Persbericht 1:1 ‘Plan voor nieuw museum in centrum van Zaandam’

Omdat de zon schijnt (en we ons daarin liever koesteren dan te werken) doen we vandaag even wat we van onze collega’s geleerd hebben: persberichtje copy/paste op de site plaatsen.

In dit geval over een nieuw museum, ‘Museum Holland’ waarvoor Zaanstad en het Zaans museum zich in gaan zetten. We hebben dus ook de wethouder niet geïnterviewd, het citaat is door de immer scherpe afdeling communicatie in het persbericht opgenomen zodat luie media zoals wij net kunnen doen alsof we haar gesproken hebben.

Dit is ‘em:


Gemeente Zaanstad start haalbaarheidsonderzoek i.s.m. Zaans Museum

De gemeente Zaanstad onderzoekt de haalbaarheid van een nieuw museum in het centrum van Zaandam. Het beoogde museum krijgt het thema Holland, waarmee wordt ingespeeld op het belangrijkste bezoekmotief van bezoekers in de Zaanstreek die het ‘authentieke Holland’ willen proeven. Het onderzoek moet resulteren in een bidbook dat eind 2018 klaar moet zijn. Het Zaans Museum is verantwoordelijk voor het inhoudelijke concept van het museum.

Wethouder Sanna Munnikendam: ‘Het initiatief voor een nieuw museum in het centrum van Zaandam biedt enorme kansen voor Zaanstad. Het zal het potentieel van onze binnenstad vergroten en het verblijf van nationale en internationale bezoekers verlengen en verrijken. Het past ook goed bij de afspraken die we in de Metropoolregio Amsterdam hebben gemaakt over het spreiden van toeristische en culturele voorzieningen over de regio. Het geeft een boost aan het Zaanse kunst- en cultuurklimaat. Bovendien kan een museum met dit thema, complementair aan de Zaanse Schans en het Zaans Museum, recht doen aan onze Hollandse en Zaanse identiteit, waarden en tradities.’

Museum Holland
Het beoogde museum, onder de werktitel Museum Holland, gaat verder dan Hollandse luchten, vlakke landschappen en nostalgische wintertaferelen. Museum Holland gaat op zoek gaan naar de waarden die schuilgaan achter de vaak clichématige verbeelding van Nederland. Aan de hand van de kunst, objecten en verhalen wil het museum een inhoudelijke en verbindende bijdrage leveren aan het debat over de Nederlandse identiteit. Het Zaans Museum is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het inhoudelijke concept.

Impuls collectiemobiliteit
Museum Holland zal in eerste instantie geen eigen collectie vergaren. Meer dan tachtig procent van kunst en objecten uit de rijke collectie Nederland liggen in depots, ontoegankelijk voor publiek. Museum Holland kan hiermee een impuls geven aan de collectiemobiliteit binnen de Nederlandse musea.

Haalbaarheidsonderzoek
De gemeente heeft Ad ‘s-Gravesande aangesteld als kwartiermaker om zowel de inhoudelijke als financiële haalbaarheid in kaart te brengen. Eind 2018 moet het onderzoek zijn afgerond. Bij het onderzoek komen verschillende aspecten met betrekking tot doelgroepen, draagvlak, financiën en inhoud aan bod. Naast het haalbaarheidsonderzoek is de gemeente een locatieonderzoek gestart.


De foto boven is van het foeilelijke PTT-gebouw op de/het/’t Krimp in Zaandam, naast het Czaar Peterhuisje, het is wel eens genoemd als mogelijke locatie, maar het zou ook zomaar op een andere plek kunnen komen: Hembrugterrein, Cultuurclusterplek of aan de Westzijde…

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Willemsen

  Ik zou eens kijken naar musea die ongeveer hetzelfde thema hebben. Dergelijk musea die ik weleens heb bezocht konden niet echt bogen op vele bezoekers.

 • Egbert Visser

  Het idee op zich is goed maar is hier een markt voor zoals Willemsen zegt en willen andere musea voorwerpen in bruikleen afgeven.
  Zelf denk ik dat als er een nieuw museum komt het voorgestelde thema niet gaat werken. Misschien is een museum in combinatie met een soort Zaans Madurodam een beter idee. In Den Haag is natuurlijk het originele Madurodam maar in de Zaanstreek staat veel moois er heeft ook veel moois gestaan. In het Zaanse Madurodam maak je een stukje Westzijderveld met uiteraard enkele molens, maar ook de voormalige Hembrug, de oude Hoge Dam, een scheepswerf ,de Alkmaar Packet, het Ruyterveer (pontje), het voormalige Havenkantoor , oude Zaanse panden ( maak bijvoorbeeld de Zaanse panden in het Openluchtmuseum na), de Watertoren en de Accijnshuisjes om maar wat te noemen.

 • Yvonne Valk

  Mevrouw Munnikendam, kan er OOK eens aan de inwoners van Zaanstad Noord gedacht worden? Niet meteen beginnen over het zwembad (ja, daar zijn we blij mee)Maar denk eens aan de ouderen. Wij willen een dependance van gemeentehuis en politiebureau en buurthuis (hoorde dat er alweer een dicht moet omdat er geen geld is )
  Al is dat bureau maar één of twee dagen in de week open. Nu moeten we 15 km met de trein, bus of auto. Komt er ooit eens een eind aan dat Metropoolregio Amsterdam?
  Er zijn nog kleding en voedselbanken, is het geen schande? Gooi eens geen geld over de balk zoals dat cultuurcluster.

  • Erjee

   Beste Yvonne Valk; (…) hoorde dat er alweer een dicht moet omdat er geen geld is (…) Natuurlijk is er geen geld(???) Zeker niet als dat monster van de kultuurklutser niet de nek wordt omgedraaid. Je hebt helemaal gelijk, Zaanstad is niet meer en niet minder dan Zaandam,De rest telt echt niet mee.

 • Jan Schoen

  Dat kan natuurlijk ook: ‘Het museum van de Vaagheid’. Dat is er, bij mijn weten, nog niet. Het is een geweldig plan om hiermee het enorme gat in de markt te dempen. Ik zie er reikhalzend naar uit!

 • Anneke Steemers

  Een hele goede plek voor dit museum? Naast het station Zaandam in het nieuw te bouwen gebouw dat een openbare bestemming moet krijgen….;)

 • ed.v.otterdvd

  Een prima locatie is In de schuren van de Held Jozua, en er is ook een mooi parkeerterrein bij.

 • Een (ongetwijfeld duur verbouwd) museum over “Holland” in het centrum van Zaandam? Iemand zin om alvast handtekeningen te gaan verzamelen voor een nieuw referendum?
  En het PTT gebouw misschien maar beter reserveren voor het pop-podium (voor als het cult(d)uurcluster niet door gaat)?

 • JN

  Mij lijkt de Burcht dan weer een prima plaats om een museum op te bouwen. Graag gebouwd onder moderne architectuur en dan qua inhoud niet alleen maar jezelf beperken en “Zaanse kunst en invloeden” herbergen. Leuk voor een zaal of zo maar er is veel meer in de wereld.
  Probeer maar eens iets goeds neer te zetten waar men graag exposeert, waar het Stedelijk of andere moderne kunst herbergende musea hun collectie graag aan uitlenen. Dan heb je een reden om andere bezoekers te trekken dan liefhebbers van folklore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *