en dan zijn we voor heel even eerlijk nu – hebben we vandaag genoeg getypt. Het begint op werk te lijken, daarbij is de helft van de redactie begonnen aan het bier en de bitterballen.

Daarom, bij hoge uitzondering, plaatsen we het zopas ontvangen persbericht van ZNSTD 1:1.

(Ook vonden we het fijn te leren dat niet alleen wie zijn billen brandt op de blaren moet zitten, maar ook ‘wie zijn eigen woning gebruikt of laat gebruiken voor drugscriminaliteit’…)

Persbericht 1:1

‘Signaal aan woningeigenaren: dit tolereren we niet’

Burgemeester Jan Hamming sluit met ingang van morgen drie woningen in Zaanstad op grond van de Opiumwet. Het gaat om woningen in Zaandam, Wormerveer en Koog aan de Zaan. Aanleiding voor de tijdelijke sluiting van drie maanden is de vondst van een hennepplantage (Zaandam) en de vondst van harddrugs en een drugslab waar duizenden pillen werden vervaardigd (Wormerveer en Koog aan de Zaan).

Het is de eerste keer dat in Zaanstad particuliere woningen worden gesloten op grond van de Opiumwet. Tot nu toe werd artikel 13b van de Opiumwet hoofdzakelijk gebruikt voor de sluiting van bedrijfspanden. De eigenaar van een van de woningen probeerde de sluiting vandaag nog te voorkomen via een kort geding. De rechtbank in Haarlem oordeelde echter dat de burgemeester goede gronden heeft om over te gaan tot sluiting.

Hennepplantage, harddrugs en pillenlab

De sluiting in Zaandam betreft een benedenwoning aan de Tolstoistraat. Daar werd tijdens een integrale controle van gemeente, brandweer en politie een hennepplantage aangetroffen met 269 planten. De woning bleek niet als zodanig in gebruik. Bovendien werd er illegaal stroom afgetapt.

In Wormerveer gaat het om een woning aan de Krommenieërweg waar door de Landelijke Recherche bij een doorzoeking handelshoeveelheden harddrugs werden aangetroffen, met name MDMA (xtc). In datzelfde onderzoek werd in een woning aan de Verwerakker in Koog aan de Zaan een grote hoeveelheid xtc-pillen gevonden. Ook bleek dat in die woning en bijbehorende schuur duizenden pillen werden vervaardigd. Het strafrechtelijk onderzoek tegen de betrokkenen loopt nog.

Sluitingsbeleid aangescherpt

’Deze vorm van drugscriminaliteit verziekt onze samenleving. Dat willen we niet in Zaanstad en al helemaal niet in woonwijken. Mensen brengen zichzelf én hun buren in levensgevaarlijke situaties’, aldus burgemeester Jan Hamming. De Opiumwet biedt de mogelijkheid om particuliere woningen te sluiten na een drugsvondst. In Zaanstad werd daar tot nu toe terughoudend mee om gegaan. ‘Maar dit zijn bijzondere omstandigheden die vragen om het afgeven van een stevig signaal: dit tolereren we niet’, aldus de burgemeester.

Wat de burgemeester betreft is die terughoudendheid nu voorbij. Hij kondigde eerder al aan het lokale sluitingsbeleid op grond van de Opiumwet aan te scherpen, waardoor particuliere woningen makkelijker gesloten kunnen worden na een drugsvondst. Dat nieuwe beleid wordt binnenkort met de gemeenteraad besproken. Hamming: ‘Wie zijn eigen woning gebruikt of laat gebruiken voor drugscriminaliteit, die moet op de blaren zitten.’

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Niceau

  Bitterballen en bier, klinkt lekker.. Vooral op Donderdag

 • Peter Blokker

  eigenlijk zouden de woningen onteigend moeten worden, zodat van dat geld de proceskosten en eventuele gevangenis straf van betaald kunnen worden.ik denk dat dat meer helpt dan 3 maanden bij een andere drugs dealer in te wonen en dan weer terug naar je eigen stekje, nee afpakken de boel.

 • Berry van Adrichem

  Mooi, zo’n daadkrachtige optreden van de burgemeester.

 • Erik Esteie

  Het drugsbeleid in Nederland Anno 1999, verbieden, onteigenen, verbieden, de kop in drukken, verbieden, beslissen wat je met je eigen lichaam doet, verbieden, junkies, verbieden, een wiet plantje in je achtertuin, verbieden, XTC, verbieden

  Wanneer gaan we eens nadenken ipv het kromme beleid handhaven?

  Dan kan de politie zich bezighouden met dingen die echt belangrijk zijn

  Als dit achterlijke en achterhaalde beleid er niet was dan zou dit geen probleem zijn….

 • TheMX

  En die westerkoger maar denken dat de auto’s daar hard gaan 😉 blijken ze zelf in een trip te zitten van die lucht 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *