Petitie ‘Handen af van onze begraafplaats’ ruim 1.750 keer (update) getekend

De online petitie ‘Handen af van onze begraafplaats’ om de begraafplaats in Westzaan te behouden is binnen drie dagen al ruim 1.750 ondertekend (stand maandagochtend 11 april).

Zaanstad wil de begraafplaats aan de Dolphijnstraat sluiten, net als die aan de Marktstraat Wormerveer en aan Dr. Mulderstraat Zaandijk.

De petitie werd op vrijdag 8 april online gezet.

Initiatiefnemers Rina Schenk en Ingrid Jahn: “De begraafplaats is een plek waar we onze dierbaren kunnen herdenken, voor een moment van bezinning, je vindt er rust, er is prachtige natuur en het is ons verleden en erfgoed. Het kan toch niet zo zijn dat je als Westzaner niet meer begraven kunt worden in Westzaan?”

Het plan van Zaanstad is om geen graven meer uit te geven en op termijn niet meer te laten begraven, het onderhoud te stoppen en de begraafplaats te sluiten. Schenk en Jahn willen het gemeentebestuur op andere gedachten brengen middels de petitie.

Foto onder: de Dolphijnstraat door Derk Peeters (Typhoon, Gemeentearchief Zaanstad), boven de weg naar de begraafplaats (De Orkaan, april 2022).

Lees ook:

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Peter Blokker

  sluiten is voor de gemeente natuurlijk de makkelijkste weg ze zullen daar wel denken de “bewoners” klagen toch niet dus weg er mee, wat dat betreft is menselijkheid ver te zoeken bij de gemeente.

 • Ed van Oudenaren

  Onmenselijk

 • l. Boonstra

  Geweldig al die ondertekenaars maar als ze dan ook gelijk €100 doneren voor behoud stelt het iets voor maar nu wel graag anderen voor deze kostenpost op laten draaien. En ja klagen is populair maar niemand wil extra betalen zoals de gemeenteraad ook aangeeft.

  • Tineke van Marle-Rem

   Ik denk dat niemand klaagt. Maak er niet iets negatiefs van. Iedereen die daar zijn geliefden heeft liggen gaat het aan het hart en wil graag zijn mening laten weten.

   • l. Boonstra

    Ja maar daar gaat het niet om. Die blijven gewoon volgens afspraak liggen. Het gaat erom dat er niets bijkomt en de kosten voor de gemeenschap gaan dalen/cq gelijkblijven. Daarom als al die ondertekenaars gewoon elk jaar €100,- bijdragen is er niets aan de hand.

    • En dat is maar goed ook, dat de doden volgens afspraak blijven liggen. Want anders is het hek van de dam.

    • Bert Versteeg

     Boonstra, een begrafenis is al erg duur en de nabestaanden moeten behoorlijk wat betalen voor een graf. In een artikel op de Orkaan van 8 juni 2017 staat dat de huur van een graf € 4452,- voor 20 jaar kost.
     Van dat geld wordt o.a. het onderhoud van de begraafplaats betaald.
     Dus waarom zou ik als ondertekenaar van de petitie € 100,- moeten doneren? Ik heb de petitie ondertekend als protest tegen het waanidee van de gemeente Zaanstad.

 • Piet Zwikker.

  Voor onderhoud begraafplaats moet per jaar voor een graf betaald worden, en voor verlengen van grafrechten ook.

 • Hélène Levison-de Bruijn

  Ja natuurlijk moet ook de begraafplaats in Wormerveer met rust gelaten worden. Mijn overleden zusje lag er en ik ging als 10-jarige mijn zelfgeschreven gedichtjes voorlezen…..
  Dat zij rusten in vrede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *