De online petitie ‘Handen af van onze begraafplaats’ om de begraafplaats in Westzaan te behouden is binnen drie dagen al ruim 1.750 ondertekend (stand maandagochtend 11 april).

Zaanstad wil de begraafplaats aan de Dolphijnstraat sluiten, net als die aan de Marktstraat Wormerveer en aan Dr. Mulderstraat Zaandijk.

De petitie werd op vrijdag 8 april online gezet.

Initiatiefnemers Rina Schenk en Ingrid Jahn: “De begraafplaats is een plek waar we onze dierbaren kunnen herdenken, voor een moment van bezinning, je vindt er rust, er is prachtige natuur en het is ons verleden en erfgoed. Het kan toch niet zo zijn dat je als Westzaner niet meer begraven kunt worden in Westzaan?”

Het plan van Zaanstad is om geen graven meer uit te geven en op termijn niet meer te laten begraven, het onderhoud te stoppen en de begraafplaats te sluiten. Schenk en Jahn willen het gemeentebestuur op andere gedachten brengen middels de petitie.

Foto onder: de Dolphijnstraat door Derk Peeters (Typhoon, Gemeentearchief Zaanstad), boven de weg naar de begraafplaats (De Orkaan, april 2022).

Lees ook: