Zomaar een persbericht plaatsen zoals we het in de mail krijgen.

We doen het niet heel vaak, en als we het al doen, dan komt het omdat het doel ons aanstaat of omdat we de afzender van de boodschap aardig vinden (of omdat we het gewoon goed nieuws vinden).

In dit geval was het vooral goed nieuws, althans voor een groot deel van de ZVH-huurders. Dus daar gaat-ie:

Geen huurverhoging voor meeste ZVH-huurders

Na jaren van huurstijging is er voor de meeste huurders van ZVH-woningen nu goed nieuws. De woningcorporatie in Zaandam heeft besloten geen huurverhoging door te voeren bij alle huurders van een sociale huurwoning met een laag inkomen. De inkomensgrens ligt op €40.349 (gezamenlijk bruto inkomen). Ook bij alle huishoudens met 4 personen of meer, en alle huishoudens met een AOW-gerechtigde blijft de huur gelijk, ook als zij een hoger inkomen hebben.

De huurstijging had voor deze groepen volgens de rijksoverheid maximaal 2,8% mogen bedragen. ZVH ziet daar dus van af. Directeur-bestuurder Frank van Dooren is blij dat ZVH dit besluit heeft kunnen nemen.

“We staan er financieel wat beter voor dus er is ruimte om goed naar de betaalbaarheid van het wonen te kijken, in het bijzonder voor de mensen met de kleinste beurs. Een keertje pas op de plaats maken wat de huur betreft, zal voor veel van onze bewoners prettig zijn.”

De Zaandamse corporatie (eigenaar van ruim 5.000 huurwoningen onder andere in de Kleurenbuurt, Poelenburg, Zaandam-Zuid en Kogerveld) werkt ook op andere manieren aan betere betaalbaarheid. Sinds 2016 is een groter deel van de huurwoningen qua huurprijs geschikt gemaakt voor verhuur aan mensen met de laagste inkomens.

“Daardoor halen we op termijn minder huur op dan mogelijk is, maar dat hebben we er graag voor over. Verder gaan we de komende jaren 20 miljoen euro investeren in duurzaamheidsmaatregelen, zodat veel woningen energiezuiniger worden. Dat scheelt voor de huurders enorm in de woonlasten. Bij de gerenoveerde E-flat in Poelenburg [foto onder] hebben we dat al gedaan en in de Kleurenbuurt gaan we nu starten.”

Zo’n 500 van de 5.100 ZVH-huurders krijgen wel een huurverhoging. Voor de vrije sectorwoningen (huur boven € 710,68) is de huurstijging maximaal 3%, afhankelijk van de markthuur. Voor de bewoners van een sociale huurwoning (huur tot €710,68) met een hoger inkomen (boven €40.349) past ZVH  de inkomensafhankelijke huurverhoging van 4,3% toe. Dat zijn ongeveer 400 huurders.